Сводка на ГЩ на Украйна: ВСУ отбиха руски атаки в северната част на Бахмут

Pan.bg 18 мар 2023 | 18:31 views (573) commentaries(0)
img
пан.бг
Силите за отбрана отблъснаха атаките в северната част на Бахмут
Катерина Тищенко — събота, 18 март 2023 г., 18:19 ч.


Силите за отбрана в събота отблъснаха руските атаки в северната част на Бахмут, докато градът остава епицентър на боевете.

Източник: сводка на Генералния щаб на въоръжените сили

Подробности: Руската федерация продължава да провежда настъпателни действия в Лиманско, Бахмутско, Авдиевско, Маринско и Шахтьорско направления. Бахмут остава епицентърът на военните действия.

Без да има желания резултат на бойното поле, Руската федерация използва тактика на терор срещу мирното население. Обстрелва градове и села, както и критични инфраструктурни обекти, пренебрегвайки нормите на международното хуманитарно право.

През денонощието противникът е нанесъл 5 ракетни удара, 4 от които по обекти на гражданската инфраструктура на град Запорожие. Противникът е нанесъл и 12 въздушни удара и над 20 атаки с реактивни залпови системи. Вероятността от вражески ракетни удари по цялата територия на Украйна остава висока.

Във волинското, полиското, сиверското и слобожанското направление оперативната обстановка е станала. Противникът поддържа военно присъствие в пограничните райони, но формиране на настъпателни групировки не е установено. На полигоните на Република Беларус продължава подготовката на подразделенията на териториалните войски на въоръжените сили на Руската федерация. През деня противникът обстрелва районите на населените места Олексанривка, Черниговска област; Харковка и Старикове - Суми и Червона Зоря, Ветеринарне, Стрелеча, Старица, Вовчанск и Велики Бурлук в Харковска област.

По Купянск и Лиманск направления противникът продължава да се опитва да пробие отбраната на нашите войски. Води неуспешни настъпателни действия в районите на селата Диброва, Верхнокамянске и Спирн. Извършил е артилерийски обстрел в районите на селищата Путниково, Красне Първо, Дворична, Хряникивка, Купянск, Крохмално и Берестов в Харковска област; Новоселивске, Невске и Билоговка - Луганск, както и Спирне и Федоровка в Донецка област.
ВИДЕО НА ДЕНЯ

По посока на Бахмут противникът не спира опитите си да превземе град Бахмут. Нашите защитници отблъснаха вражеските атаки в районите на Орихово-Василовка, Григоровка и в северната част на Бахмут. По-специално, Васюковка, Зализнянске, Орихово-Василовка, Григоривка, Бахмут, Ивановске, Часов Яр, Курдюмивка, Озаряновка и Северни на Донецка област бяха подложени на вражески обстрел.

На Авдиевското, Мариинското и Шахтарското направление врагът провежда неуспешни настъпателни действия в района на селищата Камянка, Северна, Первомайске и Маринка. Камянка, Ласточкине, Авдиевка, Тоненке, Георгиевка, Невелске, Марьинка, Въгледар и Велика Новосилка от Донецка област попаднаха под вражески обстрел.

В запорожското и херсонското направление противникът води отбранителни действия. По-специално, Олхивске, Червоне, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданиловка, Новоандриевка и Камянске в Запорожка област бяха обстрелвани. Град Херсон беше следващият обстрелван.

Руските окупатори продължават да използват гражданските институции на временно окупираната територия на Запорожка област за свои нужди. По-специално, врагът използва училищна сграда в едно от селищата на Пологивски район като полева болница с 50 легла. По този начин окупаторите се опитват да съкратят срока за връщане на персонала от броя на санитарните загуби.

В Рубижни, Луганска област, местните окупационни власти принуждават населението да получи руско гражданство. Украинските паспорти все още не се отнемат от хората, но за работа трябва да имате паспорт на гражданин на Руската федерация.

През денонощието авиацията на Силите за отбрана на Украйна нанесе 6 удара по районите на съсредоточаване на нашествениците.

Също този ден нашите защитници свалиха вражески БПЛА „Шахед-136“, а части от ракетни войски и артилерия удариха през деня 7 района на концентрация на вражески личен състав и военна техника.източник

военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка