Шведският парламент одобри изпращането на самоходни оръдия Archer и танкове Leopard 2 за Украйна

Pan.bg 24 мар 2023 | 00:42 views (539) commentaries(0)
img
пан.бгШведският парламент одобри изпращането на самоходни оръдия Archer и танкове Leopard 2 за Украйна
„Европейска истина“ — четвъртък, 23 март 2023 г., 19:47 ч.

Шведският Риксдаг - парламентът - в четвъртък одобри предложението на правителството на страната за прехвърляне на нов пакет от военна помощ на Украйна, който включва самоходни артилерийски системи Archer и танкове Leopard 2.

За това пише "Европейска истина".

Според решението, прието от парламента, шведското правителство може да прехвърли на Украйна военно оборудване и боеприпаси на обща стойност 6,2 милиарда крони (554 милиона евро). По-конкретно, става дума за танкове Leopard 2, самоходни оръдия Archer и леки противотанкови оръжия Robot 57.

„Правителството обосновава предложението си с факта, че предоставянето на военно оборудване на Украйна е в интерес на Швеция“, каза парламентът.

Освен това на шведското правителство беше позволено да вземе решение за продажбата на 14 артилерийски установки тип Archer на Великобритания, която преди това прехвърли своите AS90 в Украйна.

За да се финансира това предложение, бюджетните кредити за шведските въоръжени сили ще бъдат увеличени със 730 милиона шведски крони през 2023 г., а за периода до 2028 г., според правителството на страната, разходите трябва да бъдат увеличени с 6,1 милиарда крони.

Миналата седмица стана известно, че шведското правителство реши да прехвърли на Украйна осем самоходни артилерийски установки Archer, както и десет танка Leopard 2.


Снимка: Krauss-Maffei Wegmann / mil.in.ua /източник


Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка