ISW: Русия може да премине в настъпление през следващите месеци

Pan.bg 24 яну 2023 | 10:09 views (397) commentaries(0)
img
пан.бг

Русия може да премине в настъпление през следващите месеци - ISW
Олга Глущенко — вторник, 24 януари 2023 г., 06:47

Снимка: Getty Images

Анализатори от Института за изследване на войната (ISW) потвърждават, че Русия може да започне настъпателни действия през следващите месеци, особено през пролетта.

Източник: ISW

Подробности: Експертите посочват, че украинското разузнаване изчислява, че руските сили се подготвят за настъпателна операция през пролетта или началото на лятото на 2023 г., което частично подкрепя оценката на ISW, че руските сили могат да започнат решителна офанзива през следващите месеци.

Анализирайки събраните данни, експертите на института забелязаха, че Русия продължава да задълбочава военните и икономически отношения с Иран, като се стреми към взаимноизгодно избягване на санкциите.

На 23 януари председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин се срещна в Техеран с председателя на иранския парламент Мохамад Багер Галибаф и президента на Иран Ебрахим Раиси с цел разширяване на двустранното сътрудничество.

Галибаф отбеляза, че Москва и Техеран трябва да се стремят да заздравят връзките във финансовия, енергийния и суровинния сектор на фона на американските санкции, които според Володин сближиха двете страни.

Освен това източници от Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран също предложиха по-нататъшно военно сътрудничество между Техеран и Москва.
ВИДЕО НА ДЕНЯ

ISW отбелязва, че прекаленото разчитане на групата Вагнер на вербуване от наказателни колонии изглежда оказва все по-голямо влияние върху бойните способности на ПКК.

Ръководителят на независимата руска правозащитна организация "Седяща Русия" Олга Романова каза на 23 януари, че от 50 000 затворници, вербувани от "Вагнер", само 10 000 се бият на фронта в Украйна поради високия процент на жертви, пленени и дезертьорство.

Основни констатации на ISW за 23 януари:

Според оценки на украинското разузнаване руските сили се подготвят за настъпателна операция през пролетта или началото на лятото на 2023 г., което частично подкрепя оценката на ISW, че руските сили могат да предприемат решителни действия през следващите месеци.
Прекаленото разчитане на групата Вагнер на новобранци от наказателната колония изглежда има все по-голям ефект върху бойните способности на Вагнер.
Русия продължава да задълбочава военните и икономически отношения с Иран, опитвайки се да сключи взаимноизгодно споразумение за избягване на санкции.
Руските войски продължиха ограничени контраатаки, за да възстановят загубените позиции на линията Сватово-Креминна.
Украинските войски нанесоха удари по местата на съсредоточаване на руски войски в окупираната Луганска област.
Руските войски продължиха наземните атаки около Бахмут и в западните покрайнини на Донецк.
Вероятно през последните 72 часа окупаторите са провели неуспешна настъпателна операция в района на Запорожие.
Руските сили не са направили никакви потвърдени териториални придобивки в района на Запорожие, въпреки постоянните изявления на един от руските окупационни служители, което вероятно ще отвлече вниманието на руснаците от липсата на обещания напредък на руските войници в Бахмут.
Усилията на Кремъл да подобри професионализма на руските въоръжени сили продължават да предизвикват критики от поддръжниците на новите паралелни военни структури на Русия.
Руските официални лица и окупационните власти продължават да полагат усилия за интегриране на окупираните територии в руските социални, административни и политически системи, както и за потискане на несъгласието в окупираните територии.
източник


Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка