Корупционен скандал в украинското МО. Министър Резников отхвърли обвиненията

Pan.bg 23 яну 2023 | 17:59 views (485) commentaries(0)
img
пан.бг

Резников свърза хранителния скандал в МО с "Рамщайн", възмути се от медийното излияние
Ирина Балачук — понеделник, 23 януари 2023 г., 15:09 ч.

Олексий Резников. Снимка от Фейсбук

Министърът на отбраната Алексий Резников отхвърли обвинението на Министерството на отбраната в корупционни поръчки, свърза появата на информация за търгове с "Рамщайн" и каза, че отговорният за изтичането на информация ще бъде наказан.

Източник: Резников във Фейсбук

Пряката реч на министъра на отбраната: „Въпросът, който най-често ми задават през последните дни, е защо се стигна до този скандал сега?

Още в средата на миналата седмица започна публичното оповестяване на информация за уж завишени 2-3 пъти цени на изхранването на войската. Тоест не след, а преди Рамщайн, точно когато продължи изясняването на споразуменията.

Лицето, което е предало един от договорите и анексите за публикуване, е извършило най-малкото длъжностно престъпление. Този човек със сигурност ще бъде идентифициран и изправен пред съда“.

Подробности: Резников добави, че неговото министерство вече е подготвило съответните материали в СБУ. По-специално те искат да разберат мотивите.

Министърът отбеляза, че "в твърденията няма факти, освен манипулации", затова смята за "най-очевидната цел" на появата на тази информация опит за подкопаване на доверието в Министерството на отбраната в много важен момент. Според Резников това вече е „не само служебно престъпление“.

Министърът обеща "абсолютна прозрачност на Министерството на отбраната за служителите на реда", за "да се премахнат всички въпроси".

Той също така добави, че по негово искане Александър Завитневич, председателят на Комитета на Върховната Рада, е поканил представителите на разузнаването и контраразузнавоането на срещата, така че всички да са „на една и съща маса“.

Резников отбеляза, че би предложил на народните депутати да обмислят възможността за създаване на временна комисия за разследване на процеса на обществените поръчки, ако смятат, че други инструменти за парламентарен контрол са недостатъчни.

Той заяви още, че това не е първият път, когато Министерството на отбраната преживява "изкуствена информационна атака под измислен предлог" и в момента няма да позволи "да се блокира доставката на храна за армията или да се възстанови монополът върху пазара“, нито ще позволи „безпочвени обвинения да създадат мотив за блокиране на доставките на оръжия“ .

Пряка реч на Резников: „Неведнъж съм изразявал позицията си: нулева толерантност към корупцията. По моя инициатива Държавната сметна служба започна проверка на Министерството на отбраната. Ако се докаже, че някой от служителите злоупотребява, ще получат присъда според закона“.

Подробности: Резников добави още, че изданието "Дзеркало тижня", което публикува информация за покупките, ден и половина след публикацията е изрязало няколко елемента от своята инфографика, съдържащи некоректни сравнения, но "го е направило без обяснение".

Според министъра недоразумението е възникнало заради това, че са сравнени несъвместими неща - цените на бидон или бутилка пакетирани продукти с цената на килограм, цените на литър с цената на килограм, нето и бруто тегло и др.

Резников нарече цените на яйцата от 17 гривни на брой, което предизвика почти най-голям резонанс, „често срещана техническа грешка, допусната от доставчика“ - те говорят, за цена по тегло на яйцата, а не на парче. Но, според Резников, тази цена също отговаря на пазарната цена.

Защото според нормативната уредба един килограм яйца е около две дузини парчета, в зависимост от вида на яйцето. Цената беше 170 гривни за килограм яйца, тоест около 85 гривни за дузина.

„Министерството на отбраната не е закупувало яйца по 17 гривни на брой и няма намерение“, увери министърът.

история:

По-рано Zn.ua съобщи, позовавайки се на споразумението на Министерството на отбраната за закупуване на храни, че Министерството на отбраната купува храна за военнослужещите два до три пъти по-скъпо, отколкото в магазините в Киев. Министерството на отбраната нарече тази информация лъжа и манипулация и обеща да сезира СБУ.
В средата на януари Държавното следствено бюро обяви, че е блокирало схема за мащабно присвояване на храна за военните.
Ръководителят на фракцията "Слуга на народа" Давид Арахамия заяви, че корумпираните служители ще бъдат подведени под отговорност и обяви, че "активни проверки" ще има още тази пролет.

източник


Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка