Върховната рада призна ЧВК "Вагнер" за международна престъпна организация

Pan.bg 06 фев 2023 | 21:55 views (563) commentaries(0)
img
пан.бгСъветът призна ЧВК "Вагнер" за международна престъпна организация
Татяна Лозовенко — понеделник, 6 февруари 2023 г., 15:15 ч.

Евгений Приходин, AP

Върховната рада на Украйна призна частната военна компания "Вагнер" на Евгений Пригожин за международна престъпна организация.

Източник: Народният заместник Ярослав Железняк в Telegram, проекторезолюция 8397, ръководител на кабинета на президента Андрий Йермак в Telegram

Подробности: За резолюция 8397 гласуваха 333 депутати. Парламентът се обърна и към правителствата по света с искане да признаят ЧМК "Вагнер" за международна престъпна организация.

Освен това Съветът с 336 гласа одобри резолюция 3735 за признаването на руски частни военни компании за терористични организации.

Добавено: Председателят на ОП Андрий Йермак, коментирайки признаването на ПВК "Вагнер" за международна престъпна организация, каза, че в бъдеще това ще се отрази на конфискацията на руски активи. Освен това Украйна ще обжалва в съдилищата на съюзнически държави.

Праистория:

Проектът на решение № 8397 е регистриран на 30 януари 2023 г. Съавтори на законодателната инициатива бяха повече от 60 народни депутати от различни групи и фракции, сред които и лидерът на мономнозинството Давид Арахамия. В документа се подчертава, че Украйна е придобила безспорни доказателства, сочещи престъпния характер на дейността на ЧВК "Вагнер".

Какво го предшества:


На 3 февруари Генералната прокуратура уведоми Евгений Пригожин за подозрението срещу ръководителя на частната военна компания Вагнер.
Съобщава се, че ръководителят на ЧМК "Вагнер" е пряко отговорен за хиляди военни престъпления. По-специално, Пригожин е упълномощен да набира, обучава и управлява своите подчинени за по-нататъшното им използване във военни действия на територията на Украйна.


източник


Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка