САЩ създадоха институт за разкриване на корупция в помощта за Украйна

Pan.bg 30 яну 2023 | 07:55 views (913) commentaries(0)
img
пан.бг


САЩ създадоха институт за разкриване на корупция в помощта за Украйна
Катерина Тищенко — събота, 28 януари 2023 г., 18:08 ч.

телефонни номера, на които можете да подадете сигнал за корупция, свързана с помощта на САЩ за Украйна

САЩ създадоха институт за наблюдение и разследване на незаконните действия на измамници и корумпирани хора, които използват помощта на американския народ за Украйна по време на пълномащабното нахлуване в Русия.

Източник: ZN.UA, уебсайт на Службата на генералния инспектор на Американската агенция за международно развитие

Подробности: На 18 януари документът „Стратегически надзорен план за помощ на Украйна“ се появи на уебсайта на Службата на генералния инспектор на Американската агенция за международно развитие (USAID).

В документа се напомня, че Конгресът на САЩ е отпуснал помощ в размер на над 113 милиарда долара. за подкрепа на Украйна, която се осъществява чрез 11 различни държавни органи и институции.

В текста се посочва, че при надзора на планирането Съединените щати се стремят да „идентифицират области с най-висок риск от измами, разточителства или злоупотреби“.

За тази цел беше създадена Междуведомствена работна група за надзор в Украйна, която се състои от кабинетите на трима генерални инспектори (Министерството на отбраната, Държавния департамент и USAID – „Мощната тройка“), както и други генерални инспектори по надзора организации в цялото правителство на САЩ.

В същото време надзорният персонал на офисите на „Мощната тройка“ започна да провежда ежемесечни срещи за координиране на надзорните дейности в Украйна още през юни 2022 г.

Към 31 декември 2022 г. работната група включва надзорни организации (генерални инспектори): Министерство на отбраната, Държавен департамент, Американска агенция за международно развитие, Агенция за одит на договори в отбраната, Министерство на земеделието, Министерство на търговията, Министерство на здравеопазването и човешките ресурси Услуги, Министерство на вътрешната сигурност, Министерство на правосъдието, Министерство на финансите, Експортно-импортна банка на Съединените щати, Международна финансова корпорация за развитие, Служба за отчетност на правителството, Агенция за одит, Агенция за одит на армията, Военноморска служба за одит.

Този списък включва и 17 разузнавателни организации, които се определят с термина „разузнавателна общност на САЩ“, чиито задачи са събиране на информация и провеждане на разузнавателна дейност в интерес на САЩ.

Екипи на "Мощната тройка" и други агенции отидоха съвместно в Украйна, за да получат информация от първа ръка. Тези координирани посещения на място изграждат споделено разбиране на проблемите и играят важна роля за повишаване на осведомеността относно рисковете от измами и корупция и задълженията за докладване. Тези дейности включват срещи с представители на САЩ в региона, украинските власти, НАТО, представители на други двустранни донори, ООН и други междуправителствени международни организации, участващи в отговора.

Освен това се съобщава, че офисите на "Мощната тройка" имат криминални следователи в САЩ и Германия, които са фокусирани върху случаи, свързани с Украйна.

Агенциите „Мощните три“ и Службата за отчетност на правителството получиха допълнителни 42,0 милиона долара за дейности, за да осигурят надзор на общите бюджетни кредити за реакция в Украйна с решение на Конгреса.

Уебсайтът на USAID също съдържа призив за „навременно и прозрачно докладване за неправомерни действия, засягащи подкрепата на Украйна и нейния народ от страна на Съединените щати“. За тази цел са публикувани плакати на английски и украински, които показват как и какво може да се докладва поверително.

„Твърденията за отмъщение от страна на изпълнители или грантополучатели срещу служители, които съобщават за неправомерни действия, засягащи финансирането от САЩ, ще бъдат щателно разследвани“, се казва в изявлението.

Какво го предшества: По-рано беше съобщено неофициално, че Белият дом планира да сключи договор до февруари 2023 г. за изпълнението на тригодишна инициатива, насочена към наблюдение на военната и финансова вътрешна помощ, предоставена на Украйна, наречена „Мониторинг на украинското отчитане, Услуги за оценка и одит“ (Услуги за мониторинг, оценка и одит за отчитане на Украйна) или MEASURE.

На 26 януари заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нуланд обяви, че одиторите са в Киев тази седмица, за да гарантират отчетността на американската военна и финансова помощ.
източник


Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка