ISW: Забавяне на доктавката на оръжия ограничи Украйна от контранастъпление

Pan.bg 30 яну 2023 | 08:23 views (575) commentaries(0)
img пан.бг

Забавянето на Запада в предоставянето на оръжия ограничи способността на Украйна да проведе контранастъпление - ISW
"Украинская правда" — понеделник, 30 януари 2023 г., 07:59


Забавянето на Запада в предоставянето на Украйна на далекобойни оръжия, системи за противовъздушна отбрана и танкове ограничи способността на Украйна да използва възможностите за провеждане на по-мащабни контранастъпателни операции на фона на неуспехите на руската армия, анализатори на Американския институт за изследване на война вярвам.

Източник: доклад на ISW

Подробности: Институтът отбелязва, че руските сили са държали инициативата и са водили офанзивата от 24 февруари до 3 юли 2022 г., след което атаките им са достигнали връхната си точка. Украйна се възползва от инициативата и през август започна широкомащабно контранастъпление, освобождавайки западната част на Херсонска област.

Оттогава, се казва в доклада, Украйна не е успяла да започне друго голямо контранастъпление, позволявайки на конфликта да ескалира във война на позициите и давайки възможност на руснаците да си върнат инициативата и да вдигнат летвата за бъдещи украински контранастъпления.

Анализаторите на ISW смятат, че ако Западът беше започнал да работи за пълния преход на Украйна към западно оръжие, когато такава необходимост стана очевидна през лятото на 2022 г., би било възможно да се създадат условия, които да позволят на Украйна да продължи контранастъпателните операции след Херсон и по този начин лиши Руската федерация от възможността да възстанови силите си.

От института отбелязват, че агресорът се е възползвал от закъсненията в предоставянето на оръжия на Украйна и е възобновил атаката си срещу Бахмут в края на юли, въпреки че набра скорост едва след като към него се присъединиха "вагнерианците".

„Постоянните забавяния в доставката на западна военна помощ, когато стана ясно, че тя е необходима или скоро ще възникне, допринесоха за удължаването на конфликта. Разбира се, това не е единствената причина за такова удължаване, но Западът трябва да признае приносът, който тези забавяния имат за възпрепятстване на способността на Украйна бързо да освободи по-голямата част от територията си“, подчертаха анализаторите на ISW.източник


Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка