19 години от ратифицирането на договора за присъединяването ни към НАТО

Pan.bg 29 мар 2023 | 15:54 views (467) commentaries(0)
img
Навършват се 19 години от ратифицирането на договора за присъединяването ни към НАТО. На 18 март 2004 г. Народното събрание ратифицира Северноатлантическия договор, подписан за първи път от страните-основатели на пакта на 4 април 1949 г. във Вашингтон, а на 29 март 2004 г. документите по присъединяването на седемте нови страни са депозирани във Вашингтон.

Соломон Паси пръв поставя въпроса за членство на България в НАТО, като на 23 юни 1990 г. внася в парламента предложение за присъединяване към Северноатлантическия договор. След по-малко от месец с Декларация на Министерството на външните работи Република България приема поканата за установяване на редовни дипломатически връзки с НАТО, отправена в Лондонската декларация на държавните и правителствени ръководители на Алианса. През август 1990 г. посланикът на Република България в Кралство Белгия Леа Коен получава правомощия да поддържа дипломатическите връзки с НАТО. На заседанието на Северноатлантическия съвет на равнище държавни и правителствени ръководители в Прага на 21 ноември 2002 г. е взето решение България, заедно с други 6 страни-кандидатки, да бъде поканена да започне разговори за присъединяване към Северноатлантическия съюз.

С приемането си в НАТО България се задължава да приеме всички действащи към момента на присъединяване документи, съставляващи основата на политиката на НАТО. Да участва в системата за колективно планиране на отбраната и в интегрираната военна структура на НАТО. Да се придържа към политиката на отворени врати на Алианса. В рамките на разговорите по ресурсни и бюджетни въпроси, България поема твърд ангажимент да отделя достатъчно бюджетни средства за изпълнението на поетите задължения, както и да участва в колективно финансираните бюджети на НАТО с дял от 0,35 %.

Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Евгени Мандаджиев


снимка БГНЕС


САЩ ни поздравиха за 19 годишнина от членството ни в НАТО
Източник: БГНЕС
САЩ поздравиха България по повод на 19-та годишнина от присъединяването на страната ни към най-успешния военнополитически съюз в съвременната история – НАТО, предаде репортер на БГНЕС.

„Днес отбелязваме 19 години от присъединяването на България към НАТО“, заявява американското посолство в София в Туитър.„На 29 март 2004 г. бяха подадени документи за присъединяване към НАТО на седем нови страни членки, сред които и България. На 2 април 2004 г. в Главната квартира на НАТО в Брюксел се състоя официална церемония по този повод“, се посочва още в съобщението.Постът е придружен от видео от историческата дата, на което се вижда издигането на българския флаг под звуците на националния химн „Мила, Родино“ в щаб-квартирата на Алианса в Брюксел.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка