НАТО "по определен начин" участва във войната с Русия, но не е страна в нея

Pan.bg 01 фев 2023 | 04:35 views (377) commentaries(0)
img пан.бг

НАТО "по определен начин" участва във войната с Русия, но не е страна в нея - бившият генсек
„Европейска истина“ — вторник, 31 януари 2023 г., 23:53 ч.

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен смята, че членовете на НАТО "по определен начин" участват във войната в Украйна, тъй като й помагат с оръжие, но Алиансът като такъв не е част от конфликта и няма да изпрати войски там.

Както съобщава Европейската истина, той каза това по време на дискусия в комисията по външни работи и отбрана на Европейския парламент във вторник.

"НАТО не е част от войната (в Украйна). Колкото до това дали смятаме всеки отделен член на Алианса за част от войната - отчасти да, не трябва да крием това", каза Расмусен.

В същото време бившият генерален секретар на НАТО подчерта, че Украйна има право да се защитава и да поиска помощ от своите партньори, следователно военната помощ от съюзниците е в съответствие с международното право в съответствие с Устава на ООН.

„Не бива да се изненадваме, че в по-голяма или по-малка степен сме част от тази война за защита на Украйна. Това е напълно в съответствие с международното право“, каза той в Европейския парламент и добави, че лично подкрепя предоставянето на цялата необходима помощ на Киев, защото „мирът с диктатор ще доведе не до мир, а до конфликт и война“.

„Ние сме отговорни за прекратяването на войната и колкото повече и по-тежки са оръжията и колкото по-бързо бъдат изпратени в Украйна, толкова по-скоро ще можем да сложим край на тази война“, – смята бившият генерален секретар на НАТО.

Расмусен изрази увереност, че по-нататъшното увеличаване на военната подкрепа за Украйна няма да доведе до ескалация и че Русия няма да използва ядрени оръжия в отговор, както и Алиансът няма да изпрати свои войски на украинска територия.

Генералният секретар на Алианса, заедно с ръководителя на канцеларията на президента Андрий Йермак, представиха пред членовете на Европейския парламент концепцията за „гаранции за сигурност“ на Украйна, известна като Киевския договор за сигурност.

източник


Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка