Заради войната в Украйна, Русия губи влиянието си в други постсъветски държави

Pan.bg 17 мар 2023 | 08:54 views (880) commentaries(0)
img
пан.бг
Анализатори: Заради войната в Украйна Русия губи влиянието си в други постсъветски държави
Олга Хлущенко — петък, 17 март 2023 г., 5:56 ч.

Анализатори: Заради войната в Украйна Русия губи влиянието си в други постсъветски държави
Видеоконференция на ОДКС, снимка от сайта на ОДКС

Анализатори от Института за изследване на войната (ISW) анализираха ситуацията с прехвърлянето на руски войски от други постсъветски страни в Украйна и стигнаха до извода, че Руската федерация „ще загуби военното си влияние“ в тези държави.

Източник: ISW

Подробности: Предислоцирането на елементи от така наречените „мироопазващи сили“ на Русия от Нагорни Карабах в Украйна подкопава влиянието на Русия върху Армения, се отбелязва в доклада.

Анализатори припомнят, че премиерът на Армения Никол Пашинян обвини Азербайджан, че готви ново мащабно нападение срещу Нагорни Карабах.

Пашинян заяви, че „Армения трябва да се обърне към Съвета за сигурност на ООН, ако Руската федерация не може да подкрепи прекратяването на огъня в Нагорни Карабах съгласно споразумението от 9 ноември 2020 г.“.

Експерти твърдят, че т. нар. "мироопазващи сили" на Русия в Нагорни Карабах най-вероятно не разполагат с достатъчна численост. В края на краищата през март 2022 г. руските военни предислоцираха части от 15-та отделна гвардейска мотострелкова бригада – единствената руска мироопазваща бригада – от Нагорни Карабах в Украйна.

Докладът заключава: „Русия вероятно ще загуби военно влияние в други постсъветски държави, тъй като Москва предислоцира елементи от постоянно разположени руски войски от руски бази в Киргизстан, окупирана Грузия (Абхазия и Южна Осетия) и Таджикистан, за да участват във военните действия в Украйна ."
източник

военное обозрение

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка