Путин и Си Дзинпин: Мир в Украйна и нова глава в отношенията Русия - Китай

Pan.bg 20 мар 2023 | 02:35 views (817) commentaries(0)
img
пан.бг


Мир в Украйна и нова глава в отношенията между Русия и Китай. Теми на статии от Путин и Си Дзинпин
Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпинснимка РойтерсМОСКВА/ПЕКИН, 20 март. В навечерието на посещението на последния в Москва руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин публикуваха статии за двустранните отношения.


В статия на руския лидер, публикувана в китайския вестник People's Daily, се отбелязва, че отношенията между Москва и Пекин са достигнали най-високото ниво в тяхната история. Си Дзинпин в статия, публикувана в "Российская газета", каза, че заедно с Путин са отворили нова глава за сътрудничество между двете страни.

И в двете статии е отделено специално внимание на темата Украйна. Си Дзинпин отново говори за това как Китай вижда възможен изход от кризата, а Путин припомни, че Русия е отворена за политическо и дипломатическо уреждане, но не тя е спряла преговорите.

ТАСС събра основните статии от лидерите на двете страни.
Концепция за стар приятел и вечно приятелство

В статията си Путин нарече Си Дзинпин добър стар приятел, с когото има „най-топли отношения“. Китайският лидер отбеляза, че Китай и Русия се придържат към концепцията за „вечно приятелство и взаимноизгодно сътрудничество“, а взаимната подкрепа на страните по време на пандемията е станала „поредното доказателство за това как приятелите се познават в беда“.

И двамата лидери обърнаха голямо внимание на историята на своите срещи: президентът на Руската федерация припомни запознанството си със Си Дзинпин през март 2010 г., а президентът на Китай - че Русия е първата страна, която е посетил на тази позиция. През последните 10 години Си Дзинпин отбеляза, че е посетил Руската федерация осем пъти и всеки път е идвал „с голям ентусиазъм и се е връщал с полезен опит“.

Путин и Си Дзинпин подчертаха, че вече са се срещали около 40 пъти. Според руския президент те винаги са намирали възможност да общуват "както в различни официални формати, така и в среда без връзки". Тези срещи задават "тона за устойчиво развитие на двустранните отношения", обясни китайският президент.
Руско-китайски отношения

Путин отбеляза впечатляващия напредък на двустранните отношения, които са достигнали най-високото ниво в своята история и продължават да се засилват: „Като качество те превъзхождат военно-политическите съюзи от Студената война, няма лидер и последовател, има няма ограничения или теми табу."

Според президента на Руската федерация отношенията между Москва и Пекин сега са крайъгълният камък на глобалната стабилност, „гарантът за положителен дневен ред в международните отношения“.

Си Цзинпин припомни, че отношенията между двете страни са „преминали много труден път“ и сегашното им ниво „не е било лесно“: „Неувяхващото приятелство между Китай и Русия трябва внимателно да се пази“.Икономическо сътрудничество

Приоритетът на двете страни е търговско-икономическото партньорство: китайският лидер отбеляза, че двустранният стокообмен миналата година е възлязъл на рекордните 190 милиарда долара (повече от два пъти повече от преди десетилетие), а руският каза, че тази година цифрата ще надхвърлят $200 млрд. Путин отбеляза и нарастването на дела на разплащанията в национални валути: „Нашите отношения стават все по-суверенни“.

Президентът на Руската федерация нарече магистралния газопровод „Силата на Сибир“ „сделката на века“ (което се отнася до съветско-германското споразумение за изграждането на газопровод за Западна Европа) и подчерта, че Москва и Пекин „за разлика от някои претендиращи за хегемония и внасящи раздор в страните на световната хармония <...> буквално и преносно изграждат мостове“.
Международни отношения

Русия и Китай, както подчерта Си Цзинпин, твърдо отстояват световния ред, основан на международното право, „изпълняват истинска многополярност с ефективни стъпки <...> и се обявяват за формирането на нов тип международни отношения“.

Според него многополярността, икономическата глобализация и демократизацията на международните отношения са необратима тенденция: „Международната общност ясно осъзнава, че никоя държава в света не превъзхожда всички останали. Няма универсален модел на управление и няма световен ред където решаващата дума принадлежи на определена държава."

Москва и Пекин, отбеляза Путин, заедно със съмишленици подкрепят справедлив световен ред, основан на международното право, а не на принципите на така наречения златен милиард.

Те последователно работят за създаване на справедлива и отворена система за сигурност в своя регион и в света като цяло, добави президентът. Държавният глава разкритикува "колективния Запад", който "все повече и повече отчаяно се вкопчва в архаичните норми, в своята неуловима доминация".


Ситуацията в Украйна

Русия, припомни Путин, е отворена за политико-дипломатическо уреждане на украинската криза: „Въпреки това през април 2022 г. мирните преговори в никакъв случай не бяха прекратени от нас“.


Бъдещето на мирния процес, според руския лидер, зависи единствено от „готовността за сериозен разговор, като се вземат предвид преобладаващите геополитически реалности“. Той благодари на Китай за "балансираната линия във връзка със събитията, случващи се в Украйна, за разбирането на тяхната предистория и истински причини", а също така приветства готовността на Пекин "да играе конструктивна роля в уреждането".

Си Дзинпин повтори позицията на Китай за Украйна и припомни предложения по-рано документ, който по думите му „отразява единството на вижданията на световната общност за преодоляване на украинската криза“. "Рационален изход" от ситуацията и "път към траен мир" ще бъдат намерени, ако всички страни се ръководят от концепцията за обща и устойчива сигурност, продължат диалога и консултациите по равнопоставен, разумен и прагматичен начин, китайският лидер казах.
Очаквания за преговори

Русия, според статията на Путин, има големи очаквания за предстоящите преговори и е уверена, че посещението на Си Дзинпин ще даде мощен нов тласък на целия диапазон на двустранно сътрудничество.

Си Цзинпин отбеляза, че предстоящото му посещение е насочено към укрепване на приятелството, сътрудничеството и мира: „Готов съм, заедно с президента Владимир Путин, да очертая нови планове и мерки, за да отворим нови перспективи за отношенията между Китай и Русия на всестранно партньорство и стратегическо сътрудничество“.


източник

тасс

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка