ГЩ на Украйна: Руснаците се засилват в настъпление и самолетите им остават в готовност в Беларус

Pan.bg 02 фев 2023 | 21:53 views (1394) commentaries(0)
img
пан.бг

Руснаците се засилват в настъпление и самолетите не се извеждат от Беларус - ГЩ на ВС на Украйна
Олена Рощина — четвъртък, 2 февруари 2023 г., 18:58 ч.
13053
Предна илюстративна снимка на Генералния щаб на въоръжените сили

На 2 февруари, на 344-ия ден от мащабното нахлуване, руските войски продължиха активното разузнаване и подготовката за настъпление в определени направления, а също така обстрелваха редица населени места в Украйна.

Източник: оперативна информация на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна към 18:00 ч. на 02 февруари 2023 г., четвъртък

Детайли: През деня руските войски нанесоха 2 ракетни удара по гражданската инфраструктура на град Краматорск, Донецка област. В резултат на това са повредени 13 двуетажни сгради, 3 четириетажни сгради, детска клиника, училище, гаражи и автомобили, има и жертви сред цивилното население.

Противникът нанесе и 3 въздушни удара. Той е извършил повече от 15 атаки с ракетни системи за залпов удар, по-специално срещу граждански обекти в Комишана, Херсонска област. В резултат на това са пострадали 4 души, сред които 5-годишно дете, което е в средно тежко състояние.

Окупаторите нанесоха щети и на гражданската инфраструктура на град Очаков в Николаевска област.

През изминалото денонощие авиацията на Силите за отбрана на Украйна нанесе 4 удара по райони на съсредоточаване на окупаторите. Също така украинските защитници унищожиха руски БПЛА от типа "Мерлин".

А подразделенията на ракетните войски и артилерията поразиха 3 района на съсредоточаване на живата сила и пункта за управление на противника.


Дословно генерален щаб: „Противникът продължава активно разузнаване и подготовка за настъпление по отделни направления, като изпълнява мерки за укрепване на войските си.

Продължават настъпателните действия в района на Лиман, Бахмут, Авдиев и Новопавлив. Противникът понася големи загуби, особено в личния състав.

В други посоки окупаторите се отбраняват“.

Детайли: Във Волинско, Полиско, Сиверско и Слобожанско направление не са открити настъпателни групи на противника. Вражеските части се обучават на полигони в Беларус.

Въпреки че беше обявено, че съвместната подготовка на авиационния компонент на регионалната групировка на въоръжените сили на Руската федерация и Република Беларус е приключила, „връщане на авиационната група на противника на постоянните летища не се отбелязва“.

Руските войски продължават да обстрелват населени места в близост до държавната граница на Украйна, причинявайки цивилни жертви и унищожавайки частна собственост.

Окупаторите обстрелват кварталите Клюси и Елини на Черниговска област; Murawayni, Studenka, Katerynivka, Vovkivka и Volfyny в Сумска област и ветеринарна, Kozachoa Lopan, Strelecha, Hlybokoy, Ternova, Starytsia, Gatyshch, Vovchansk, Vovchanskikh Khutori и Okhrimivka в Харковска област.

В купянското направление врагът обстрелва районите на селищата Купянск, Кучеровка, Кисливка и Котляровка от Харковска област и Стелмаховка - Луганска област.

На Лиманско направление врагът обстрелва Макеевка, Червонпопивка и Диброва в Луганска област.

По посока на Бахмут, Спирне, Билогоровка, Парасковиевка, Веселе, Бахмут и Ивановске на Донецка област бяха засегнати от пожар.

В посока Авдиевски Авдиевка, Веселе, Северно, Первомайске, Красногоровка, Георгиевка, Маринка и Победа попаднаха под вражески огън.

В посока Новопавливск окупаторите са обстрелвали Въгледар, Богоявленка и Нескучне в Донецка област.

В Запорожко направление с минохвъргачки, цевна и реактивна артилерия са обстрелвани райони на над 15 населени места. Сред тях са Олхивске, Малиновка, Червоне, Гуляйполе, Чаривне, Билогіря, Мала Токмачка, Новоданиловка, Новоандриевка и Плавни от Запорожска област.

В посока Херсон, Херсон, както и Новокайр, Червин Маяк, Змиевка, Берислав, Николаевка, Тягинка, Понятивка, Инженерне и Антонивка на Херсонска област бяха поразени от артилерия.
източник


Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка