ISW: Пригожин заяви, че Русия не воюва с НАТО в Украйна

Pan.bg 24 мар 2023 | 07:37 views (557) commentaries(0)
img
пан.бг
Пригожин заяви, че Русия не воюва с НАТО в Украйна - ISW
Олга Хлущенко — петък, 24 март 2023 г., 05:14

ПРИГОЖИН, СНИМКА ТАСС

В доклад на Института за изследване на войната (ISW) се отбелязва, че Евгений Пригожин, основателят на ЧВК "Вагнер", отрече твърденията на Кремъл, че Русия е във война с НАТО в Украйна.

Източник: ISW

Подробности: В доклада институтът отбелязва, че финансистът на групата Вагнер Евгений Пригожин е смекчил реториката си за руското министерство на отбраната, вероятно от страх да не загуби напълно наемните си сили в Бахмут.

Освен това той оспори твърденията на Кремъл, че Русия е във война с НАТО в Украйна, и постави под въпрос дали наистина има нацисти в Украйна, както Кремъл последователно твърди.

Пригожин каза, че Русия се бие "само с украинци", които са оборудвани с оборудване, предоставено от НАТО, и някои "русофобски" наемници, които доброволно подкрепят Украйна, но не и със самия НАТО.

Експертите отбелязват, че представителят на украинското разузнаване Вадим Скибицки потвърди предишните оценки на ISW, че руските сили не са в състояние да провеждат широкомащабни едновременни настъпателни кампании в няколко направления.

Експерти също така посочват, че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е съобщила, че Росатом може да работи по възстановяването на три далекопровода в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), което ще увеличи руския контрол над ЗАЕЦ.

Ключови констатации на ISW за 23 март:

Пригожин смекчи реториката си за руското министерство на отбраната, вероятно от страх да не загуби напълно наемните си сили в Бахмут.

Той също така отрече твърденията на Кремъл, че Русия е във война с НАТО в Украйна и постави под въпрос дали наистина има нацисти в Украйна, както Кремъл последователно твърди.

Bloomberg съобщи, че Пригожин се готви да прекрати операциите на Вагнер в Украйна, след като руското военно ръководство преустанови доставките на персонал и боеприпаси.

Украински официални лица потвърдиха предишни оценки на ISW, че руските сили не са в състояние да провеждат широкомащабни едновременни настъпателни кампании на няколко фронта.

Нашествениците може да променят тактиката си за ракетни удари, като се съсредоточават върху украински военни цели, тъй като общият брой на техните ракетни удари намалява, което показва изчерпването на руските запаси от високоточни ракети.

Руският премиер Михайло Мишустин в обръщение към Държавната дума очерта различни мерки за подкрепа на руския военен персонал, руската отбранителна и индустриална база (ОПБ) и независимостта на Русия от Запада.

МААЕ съобщи, че Росатом може да работи за възстановяване на три електропреносни линии в ЗАЕЦ, което би засилило руския контрол над електроцентралата.

Руските войски извършиха ограничени сухопътни атаки североизточно от Купянск и по линията Сватово-Креминна.

Те също продължават да атакуват град Бахмут и околностите му и около Авдиевка.

Украинските войски продължават да извършват рейдове над Днепър в района на Херсон.

Кремъл продължава да принуждава руските резервисти, наборници и други военнослужещи да служат по договор.

Мишустин каза, че Русия продължава усилията си да интегрира наскоро окупираната Украйна в руските институции и инфраструктура.


Руските войски в Беларус наскоро бяха върнати обратно в Русия преди пролетната наборна служба в Руската федерация.
източник


Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка