Министър Димитър Стоянов: Министерският съвет не е взимал решение за изпращане на наши военнослужещи в Украйна

Pan.bg 28 мар 2023 | 15:47 views (631) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МО

„Министерският съвет не е взимал решение за изпращане на наши военнослужещи в Украйна. Някои си мислят, че боравейки със страха на хората, ще постигнат по-голям резултат на изборите – няма да го постигнат“ заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов в интервю за предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия днес, 28 март. По думите му – подобни изказвания са за вътрешнополитическа употреба.

„България подкрепя Украйна с това, с което може. Не може потенциалът на Българската армия да бъде сведен до нула. Не считам, че България води различна политика от политиката на ЕС и НАТО. Има решение на Народното събрание, което изпълнихме“ категоричен бе министър Стоянов. Той подчерта, че страната ни следва общата политика на Европейския съюз (ЕС) по отношение на оказването на помощ на Украйна.

По думите му - страната ни няма складови наличности от 155 мм снаряди и поради тази причина не участва в общото европейско решение за изпращане на този вид боеприпаси за Украйна. Помощта, която страната ни е оказала, е според възможностите на Българската армия. „Няма как аз да намаля количеството боеприпаси в нашите складове; ако го направя, най-вероятно ще стана клиент на прокуратурата. Дали сме това, което е в повече, и което имаме“ посочи министър Стоянов.

За това - какво други държави предоставят на украинската страна като военна помощ, например бойни самолети, има различни причини, както и различно законодателство, посочи той. „България има Конституция и Закон за отбраната и Въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ); в тях пише, че охраната на въздушното пространство се осъществява от Българската армия или съвместно със съюзни сили, а не – вместо нея“ посочи министърът.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка