АНАЛИЗ: Leopard, Abrams и Challenger, променят хода на войната на Украйна срещу Русия

Pan.bg 14 фев 2023 | 06:45 views (1631) commentaries(0)
img
пан.бг

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


В началото на февруари украинските военни започнаха да овладяват западни танкове. По този начин дългогодишната епопея под условното име „Партньори, Украйна има нужда от танкове!“ стигна до своя край.

Месеци наред почти целият западен свят убеждаваше Берлин да даде "зелена светлина" за реекспорта на танкове Leopard 2 за Украйна. В крайна сметка канцлерът Олаф Шолц склони. Германия не само даде необходимото разрешение, но и обеща, че ще предаде на Украйна 14 "Леопарда" от една от най-новите модификации

Предпазливата позиция на Берлин, който не бързаше да даде на Киев тежко оръжие, беше нарушена благодарение на създаването на т. нар. „танкова коалиция“ от 12 държави, които изразиха готовност да предоставят своите танкове веднага щом Германия позволи на трансфер. А някои, като Полша, бяха готови да споделят оборудване дори въпреки решението на Германия.

Друг фактор бяха изявленията на Великобритания, която първа реши да прехвърли 14 от тежките си Challenger 2, а САЩ от своя страна обещаха да доставят на Украйна 31 танка Abrams.

Такива революционни промени в позицията на Запада предизвикаха еуфория в украинското общество. Мнозина започнаха да се питат колко бързо западните танкове ще позволят на Украйна отново да премине в контранастъпление, как въоръжените сили на Украйна ще „смажат“ руснаците и кога най-накрая да очакваме победа.

"Украинска правда" анализира колко важни са западните танкове за промяна на хода на войната и кога въоръжените сили ще могат да овладеят нова техника, какви трудности могат да възникнат при приемането на различни видове чуждестранни бронирани средства.


Колко танка наистина може да получи Украйна?

Преди обявяването на решението за "танковата коалиция" и непосредствено след това имаше различни оценки за броя на танковете които Украйна може да получи.

Според изчисленията на украинските и европейските медии Украйна трябва да получи около 140 единици Leopard 2 само на първия етап. Въпреки това, подобни оценки трябва да се третират с повишено внимание.

Например в Испания, която обяви готовност да предаде Leopards през лятото, местните медии споменаха 53 , които могат да се озоват в Украйна. Всъщност се оказа, че това е общият брой на машините, които се намират на склад в испанската армия. Реално Мадрид все още може да достави не повече от един взвод (4 единици) танкове, тъй като останалите са в лошо състояние.

Трудна история и с холандските "леопарди". Амстердам е готов да предаде на Киев 18 машини. Но първо трябва да се купят от същата Германия, от която Холандия ги наема.

Такива "но" или резерви има в почти всяка коалиционна страна.

Според министъра на външните работи Дмитро Кулеба, Украйна очаква да получи 120-140 модерни западни танка от Запада на първата вълна. Трябва да се отбележи, че посочените от украинския дипломат, са не само Leopards, но и френски Leclercs, решението за прехвърлянето на които дори не е обсъждано в Париж.

Днес най-реалистична изглежда цифрата от два съвременни танкови батальона Leopard 2 (по стандарта на НАТО това са 80 машини), споменатите вече 31 Abrams и рота (14 машини) британски Challenger 2s.

В допълнение към съвременните западни образци, събирането на танкове от съветски тип, които все още са в експлоатация или се консервират, не спира в цяла Европа.

На първо място се споменават танковете Т-72, ​​които се модернизират в завода на армията Excalibur в Чехия за сметка на САЩ и Холандия. Като цяло Прага планира да модернизира 90 бойни машини, част от които трябва да бъдат доставени на въоръжените сили през декември 2022 г., а останалите през 2023 г.

Полша също е готова да предаде своите останки от съветска бронирана техника. В момента има 60 машини, 30 от които са танкове PT-91 Twardy, които са модернизация на лицензната версия на съветската бойна машина T-72M1.

Все по-шумни са и разговорите за готовността на Дания, Германия и Белгия да предадат на Киев стария модел Leopard 1, който може да бъде закупен и от частни компании. По-специално Германия вече е одобрила доставката на Украйна на 178 танка Leopard 1 от своите резерви.

Леопард 1 е почти 20 години по-стар от Леопард 2 и е произведен за противодействие на съветските Т-55 и Т-62, така че тяхното състояние и бойни способности може да предизвикат въпроси.Какви са съвременните западни танкове

Abrams е основният боен танк на американската армия, който се произвежда серийно от 1980 г. Теглото е повече от 62 тона, има усъвършенствана система за управление на огъня: лазерни далекомери, устройства за нощно виждане, бордови компютър, който помага да се избират цели и да се насочват към тях.

При първите опити на Украйна да се договори за получаване на "Ейбрамс", САЩ заявиха, че е доста трудно да се управлява такава машина. Очевидно поради размерите си не е много подходящ за работа в украински офроуд условия, има газотурбинен двигател, който работи предимно на авиационно гориво и не е най-оптималния вариант за Украйна.

Вместо това Въоръжените сили увериха партньорите си, че ще се справят с всички тези нюанси, само и само легендарният танк да попадне на въоръжение в украинската армия.

Логиката на украинските военни е повече от ясна. По едно време "Абрамс" бяха създадени като противодействие на съветските танкове, които в момента са на въоръжение в Русия (и Украйна). На бойното поле тези танкове се срещнаха в конфликти в Близкия изток и, както показа опитът от войната в Ирак, по-специално, американците разбиха челно съветските Т-72 на армията на Саддам Хюсеин.


Leopard 2, подобно на Abrams, изстрелва 120-мм снаряди по стандарта на НАТО, така че не би трябвало да има проблеми с доставката на боеприпаси. Германските танкове са малко по-леки от американските и за разлика от Abrams имат дизелови двигатели, което ще улесни използването им в Украйна.

Най-важното предимство на "германците" е, че те са най-разпространеният модел в армиите на европейските страни, които имат на въоръжение около 2,4 хиляди превозни средства от този тип.

Полша, Норвегия, Португалия, Испания, Финландия и Холандия вече декларираха готовност да изпратят Leopards в Украйна, а Канада дори имаше време да докладва за изпращането на първите бойни машини.

Европейските армии са въоръжени основно с Leopard 2 версия A4. Въпреки конвенционалното ниво на оборудване от 90-те години, те разполагат с термовизионни камери, цифрови системи за управление на огъня и други елементи, характерни за съвременните танкове.

Германия възнамерява да достави на Украйна поне 14 танка от по-модерна версия на Leopard 2A6. За разлика от A4, танкът от това поколение е оборудван с нова система за управление на огъня, не хидравлични, а електрически задвижвания, панорама на командира, допълнителна резервация на кулата.

В допълнение A6 разполага с ново оръдие Rh-120 L/55 с удължена цев, което увеличава началната скорост на снарядите и бронепробиваемостта.

В същото време теглото на машината е около 62,5 тона, което е със 7,5 тона повече от A4.
Британският Challenger 2, подобно на американските и германските си колеги, има оръдие L30A1 със 120 мм снаряди. Въпреки това, за разлика от "Абрамс" и "Леопард", той не е гладкоцевен, а нарезен и използва неунифицирани на НАТО боеприпаси с разделно зареждане:

бронебоен подкалибър;
осколково-фугасна;
уникални HESH бронебойни високоексплозивни снаряди, които могат ефективно да унищожават отбранителни укрепления и леко бронирани вражески превозни средства на разстояние до 8 км.

Друга важна разлика на "британците" е теглото му. С допълнителни резервни модули базовите 64 тона могат да се увеличат до 75 тона, което го прави най-тежкият в бъдещия флот на Въоръжените сили.

Като цяло теглото, което се обяснява с допълнителното оборудване и повишеното ниво на защита, значително отличава западните танкове от руските и съветските машини, които в повечето случаи не надвишават 50 тона.

Кога ще дойдат западните танкове

Сроковете за предаване на танкове са един от честите въпроси, които чуват представители на отбранителните ведомства на Украйна и партньорските страни. На фона на изявленията за вероятно ново голямо настъпление на руснаците, което „предстои да започне“ или вече е в ход, украинците биха предпочели да получат бойни машини „тук и сега“, но не всичко е толкова просто.

Най-спорна се очертава доставката на американските "Ейбрамс". Проблемът е, че американските танкове ще пристигнат като част от Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна (USAI). Ако се преведе от бюрократичен на човешки език, това означава, че бойните машини ще бъдат закупени от индустрията, а не директно изтеглени от складовете на Пентагона.

Според американското издание на Washington Post реалните срокове на доставка може да бъдат отложени до края на 2023 г. Американски служители са съгласни, че доставките може да отнеме "много месеци", но не уточняват конкретна времева рамка. Единственото, на което подчертават от Белия дом е, че обучението на украинските военни за работа с „Ейбрамс“ ще започне през следващите седмици, а не месеци.По-оптимистични прогнози се чуват по отношение на немския "Леопарди 2". Според министъра на отбраната на Германия Борис Писториус те трябва да се очакват във въоръжените сили не по-късно от март.

На свой ред британският министър на отбраната Бен Уолъс прогнозира, че Challenger 2 ще се появи малко по-късно - по-близо до лятото.

Такива срокове може да изглеждат дълги, тъй като Великобритания първа декларира готовността си да доставя танкове и една от първите започна обучението на украински танкери.

Въпреки това, според Уолъс, такъв период е обвързан с обучение, което освен директното овладяване на танкове ще включва използването им като част от единици.

През 2023 г. около 19 000 украински военнослужещи ще преминат обучение във Великобритания. И ако вземем предвид, че Лондон планира да прехвърли в Киев не само танкове, но и самоходни оръдия AS-90 и бронетранспортьори FV430 Mk3 Bulldog, може да се предположи, че цялата тази техника, заедно с военните, може да стане основата на отделна механизирана бригада, базирана изключително на британска техника.
Защо трябва да се присъедините към UP Club?
Евгений Будерацки, редактор на UP
Колко често си задавате въпроса: Как журналистите избират тема за новина/колона/статия? И въобще как работят медиите? От своя страна ние също често мислим за това, което нашите читатели мислят, какво ги интересува, какво ще им бъде полезно? UP Club може да се превърне в платформата, в която заедно с вас ще се опитаме да направим обмена на идеи постоянен, полезен и важен за всички нас.
присъединяване

Проблеми с логистиката

Бавната скорост на доставка има своите причини. На първо място, всичко опира до владеенето на танкове от украинската армия. Освен това не става дума само за обучение на екипажи, но и за обучение на групи за поддръжка и ремонт на оборудване.

Обучението и преквалификацията на екипажи за работа по западни модели може да отнеме до два месеца. Вместо това запознаването със спецификата на поддръжката и ремонта е по-дълготрайно и може да отнеме от 3 до 5 месеца.

Друг фактор, който влияе върху времето за приемане на западни танкове от въоръжените сили на Украйна, е наличието на логистични центрове, които могат бързо да се справят с техния ремонт и поддръжка.

В случай на незначителни повреди, ако са налични необходимите части, такива работи могат да бъдат извършени от украински специалисти. Въпреки това, в случай на по-сложни случаи, оборудването ще трябва да бъде изпратено или до страната на производство, или до страна, където вече има изградени такива логистични центрове. "Леопарди" и "Ейбрамс" например могат да бъдат обслужвани в Полша, а Challenger 2 ще бъде изпратен във Великобритания.

Друг важен фактор, влияещ върху работата с техниката във Въоръжените сили, е нейното разнообразие. Поради разнообразието от модели, модификации и вариации на оръжия, които се прехвърлят в Украйна от партньори или които са „трофеи“ от руснаците на бойното поле, терминът „зоопарк“ отдавна съществува сред военните. И това обстоятелство важи и за танковете.Ето как изглежда списъкът на някои от трите дузини модела и техните вариации, които вече съществуват и все още се планират да бъдат приети от въоръжените сили на Украйна. Бягат ли ти очите? И представете си как да овладеете и ремонтирате всичко това и как да не се изгубите? И това не са всички танкове, които се обсъждат в момента.
Танкови сили на страните

За да разберете колко допълнителни танкови сили могат да променят ситуацията, трябва да си припомним с колко бронирани машини страните се приближиха към 24 февруари 2022 г. и с какво навлизат в новата гореща фаза.

По данни на Military Balance в началото на пълномащабното нахлуване в Украйна Руската федерация е имала на въоръжение около 3,5 хиляди бойни танка и около 16 хиляди единици на консервация. Втората цифра изглежда голяма, но определено е преувеличена, имайки предвид условията, при които се съхраняват танковете в Русия.

Процесът на съхранение на бронирани превозни средства е доста трудоемък и скъп. Опитите за реанимация на стара западна броня като Леопард 1 показват колко проблематично е разконсервирането.Какво да кажем за старото съветско оборудване, оцеляло през катастрофалните 90-те години в Русия на открити полигони, където всичко, което беше „погрешно“ след колапса беше разтегнат СССР

Леопард 1
Снимка: KWM

Към февруари миналата година Украйна можеше да се противопостави на Русия само с 850 танка на въоръжение и около 1100 на склад.

Всяка техника обаче е ключов фактор само ако се използва умело. Според Генералния щаб на въоръжените сили руснаците вече са загубили 3280 танка, което всъщност е същото количество, с което са се приближили до пълномащабно нахлуване. Оценките на холандския проект Oryx, който документира загубите в украинско-руската война, са малко по-скромни - 1727 руски танка, от които повече от хиляда не могат да бъдат възстановени. Все пак трябва да се отбележи, че холандският проект включва изключително оборудването, което е записано на снимка или видео.

Най-големи загуби понесе „легендарната“ Първа танкова армия, която в Русия определяха като ключова за водене на контраатаки в случай на война с НАТО. Повечето от нейните членове, според британското разузнаване, са били ликвидирани от ЗСУ през пролетта на миналата година в Сумска област, Киевска област, Черниговска област и Харковска област.

Първа танкова дивизия понесе последния удар по време на контранастъпление в района на Харков. Тогава, по време на хаотичното отстъпление, руснаците изоставят над 200 единици техника само в Изюм.

Като цяло, според статистиката на Oryx, въоръжените сили са успели да пленят над 500 руски танка. Тази цифра надвишава броя на всички танкове, доставени в Украйна от западни партньори, така че не е изненадващо, че такъв особен метод за „демилитаризация“ на страната-агресор вече е наречен „руски ленд-лиз“ за Украйна.

За сравнение, според вече споменатия Oryx, загубите на въоръжените сили от 24 февруари 2022 г. възлизат на около 450 танка.

Разбира се, все още не е необходимо да се говори за пълно равенство в силите на страните. Руските заводи все още имат капацитета да произвеждат, ремонтират и обезканяват танкове.

Нека се опитаме просто да го изброим бъдещия танков юмрук:

М-55С,
Т-62 (М),
Т-64 (Б1М, БВ, "Булат" БМ, "Булат" БМ1, "Булат" БМ2)
T-72 (B, AV, M, M1R, AMT, B3),
T-80 (B, BV, U, UD, BVM),
Т-84 (БМ "Оплот"),
Т-90 (A, S, M "Пробив"),
Леопард 1
Leopard 2 (A4, A5, A6),
Ейбрамс M1A2,
претендент 2.


В момента е трудно да се каже колко точно е оборудването. Според оценките на експертите, с които UP разговаря, може да става дума за около хиляда и половина единици техника от различни модификации годишно. Но фактът, че Руската федерация вече взе танкове от Беларус, е потвърждение, че проблемът с оборудването на руската армия е все още осезаем.

„Ударен юмрук“ на Залужни.

В края на декември 2022 г. главнокомандващият Валерий Залужний заяви, че въоръжените сили на Украйна се нуждаят от 300 танка, 500 гаубици и 700 бронирани машини за успешно водене на война. Впоследствие министърът на отбраната Алексий Резников уточни, че това количество въоръжение е необходимо за извършване на конкретни операции, а не общото количество, което е необходимо за победа.

Според наблюдатели Украйна все още може да разчита на около 400 свои танка, без пленената руска техника. Освен това през годината Киев получи най-малко няколкостотин съветски танка от Полша, Чехия, Словения и Северна Македония.

Ако вземем предвид такива цифри, можем да говорим за условен паритет с руснаците. Но трябва да се има предвид, че съвременната война изобщо не прилича на войните от миналото. В момента практически няма директни апокалиптични танкови битки като битката при Курск на фронта.

Танковете се използват за разрязване на отбранителните линии на врага и потискане на огневата му мощ по време на настъпление, поради което са оформени в така наречените "ударни юмруци", които често чуваме от военните.

Ако вземем предвид вече обявените обещания на партньорите, Украйна може да разчита на около 300-500 западни танка от съвременни и по-стари типове в рамките на една година. С това количество техника е възможно да се въоръжат от 8 до 15 мотопехотни или механизирани бригади, тоест на практика напълно да се формират 1-2 оперативни рубежа на действие на въоръжените сили на Украйна. Което може да служи като същия "шоков юмрук".Ако танковете започнат да пристигат в Украйна условно през март, тогава обявените 300 единици ще бъдат доставени приблизително в рамките на три месеца. Именно с такива условия са обусловени исканията на западните партньори да не се бърза с настъплението на въоръжените сили.

Първо ще е необходимо съгласуване на взводове, роти и батальони, което трябва да завърши с командно-щабни учения с използване на части и части с тежка техника. До този момент Руската федерация ще се опита да проведе своите широкомащабни настъпателни действия и да отслаби максимално най-боеспособните украински части.

Следователно основната задача на въоръжените сили на този етап от войната е да сдържат настъпателния плам на противника, за да преминат към ново контранастъпление.

Евгений Будерацки, UP


източник


Українська правда
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


АНАЛИЗ: Leopard, Abrams и Challenger, променят хода на войната на Украйна срещу Русия

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка