Адмирал Бауер, НАТО: Страните членки да преминат към "военна икономика"

Pan.bg 29 яну 2023 | 19:45 views (806) commentaries(0)
img
пан.бг
Висш служител на НАТО призова страните членки да преминат към "военна икономика"

„Европейска истина“ — 29 януари 2023 г., неделя, 13:00 ч.

снимка: нато

Ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер смята, че държавите-членки на Алианса трябва да преминат към „военна икономика“, за да отговорят на нуждите на Украйна в лицето на пълномащабна руска инвазия.

Бауер изрази това мнение в интервю за португалския телевизионен канал RTP, съобщава "Европейска истина".

„Трябва да увеличим производството на отбранителната индустрия и това вече се говори все повече на държавно ниво. Това може да означава приоритизиране на определени суровини, определени производствени мощности, необходими за отбранителната индустрия, а не за цивилен. Тези приоритети трябва да бъдат обсъдени, по-специално по отношение на военната икономика в мирно време", каза той.

Висшият представител на НАТО отбеляза, че през последния четвърт век световната икономика е работила на принципа "от време на време", но значителните материални и технически загуби по време на войната на Русия срещу Украйна разкриват слабостта на подобен подход.

„И двете страни изразходват много боеприпаси и разрушителни материали: танкове и самолети. И двете страни трябва да купуват много суровини и боеприпаси, за да продължат да се бият. Проблемът и за двете е, че отбранителната индустрия както на Запад, така и в Русия трябва да увеличи производството." , твърди Бауер.

Според него осъществяването на прехода към "военна икономика" ще изисква промяна в нагласите на населението на страните от НАТО, които той определи като "комплексни".

"Трябва да се уверим, че руснаците няма да спечелят войната в Украйна. Ако го направят, ще имаме много по-голям проблем от гледна точка на парите и отбраната: руснаците ще бъдат на нашите граници", каза ръководителят на Военният комитет на НАТО.


Ще припомним, че ръководителят на Европейската народна партия - най-голямата фракция на Европейския парламент - Манфред Вебер също смята, че с оглед на пълномащабната война в Украйна Европейският съюз трябва да създаде "своеобразна военна икономика".


източник


Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка