Днес се навършват 71 години от създаването на Радиотехнически войски. Честит празник

Pan.bg 18 мар 2023 | 07:43 views (1349) commentaries(0)
img ПАН.БГ


Редакцията на ПАН.БГ и сп.Криле честити празника на всички бивши и настоящи служители на РТВ, бъдете живи и здрави!На 18 март се навършват : 71 години от създаването на Радиотехнически войски.


Радиотехнически войски са приемник на създадената през 1940 година Въздушнопредупредителна служба.
През 1950 година батальоните за въздушно наблюдение, оповестяване и свръзка са реорганизирани в три полка, с което се поставя началото на Радиотехнически войски.
Днес РТВ са основна съставна част на системата за Противовъздушна отбрана на страната. Те водят непрекъснато разузнаване и контрол на въздушното пространство на Република България.
Формированията от РТВ участват в Интегрираната система за ПВО на НАТО и в осигуряване на учебно-бойната дейност на авиацията и зенитно-ракетните войски.18 март 1952 г. е рождената дата на съвременните радиотехнически войски. Със заповед №00108 на базата на отделните батальони за въздушно наблюдение, опознаване и свръзка се създават 3 полка ВНОС. Това се води за начало на съвременните РТВ. Прави впечатление че още със създаването си трите полка са с добре разгърната структура и силно присъствие във войските за противовъздушна отбрана. Всеки един полк има 4 роти ВНОС, а всяка рота има от 60 до 65 пост-наблюдателни, отделно по 2 роти с по 2 радиолокационни станции (РЛС) и 2 до 5 роти с по 1 РЛС. Ясно личи че е имало доста личен състав и техника на въоръжение. Започват да постъпват новите по това време РЛС П-3А “Милка”, П-8 “Сокол”, П-20 “Христо”, които правят впечатления са имали възможност да работят в условията на активни смущения, което е ясен знак че на наблюдението на въздушното пространство се е гледало много сериозно още от самото начало. П-20 е имала дори възможности за откриване на цели на далечни разстояния. Развръщат се 16 радиотехнически поста и е поставена първата бойна задача за непрекъснато радиолокационно наблюдение на въздушното пространство и осигуряване с информация за въздушната обстановка на силите и средствата за ПВО. Трябва да се отбележи че тази задача и до днес не се е променила много, тя и сега е основна . В първите дни и нощи се редуват непрекъснато дежурство, строителство и оборудване на позициите, голяма част от тях направо от нулата, обучение и усвояване на новата и сложна за времето си техника. Един факт който днес
може да изглежда странен, но тогава е имало изключително много нарушения на въздушното пространство и се работило в реална и напрегната обстановка,. От тогава и до сега РТВ дават непрекъснато бойно дежурство, разбира се сега няма такива нарушения


на въздушното пространство.


Историята на РТВ е във връзка с промяната на летателните характеристики на апаратите които са наблюдават и съответно техниката която постъпва. През 1958 г. започват да постъпват РЛС П-10, П-12 (“Акула”, “Звезда”, “Пеперуда”), П-30 “Христо”, ПРВ-10 “Конус”. През този период 3-те полка ВНОС преминават на структура на радиотехнически полкове. Тече процес на превъоръжаване с нова и модернизирана техника до 1962 г. Знаете че това време се създават и Зенитно-ракетни войски (1961 г.) и от това за РТВ възниква още 1 задача – осигуряване на учебната и бойна дейност на ЗРВ. През 1964-66 г. започва да постъпва ново поколение РЛС П-35, П-12 модернизирана, ПРВ-9, ПРВ-11 и започва да се внедрява системата за автоматизирано управление на войските “Въздух-1П” със съответните обекти – кабина 2Б, кабина 8Д и ВП-11 за автоматизирано насочване за извършване на прехвати чрез системата АСУ. Това е следващия етап в развитието на войските. Обърнете внимание колко бързо се сменя техниката. Не минава много време и през 1975-80 г. поради нарастването на възможностите на летателните обекти се поставят много нови изисквания към РТВ – откриване на обекти с малка ефективна отразяваща способност, цели летящи на малки и пределно малки височини което налага превъоръжаване с нови образци РЛС – “Оборона-14”, ПРВ-16, ПРВ-17. Обектите от АСУ се подменят с изцяло новата автоматизирана система за управление “Въздух-1М – Паутина”, която обаче не е развърната в целия си състав. Тя обхваща нивата от радиолокационен възел, автоматизиран обединен радиолокационен възел, радиотехнически батальон, бригада, включително и дивизия. За съжаление при нас не са развърнати в пълен състав, но тези кабини които постъпват ВП-01, М-02, -04, ВП-15 за предаване на информация към зенитно-ракетните бригади извеждат изискванията към личния състав на качествено ново ниво. Информацията се обединява, централизира се и се предава на големи разстояния и самата автоматизация на обработката поставя нови изисквания към РЛС, към личния състав. Животът през цялото време налага нови и нови изисквания които РТВ са били длъжни да ги следват и с гордост мога да кажа, че това е ставало в пълен обем.


В днешни дни радиотехническите специалисти, намирайки се организационно-щатно в състава на Базата за командване, управление и наблюдение, поддържат живи традициите, славния опит на своите предшественици и постоянно усъвършенстват своя професионализъм.


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка