18 години без големия Емил Димитров

Pan.bg 30 мар 2023 | 22:26 views (646) commentaries(0)
img
Снимка: Facebook
Песните и музиката на Емил Димитров са живи и продължават да вълнуват истински


На днешната дата през 2005 година ни напусна идолът на няколко поколения българи Емил Димитров. Песните и музиката му са живи и продължават да вълнуват истински, за тях времето и годините нямат значение. Обичта на хората към Емил също е жива. Той е легенда и никога няма да бъде забравен.

Емил Димитров е роден на 23 декември 1940 година в Плевен в семейството на Димитър Димитров (илюзиониста Мити, бивш кинооператор на неми филми) и Анастасия Димитрова (мадам Сизи, асистентка на мъжа си). Като ученик се увлича по рисуването и по класическата музика, започва да композира с акордеона си, участва в училищни пиеси.

През 1970 година излиза един от най-големите му хитове "Моя страна, моя България“ , който по-късно става песен на столетието. Общо за целия си живот издава близо 30 албума, като 55 милиона копия са продадени само в Русия. Емил Димитров става известен във Франция, запознава се с Шарл Азнавур и Далида. Песента "Моя страна, моя България“ под названието "Моника“ е записана на френски, немски, италиански, испански. Водещи европейски звукозаписни компании сключват договори за записване и издаване на негови песни през 70-те години. Пее заедно, на една сцена, с Джани Моранди, Рики е Повери, Йосиф Кобзон и Алла Пугачова. Във Франция го очаква блестяща кариера, но той тъгува по родината и се завръща обратно в България.

Женен е за кратко за Грета Ганчева през 1967 година. От брака си с Мариета Димитрова през 1968 година има син – Емил Димитров-син.

​През 2002 година неговите колеги и приятели успяват да съберат пари и да организират бенефисен концерт през април. Така още веднъж го връщат на голямата сцена, където заедно с Емил Димитров излизат Йорданка Христова, Лили Иванова, Богдана Карадочева, Веселин Маринов, Панайот Панайотов, Борис Годжунов, Кристина и Михаил Белчеви.

На 30 март 2005 година Емил Димитров ни напусна завинаги.

Поклон пред паметта на незабравимия певец и композитор Емил Димитров!
източник

Дунав мост
Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка