Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Продължаваме приоритетно с проектите за модернизация

Pan.bg 06 фев 2023 | 13:37 views (1202) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МО


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


„Екипът на Министерството на отбраната приоритетно ще продължи с работата по проектите за модернизация. През август си поставихме амбициозни задачи, една от които беше да ускорим процесите на модернизация на Българската армия. За съжаление, програмата за приоритетни инвестиционни разходи с 13 проекта, която Министерският съвет внесе в 48-ото Народно събрание, не беше разгледана“ заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов на пресконференция днес.

Димитър Стоянов коментира, че в приетото от НС решение за подготовка на програма с модернизационни проекти до 2032 г. има пропуски и неясноти. „Нон сенс е да говорим за всеобхватна програма, когато тя е финансово неосигурена“ подчерта той. Сред проблемите, които създава гласуваното решение от Народното събрание, е и това, че въоръжение и техника трябва да се придобиват само от страни от Европейския съюз и НАТО. Това автоматично ограничава възможностите да се разговаря с Израел или Швейцария, например.

Към момента Министерството на отбраната е поискало предоставяне на оферта за 3D радари, подготвено е искане за оферта за бойни машини на пехотата, искане за предоставяне на информация за зенитно-ракетни комплекси и за проекта за придобиване на 155 mm гаубици. „Плащанията ще са разсрочени до десет години, за да не стане така, че бюджетът на министерството в някоя година да не може да покрие разходите“ посочи Димитър Стоянов.

Министърът подчерта, че 15 февруари е срокът за окончателно предложение за заместваща платформа в бойната ни авиация и продължават разговорите с Швеция, Франция и Израел. „Закъснели сме с договарянето на заместващи платформи“ подчерта той.

„Работим по паралелни възможности за осигуряване на летателната дейност на самолети МиГ-29. Освен Полша, има още опции, по които се работи“ заяви министър Стоянов. Договорените два двигателя с Полша не са доставени, тъй като се е наложила промяна в договора за единия двигател.

Сред другите очертани приоритети са ускоряване на инфраструктурните проекти в авиобазата в Граф Игнатиево, където закъснението е повече от две години. „Опитваме се да наваксаме, надявам се до средата на 2024 г. да сме приключили с всички инфраструктурни проекти, необходими за новия самолет“ подчерта министърът. Изготвяне на визия за управление на имотите с отпаднала необходимост за министерството и активизиране на проектите по индустриално сътрудничество по договора за самолети F-16 съвместно с министерствата на икономиката и на иновациите също са сред задачите в следващите два месеца.

В социалната сфера са внесени промени в наредбата за изплащане на компенсационни суми за военнослужещи и цивилни служители, които живеят на свободен наем: увеличението на средствата ще бъде средно с 80 – 85 %. С нова наредба се повишава размерът на командировъчните за чужбина. Увеличени са стипендиите на курсантите във висшите военни училища на две стъпки - с 60 % и още с между 5% и 25%. В процес на подготовка са промени за увеличаване на размера на финансовите средства на военнослужещи за участие в мисии зад граница, като увеличението ще бъде между 11% и 38% в зависимост от степента на риска. Уреждането на статута на курсантите със специална наредба също е в приоритетите на служебния кабинет, както и подготовката на доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов подчерта, че в резултат на повишаването в последните години на възнагражденията на военнослужещите, се е наблюдавал задържащ ефект при некомплекта от личен състав във Въоръжените сили. „Предвид инфлационните процеси и продължаващата конкуренция на пазара на труда, към момента пак сме в старата ситуация. Некомплектът прави изпълнението на задачите в някои моменти трудно, критично, най-вече в Сухопътните войски. От критична важност е и социалният пакет – възможност за жилища, за компенсиране на наемните цени, за компенсация на извънредния труд и на дежурства, за личностно и професионално развитие“ отбеляза адмирал Ефтимов.

Той коментира и искането на правителството за тълкуване от Конституционния съд за допускане на въвеждането на законова възможност за задължителна подготовка за защита на отечеството в мирно време на българските граждани със статус на запасни. „За да се реализира това, което се планира на национално и на съюзно ниво, трябва да имаме повече формирования, отколкото е мирновременният състав. Те са сили с по-ниска готовност, но в случай на криза с постепенно нарастване на готовността, в определен период те трябва да придобият статут на боеспособни. За да се преведе целият този механизъм в действие, трябва да се извърши подготовка на запасните“ обясни адмирал Ефтимов.

„Днес е в ход логистична операция, която включва транспортиране със самолети C027J Spartan на аварийния екип на Столична община до летище Адана в Турция. Имаме готовност да окажем помощ на пострадалите от земетресението и с медицински екип от ВМА“ информира министър Димитър Стоянов.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Продължаваме приоритетно с проектите за модернизация

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка