ISW:Путин насърчава корупцията, за да успокои политическите си поддръжници

Pan.bg 07 фев 2023 | 07:25 views (282) commentaries(0)
img
пан.бг


Путин насърчава корупцията, за да успокои политическите си поддръжници - ISW
Олга Хлущенко — вторник, 7 февруари 2023 г., 06:30

Владимир Путин, снимка на Кремъл

Институтът за изследване на войната (ISW) посочва, че руският президент Владимир Путин прилага корупция чрез законодателни манипулации, за да "успокои политически играчи", които го подкрепят.

Източник: ISW

Подробности: Путин продължава да отваря вратата за по-нататъшно институционализиране на корупцията в Русия чрез законодателна манипулация. На 6 февруари той подписа указ, който позволява на руските депутати и сенатори да не публикуват публично доходите си.

По-рано Путин одобри указ от 29 декември 2022 г., който освобождава всички руски служители, включително военни и служители на правоохранителните органи, от публично деклариране на доходите си.

„Тези два указа вероятно са опит на Кремъл да успокои политическите играчи, които съставляват вътрешната подкрепа на Путин и вероятно ще продължат да допринасят за институционализирането на корупцията в Русия“, заключават военни анализатори.

Според украински официални лица руските войски се готвят да започнат мащабна решителна офанзива в Източна Украйна в средата на края на февруари.

Някои пронационалистически фигури продължиха да изразяват скептицизъм относно способността на Русия да започне успешна офанзива в края на февруари.


Блогър, свързан с Вагнер, отбеляза, че началникът на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов разполага с ограничен период от време, за да започне широкомащабна настъпателна операция в Украйна, преди тя да стане напълно невъзможна за изпълнение.

Руският терорист Игор Гиркин прогнозира, че решителна руска офанзива няма да бъде успешна, докато Русия не мобилизира повече работна ръка, както и индустриална и икономическа мощ. Гиркин твърди, че атака без такава мобилизация скоро ще достигне кулминацията си.

Анализаторите посочват, че и двете наблюдения подчертават, че руското военно командване изглежда бърза да започне решителна офанзива, вероятно преди пристигането на западната военна помощ и пролетния сезон (с дъждове и кални свлачища - бел.ред.) в Украйна около април , което възпрепятства руските механизирани маневри през пролетта на 2022 г.

Назначени от Кремъл руски и окупационни служители продължават да прилагат схеми за социални помощи, насочени към деца и юноши в окупираните райони на Украйна, с цел засилване на социалния контрол и интеграцията на тези райони в Русия.

Институтът предполага, че руски служители следват Владимир Путин в създаването на редица социални институции и програми в окупираните територии на Украйна за събиране на лични данни на деца, изпълняващи различни функции на социално програмиране, насочено към интегриране на окупираните територии с използването на псевдо- хуманитарни организации, както и създаване на условия за легитимиране и институционализиране на депортирането и осиновяването на украински деца в руски семейства.

Кремъл продължава да отрича легитимността и авторитета на Пригожин в Русия. Московският съд отказа да признае Пригожин за собственик и основател на ЧВК "Вагнер", след като на 6 февруари разгледа делото на Пригожин срещу руския журналист Алексий Венедиктов.

ISW по-рано изчисли, че намалената зависимост на руската армия от силите на Вагнер около Бахмут вероятно ще намали влиянието на Пригожин във вътрешния кръг на Кремъл.

„Привлекателността на Пригожин в руското националистическо медийно пространство също може да отслабва, тъй като той продължава да компенсира свръхкомпенсацията за кулминацията на атаката на Вагнер около Бахмут“, се казва в доклада.

Основни заключения на ISW за 6 февруари:

Според украинските власти руските войски се готвят за мащабна решителна офанзива в източната част на Украйна в средата и края на февруари.
Някои руски националистически фигури продължиха да изразяват скептицизъм относно способността на Русия да започне успешна офанзива в края на февруари.
Германският канцлер Олаф Шолц разкритикува фалшивия разказ на Путин, че предоставянето на германски танкове на Украйна застрашава руската сигурност.
Назначени от Кремъл руски и окупационни служители продължават да прилагат схеми за социални помощи, насочени към деца и юноши в окупираните райони на Украйна, с цел засилване на социалния контрол и интеграцията на тези райони в Русия.
Путин продължава да отваря вратата за по-нататъшно институционализиране на корупцията в Русия чрез законодателни манипулации.
Кремъл продължава да отрича легитимността и властта в Русия на финансиста от групата "Вагнер" Евгений Пригожин.
Привлекателността на Пригожин в руското националистическо медийно пространство също може да отслабва, тъй като той продължава да компенсира свръхкомпенсацията за кулминацията на атаката на "Вагнер" около Бахмут.
Провалът на западните санкции срещу Иран да доставя оръжейни компоненти вероятно е допринесъл за това Русия да може да заобиколи западните санкции и да придобие бойни дронове чрез военно сътрудничество с Иран.
Руските войски вероятно са постигнали тактически успех североизточно от Купянск между 4 и 6 февруари. Руски източници твърдят, че на 5 и 6 февруари руските войски са настъпили на запад от предишните си позиции на линията Сватове-Креминна.
Към 6 февруари украинските сили държат позиции в Богоровка, Луганска област, въпреки твърденията на Русия, че окупаторите са превзели населеното място на 3 февруари.
Нашествениците продължиха наземните атаки на североизток и юг от Бахмут, но към 6 февруари те не бяха обградили селището.
Руските войски извършиха ограничени наземни атаки в района на Авдиевка-Донецк.
Украинските войски продължиха ограничени опити за форсиране на река Днепър.
Руските редовни и нередовни сили може да смятат, че е все по-трудно да набират новобранци от руски наказателни колонии поради големите загуби сред бившите новобранци в колониите.
Окупационните сили продължават да се борят с междуетническото напрежение и напрежението между нередовните сили.
Руските официални лица и окупационните власти може да увеличат оперативните мерки за сигурност, за да скрият нови разполагания на руски войски в Донбас.източник


Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка