Швейцария : Дебат за премахване на забрана за доставка на оръжия за Украйна

Pan.bg 07 фев 2023 | 06:50 views (405) commentaries(0)
img
В Швейцария набира скорост дебатът относно премахването на забраната за доставка на оръжия за Украйна - медии
"Українська правда" — Вівторок, 7 февруари 2023 г., 04:40

Флаг на Швейцария, илюстративна снимка GETTY IMAGES

Швейцария може да се откаже от дългогодишния си статут на неутралитет и да разреши износа на оръжие за Украйна. Представителите на отбранително-промишления комплекс и настроенията в обществото настояват за съответното решение на швейцарските политици.


Източник: публикация на Ройтерс

Подробности: Изданията пишат, че швейцарският бизнес законно няма право да реекспортира военна продукция и това ограничение, според някои представители на оръжейната индустрия в страната, сега вреди на търговията.

Призивите от страна на европейските съседи на Швейцария да разрешат такива доставки за Киев стават все по-шумни, докато руската офанзива ескалира, което накара две парламентарни комисии по сигурността да препоръчат разхлабване на правилата за търговия с оръжие.

„Искаме да бъдем неутрални, но ние сме част от западния свят“, каза Тиери Буркарт, лидер на дясноцентристката партия FDP, която представи на правителството предложение да се разреши реекспортът на оръжия в страни „с подобни Швейцарски демократични ценности“.

Неутралитетът на Швейцария по отношение на недоставянето на оръжие на воюващи страни е валиден от 1815 г. и е подпечатан с договора от 1907 г. Страната има отделно ембарго върху продажбата на оръжия на Украйна и Русия.

"Не трябва да имаме право на вето, за да спрем другите да помагат на Украйна. Ако направим това, ще подкрепим Русия, която не заема неутрална позиция. Други страни искат да подкрепят Украйна и да направят нещо за сигурността и стабилността на Европа Те не могат да разберат защо Швейцария трябва да казва „ни“, каза Буркарт в интервю за Ройтерс.


Видания отбелязва, че наскоро публикувано проучване на Sotomo Sotomo показа, че 55% от респондентите в Швейцария подкрепят разрешаването на реекспорт на оръжия в Украйна.

Както съобщава Ройтерс, този въпрос раздели дясната Швейцарска народна партия (SVP), най-голямата партия в долната камара на парламента, която традиционно силно защитава неутралитета.

„Разрешаването на доставка на оръжие на страна, която е във въоръжен конфликт, ще разруши основата на мира и просперитета в нашата страна“, каза заместник-председателят на SVP Давид Зубербюлер.

Друг член на партията, Вернер Залцман, който седи в горната камара на парламента, обаче не беше съгласен с него, изразявайки загриженост за съпътстващите щети за швейцарския отбранителен сектор от политиката на неутралитет.

Наличието на мощна оръжейна индустрия върви ръка за ръка с традицията на Швейцария на неутралитет, но този баланс може да е изложен на риск, каза индустриалната асоциация SwissMem.

„Някои от нашите членове са загубили договори или вече не инвестират в Швейцария поради настоящите ограничения. Настоящата ситуация отслабва нашата политика за сигурност, подкопава доверието във външната ни политика и вреди на нашите компании. Време е да се променим“, каза директорът на SwissMem Щефан Брюпахер .

Припомняме: През януари комисията по политиката за сигурност на Националния съвет на Швейцария (долната камара на парламента) одобри предложението и парламентарната инициатива, която предвижда разрешение за реекспорт на швейцарско оръжие от трети страни за Украйна.


източник


Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка