ВТОРА ЧАСТ: ЕДНА ГОДИНА ВОЙНА РУСИЯ-УКРАЙНА (специално за Pan.bg от Доц. д-р Марков)

Pan.bg 18 апр 2023 | 12:25 views (13386) commentaries(0)
img
pan.bg
Публикуваме втора част на анализа на Доц.д-р Марков, припомняме че първата част предизвика огромен интерес сред военните среди в България - 9000 четения.

Към първа част:
https://pan.bg/view_article-49-566291-edna-godina-pod-znaka-na-vojnata--specialnata-voenna-operaciya-v-ukrajna-.html

ДОКУМЕНТЪТ В PDF ВАРИАНТ МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК: PDF


ЧАСТ ВТОРА: ВОЕННО-ТЕХНИЧЕСКИ АНАЛИЗ НА ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ В УКРАЙНА

Втората част на анализа на войната в Украйна е с акцент върху чисто военните въпроси на тази война. Някои от елементите бяха вече разгледани накратко в първата част. Тук вече ще се дискутират въпросите на човешкия фактор, техническата страна, развитието на военните действия, резултатите от тях, както и основни изводи.
1. Изменения в съотношение на силите през първата година от войната.
Както вече се посочи в първата част сравняването на общата численост и въоръжение на двете воюващи страни не дава ясна картина на участващите формирования в началото на военните действия. Затруднение произтича и от това, че и двете страни старателно крият тези данни. Направено бе логическото предположение, че най-вероятно в първите дни на войната са включени част от силите и съотношението, поне в личен състав е приблизително 1:1. В голяма степен това се потвърждава и от други анализатори1. Според тях, по различни оценки, в началото на военните действия числеността на формированията от руските въоръжени сили заедно с въоръжените формирования на Донецка и Луганска област са били около 150 000 - 200 000 души. Числеността на въоръжените сили на Украйна се посочва, че е била около 261 000 души от редовната армия. Вероятно към редовната армия на Украйна ще трябва да се прибавят и сили на териториалната отбрана, около 100 000, според този източник.

image
imageimageimageimage
imageimageimage
imageimage
image
image
image
image
image
imageimageimage

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка