АНАЛИЗ: Какви западни танкове може да получи Украйна и как ще ги поддържа?

Pan.bg 24 яну 2023 | 22:29 views (2776) commentaries(0)
img
пан.бг

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Танков юмрук на Залужний. Какви западни танкове може да получи Украйна и как да ги поддържа?Защо танковете все още се използват в съвременните войни?
Какво общо имат отбранителните сили с танковете?
Колко танка трябва да придобие Украйна?
Защо Украйна не изкупи обратно стотици съветски танкове от Африка?
Защо чак сега заговориха за прехвърляне на западни танкове?
Ще получи ли Украйна "онези" западни танкове?

Какво се знае за Leopard 2?
Какво се знае за Challenger 2?
Какво се знае за AMX-10RC?
Колко западни танкове има в Европа?
Ще успее ли Украйна да поправи всичко това?
Ще дадат ли на Украйна американския M1 Abrams?


колаж от Андрий Калистратенка
Какво се случи с украинските танкове от съветския модел, какви са разликите между германския Leopard, британския Challenger и американския Abrams, колко са и кои са по-подходящи за Украйна.

За 11 месеца Украйна напредна от Javelin до системите за противовъздушна отбрана Himars и Patriot в получаването на западни оръжия. Следват танковете и далекобойните ракети.

Всяка нова стъпка в доставката на тежко оръжие е придружена от трудни дискусии, но сега много съюзници не се съмняват, че въоръжените сили скоро ще получат първите европейски танкове.

Преди това Украйна получаваше от своите партньори само съветски танкове. Преходът към европейски модели е принципно нова и необходима стъпка за деокупацията на украинската земя.
Защо танковете все още се използват в съвременните войни?

Танкове вече са се опитвали да "погребват" много пъти, но всяка голяма война ги връща на бойното поле.

"След края на Втората световна война започва бързото развитие на противотанковите управляеми ракети, но за всяка отрова винаги има противоотрова. Последните 11 месеца доказват, че всички приказки, че танковете са отживели времето си, не са верни.

Без брониран юмрук е изключително трудно да се пробият подготвените позиции на врага и да се оборудва собствената защита“, казва военният експерт Микола Саламаха пред ЕП.

Според него, ако въоръжените сили получат достатъчен брой танкове, това значително ще намали загубите на украинските военни, които ще щурмуват позициите на руснаците по време на контранастъплението.
Какво имат отбранителните сили с танковете?

Според Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) през 2007 г. Украйна разполага с 3094 танка.

От тях 783 са продадени предимно в африкански страни, а някои са унищожени. До 2017 г. броят на танковете е намален до 1818. Не всички обаче са готови за бой, тъй като машините се нуждаят от ремонт и модификация.


Според доклада The Military Balance, малко преди началото на Първата световна война, Украйна разполага с 858 танка, базирани предимно на съветския Т-64. Още около 300 може да са в резерв. Други са складирани в складове и фабрики.

Анализаторите на портала Oryx изчислиха, че въоръжените сили са загубили 449 танка в битки с руснаците. Това обаче са само потвърдени загуби, така че реалната цифра вероятно е по-висока.

В същото време възстановяването на танковата армия непрекъснато продължава.

Първо, Украйна продължава да модифицира танковете, които са били на склад.

Второ, украинските военни плениха 535 руски танка. Не всички обаче са боеспособни.

Трето, от началото на войната Украйна получава подобрени съветски танкове Т-72 от Полша, Чехия, Македония, Словения и неизвестна африканска страна. В това им помагат Германия, САЩ и Холандия.

Има споразумение за доставка на повече от 400 танка съветски дизайн. Не всички от тях ще получат въоръжените сили наведнъж. Необходимо е време за тяхното модернизиране и транспортиране.


Колко танка трябва да придобие Украйна?Според главнокомандващия Валери Залужни украинската армия се нуждае, наред с други неща, от 300 танка, за да отиде на границата на 23 февруари. 120 броя ще бъдат модернизирани и доставени от Чехия през 2023 г. Трябва да потърси останалото.

В същото време министърът на отбраната Алексий Резников отбеляза, че 300 танка са необходими само за деокупация на част от териториите, а не за спечелване на войната. Тоест реалната нужда на Украйна е още по-голяма.

Броят на съветските танкове в Европа е ограничен, резервите са почти изчерпани, така че Украйна търси западни превозни средства, за да премине към стандартите на НАТО и да се отърве от зависимостта от съветски резервни части и боеприпаси.
Защо Украйна не купи обратно стотици съветски танкове от Африка?

"Непрактично е да се купуват танкове, които са били в Африка в продължение на 10-15 години. Ще трябва да се извърши поне основен ремонт, а резултатът ще бъде непредсказуем", смята Саламаха.
Защо чак сега заговориха за прехвърляне на западни танкове?

Западните партньори се опитват да действат последователно.

„Най-напред танковете съветска разработка бяха прехвърлени в Украйна. Има логика в това, защото ние бяхме готови да ги експлоатираме. Западът действа прагматично. Първо използвахме собствените си резерви, а след това – запасите от съветска техника в Източна Европа.

Едва когато последните бяха изчерпани, ние повдигнахме въпроса да ни предоставят танкове от западен тип“, каза Саламаха.

Дискусията за предоставяне на танкове на Украйна продължава повече от месец, за западните страни това е трудно политическо решение.

Германският канцлер Олаф Шолц дълго време не се съгласяваше с доставката на танкове за Украйна, за да "избегне ескалация" с Русия. Общественото мнение в Германия също не е на страната на Украйна: 45% от германците са против доставката на Leopard 2 за въоръжените сили, 33% са за.

Ситуацията обаче се променя бързо. Руските престъпления се увеличават, войната се проточва, а заплахите на Русия към западните държави си остават само заплахи.
Ще получи ли Украйна онези западни танкове?

Редица западни страни вече обявиха намерението си да прехвърлят танкове в Украйна, сега всичко зависи от германците.

Великобритания обяви, че ще предостави на Украйна 14 Challenger 2, Франция - неопределен брой леки "колесни танкове" AMX-10RC.

Полша и Финландия искат да помогнат на своите германски "леопарди", но според условията на договора не могат да направят това без одобрението на германското правителство.

Под натиска на други страни вицеканцлерът Роберт Хабек заяви, че германското правителство няма да попречи на доставката на техни танкове за Украйна.

Все още обаче не са дадени официални разрешения. Bloomberg съобщава, че Германия ще обяви окончателното си решение преди друга среща във военновъздушната база Рамщайн.

Според Süddeutsche Zeitung Шолц е казал в разговор с Байдън, че е готов да разреши доставката на танкове, ако САЩ предприемат подобна стъпка и предоставят на Украйна своите танкове Abrams.

Вместо това Белият дом подчерта, че всяка страна трябва сама да вземе решение относно помощта за сигурността на Украйна.


Какво се знае за Leopard 2?
"Леопард 2" е разработен по време на Студената война с цел да се изправи срещу съветската танкова армия в голям конфликт.

„Всички танкове на въоръжение в страните от НАТО са разработени като противотанково оръжие. Времето обаче не стои неподвижно и западните страни се приспособиха към новите тенденции: разработиха нови многоцелеви снаряди за 120 мм оръдия.

Сега това са модерни машини, способни не само да противостоят на танкове, но и да изпълняват целия набор от задачи“, каза Саламаха.

Leopard 2 има около десет версии с различни нива на технология. Не е известно какво точно ще бъде осигурено от Въоръжените сили.

В различни модификации той може да бъде оборудван с усъвършенствана оптика с отделен термовизионен перископ за командира, цифрова система за управление, подсилено бронебойно оръдие и подобрена защита.

По основни характеристики той може да съперничи на руския Т-90. За Украйна също е важно, че "леопардите" са на въоръжение в 13 европейски страни, което ще опрости логистиката, търсенето на резервни части и боеприпаси.

Цената на резервоара може да варира в зависимост от неговата модификация и условията на договора. Подобрена версия на Leopard 2A6 може да струва повече от 6 милиона долара. За сравнение: украинската съвременна БМ "Оплот" за Тайланд струва 4,9 милиона долара.

Какво се знае за Challenger 2?
Според Александър Коваленко, наблюдател на групата Inform Napalm, британският Challenger 2 е танкът с най-здравата броня в Европа. Те се доказаха добре по време на войната в Ирак.

Именно защитата се смята за визитната картичка на претендентите. В статия на официалния сайт на американската армия, позовавайки се на британски войници, се казва, че по време на боевете край Басра един от танковете е получил 15 удара от РПГ, без да пробие бронята.

Тези бойни превозни средства обаче плащат за повишената си броня с по-голямо тегло. Допълнителните защитни модули увеличават бойната маса от 64 на 75 тона, което се отразява на мобилността на превозните средства на бойното поле.

Комплектът оптично и навигационно оборудване Challenger 2 отговаря на нивото на модерен европейски танк.

Недостатъкът може да бъде особеността на черупките: те не са унифицирани, както при Leopard 2 и Abrams. Това означава, че боеприпасите ще трябва да се доставят отделно. Този танк не е много популярен в света. Освен Великобритания, само Оман го използва.

Цената на танка: по официални данни цената на Challenger 2 надхвърля 5 милиона долара.


Какво се знае за AMX-10RC?


„Те условно могат да бъдат наречени танкове. Това са бойни разузнавателни машини с мощно въоръжение“, каза Саламаха.

AMX-10RC се нарича колесен танк, въпреки че подобна концепция не е научна. Това е тежка бронирана машина с мощно 105 мм оръдие, точно като истински танк. Има по-лека броня, но много по-висока мобилност.

„Калибърът AMX-10 RC няма да прогори бронята на руски танк. В челна проекция тази машина няма да може да се бори с танкове. БМП и БТР обаче няма да са проблем за нея.

Машините имат отлична оперативна мобилност, но ниска проходимост. От тях могат да се формират части и да се използват като оперативен резерв“, каза Олег Катков, главен редактор на Defense Express.

Недостатъкът на френските машини е уникалните боеприпаси, които трябва да бъдат закупени отделно.

Цената на машината: няма официални данни.

Французите също са въоръжени с "истински" танкове. Техният Leclerc е един от най-технологично напредналите европейски танкове. Според Politico въпросът за възможната доставка на тези машини в Украйна само се обсъжда.Колко западни танкове има в Европа?

Повече от съветските. Според Регистъра на конвенционалните оръжия на ООН (UNROCA) Великобритания притежава 227 Challenger 2 и подготвя 75 за обезвреждане. Във френската армия, според The ​​Military balance, има 245 "колесни танка" AMX-10RC.

Много по-популярен е немският Leopard 2. Той е на въоръжение в 20 страни.

Испания има 327 такива танка, Гърция - 353, Полша - 247, Финландия - 200, Швеция - 120. Самата Германия е декларирала 642 "леопарда" в UNROCA. Само част от тях обаче са годни за бойни действия.

Общо повече от 3000 Leopard 2 са произведени за 40 години, но много от тях изискват модернизация или ремонт.

Броят на танковете, които ще бъдат модернизирани или предоставени на Украйна от европейски резерви, може да бъде ограничен. Проблемът е, че редица западноевропейски страни са похарчили за армията по-малко от предвиденото в квотите на НАТО.


Според германското издание Focus през 2017 г. по-малко от половината танкове на Бундесвера са били в изправно състояние.

Ръководството на концерна Rheinmetall се оплаква, че няма да може да подготви много танкове за Украйна. Германското издание FAZ научи, че заводите на компанията през 2023 г. са в състояние да доставят на въоръжените сили само 10-15 танка.

Друг проблем може да бъде общото нарастване на напрежението в региона.

Полша и Финландия, които са готови да предоставят на Украйна немски танкове, граничат с Русия и сами се грижат за сигурността си. Не очаквайте, че тези страни ще осигурят всички нужди на въоръжените сили. Необходима е широка коалиция от държави.
Ще успее ли Украйна да поправи всичко това?
Украйна вече е въоръжена с много видове западна артилерия, бронирани превозни средства и противовъздушни системи, с които не трябваше да работи до 24 февруари.

Всички те изискват специални резервни части и специализация, така че европейските танкове няма да бъдат принципно ново предизвикателство за украинския военно-промишлен комплекс.

Част от оборудването се ремонтира от екипи на място, а част се изпраща централизирано за ремонт.

Според ръководителя на проекта на "Укроборонпром" Олег Болдирев, държавният концерн и Министерството на отбраната имат специални вносители, които организират доставките на западно оборудване и резервни части.
Ще дадат ли на Украйна американския M1 Abrams?

източник: getty images

Американските Abrams са най-добрият вариант за въоръжените сили сред западните танкове, смята Саламаха.

САЩ имат на въоръжение около 2500 такива машини, но американците многократно са се оплаквали от трудностите при обучението на екипажа, доставката и поддръжката на оборудването в Украйна.

„Сега Полша получава Ейбрамс. Тя организира сервизни центрове, обучава инструктори. Това се прави с дългосрочна цел. САЩ ще могат да доставят тези танкове на Украйна, когато се появи инфраструктура в съседната страна“, експертът отбеляза.

Цената на танка: себестойността на производството през 90-те години е 6,2 милиона долара. Сега цената може да надхвърли 8 милиона долара. Този танк се счита за един от най-скъпите в света.източник


Українська правда

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


АНАЛИЗ: Какви западни танкове може да получи Украйна и как ще ги поддържа?

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка