ISW: Ново пространство за критика на Путин без страх от отмъщение

Pan.bg 19 яну 2023 | 08:30 views (398) commentaries(0)
img
пан.бгВ Русия създават ново пространство за критика на Путин без страх от отмъщение - ISW
Олга Хлущенко — четвъртък, 19 януари 2023 г., 4:57 ч.

ВЛАДИМИР ПУТИН, СНИМКА AFP ЧРЕЗ GETTY IMAGES

Анализатори от Института за изследване на войната (ISW) посочват, че в Русия се създава ново пространство за критика на руския президент Владимир Путин, чиито инициатори не се страхуват от възмездие.

Източник: ISW

Детайли: Финансистът на ПВК "Вагнер" Евгений Пригожин става все по-смел в словесните си нападки срещу руското Министерство на отбраната.

Според института на 18 януари Пригожин разкритикува новите инструкции на Министерството на отбраната за руските войски в Украйна, които ограничават използването на определени лични електронни устройства в зоната на бойните действия и налагат по-строги изисквания за стандартите за външен вид на мъжете.

Пригожин защити руските войници, които не се придържат към стандартите за оформяне (отбелязвайки, че брадите са обичайни за много мюсюлмански и православни войници) и твърди, че използването на смартфони и таблети от войниците е необходимо за съвременната война.

Той заяви, че "войната е време на активните и смелите, а не на гладко избръснатите, които са предали телефоните си в склада".

Пригожин разкритикува и "откъснатите от живота" служители на Министерството на отбраната на Русия, както и администрацията на президента на Руската федерация.


Така нареченият „готвач на Путин“ и други в Русия създават ново пространство за критика на Путин без страх от възмездие.

Анализаторите казват, че Путин е решил да не прибягва до цензура в случай на подобни изявления.

Военни експерти отбелязват, че речта на руския президент Владимир Путин в чест на пробива на блокадата на Ленинград от съветските сили показа, че той остава несигурен в способността си да повлияе значително на руското информационно пространство.

Речта му вероятно е част от по-голямо и сравнително ново информационно усилие за обвиване на „специалната военна операция“ в руския национален мит за Великата отечествена война (Втората световна война), за да се увеличи руската подкрепа за продължителната война и да се увеличи мобилизацията.

Според анализатори речта на Путин е имала символично значение за руската вътрешна публика. Путин обича да използва символични дати и исторически аналогии, когато се обръща към руския народ, и той изнесе тази реч в Санкт Петербург, за да отбележи 80-ата годишнина от пробиването на съветските сили от нацистката блокада на Ленинград. Той заяви, че съветските войски са победили „ленинградския геноцид“ на нацистка Германия и направи сравнение с това как съвременна Русия се бори с „украинските неонацисти“ в Донбас.

Руският външен министър Сергей Лавров засили усилията за увеличаване на руската подкрепа за продължителната война, като направо заяви, че Украйна и Западът извършват геноцид срещу руския народ.

В същото време Путин и Лавров продължават да отричат ​​украинския суверенитет и открито отхвърлят преките преговори с Украйна.

ISW също отбеляза, че Путин продължава да полага усилия за възстановяване на руската отбранителна индустриална база, за да подкрепи продължителната война в Украйна.

Основни констатации на ISW за 18 януари:

Речта на руския президент Владимир Путин по случай годишнината от блокадата на Ленинград продължи да демонстрира, че той остава несигурен в способността си да повлияе значително на руското информационно пространство.
Речта на Путин вероятно е част от по-широко информационно усилие за обвиване на „специалните военни операции“ в руския национален мит за Великата отечествена война (Втората световна война), за да се увеличи руската подкрепа за продължителната война и мобилизацията.
Руският външен министър Сергей Лавров засили усилията за увеличаване на руската подкрепа за продължителната война, заявявайки без причина, че Украйна и Западът извършват геноцид срещу руския народ.
Путин продължава да полага усилия за възстановяване на руската отбранителна и индустриална база, за да подкрепи продължителната война в Украйна.
Путин и Лавров продължават да отричат ​​украинския суверенитет и открито отхвърлят преките преговори с Украйна.
Финансистът на ЧМК "Вагнер" Пригожин става все по-смел в словесните си нападки срещу руското Министерство на отбраната и Кремъл.
Пригожин и други видни руски личности създават ново пространство за критика на руския президент Владимир Путин без страх от възмездие.
Руските войски продължиха ограничени контраатаки, за да си върнат загубените позиции край Кремина.
Нашествениците продължиха настъпателните си операции край Соледар, Бахмут, Авдиевка и Донецк.
Министерството на отбраната на Русия продължава да се опитва да омаловажава ролята на "групата Вагнер" в декларираните тактически успехи в района на Соледар.
Украински официални лица отбелязват, че руските войски се съсредоточават в района на Запорожие, вероятно за провеждане на широкомащабна отбранителна или настъпателна операция.

Увеличаващото се използване на запалителни боеприпаси от руските сили при удари в Южна Украйна вероятно потвърждава, че окупаторите са изправени пред недостиг на конвенционални артилерийски снаряди.
Украински и руски източници продължават да сочат, че руските власти вероятно се готвят за втора вълна на мобилизация.


източник


Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка