Руски анализ: Как руските гвардейци се отнасят към ЧВК "Вагнер"

Pan.bg 28 май 2023 | 14:30 views (738) commentaries(0)
img
пан.бгКак 2-ри гвардейски армейски корпус на въоръжените сили на РФ се отнася към ЧВК "Вагнер"


В руското медийно поле отдавна се създава героичен образ на ЧВК Вагнер, чиито бойци се бият не само на фронта, но и срещу вредители в тила, които уж пречат на най-добрата щурмова пехота. След завършването на щурма на Бахмут (Артемовск), който продължи повече от девет месеца, мнозина казват, че Вагнер е най-успешната паравоенна част в Русия. В тази връзка неспециалистът, наблюдаващ отстрани хода на военната операция в Украйна, има усещането, че само частната наемна армия се бие добре.


В същото време всички вече са забравили за щурмовете на Мариупол, Рубижне, Северодонецк, които в никакъв случай не бяха щурмувани от Вагнер. Относно факта, че въоръжените сили на Руската федерация, и по-специално 1-ви и 2-ри армейски корпуси на Въоръжените сили на Руската федерация (Народната милиция на ДНР и ЛНР), сега продължават упоритите атаки на укрепените райони в Маринка, близо до Авдиевка, щурмовете на позиции на украинските войски (с малък напредък) под Купянски. И всичко това при липса на пълноценна огнева поддръжка на артилерията, поради ежедневните лимити на боеприпасите. Освен това тези ограничения са много по-строги от тези на ЧВК Вагнер, които често се оплакваха от липсата на боеприпаси, поради което в Луганск и Донецк гледаха с известно недоумение на интернет флашмоба „дайте снаряди на Вагнер“.

Някои „тъмни страници“ от историята на тази ЧВК не бяха забравени в Донбас, който до 2022 г. имаше тук съвсем различна репутация от сега. Нека поговорим за това как се отнасят към Вагнер във 2-ри гвардейски армейски корпус (Народна милиция на ЛНР), нека поговорим с боец ​​от 14-ти бронебатальон на НМ ЛНР „Призрак“ Андрей Морозов („Мурц“).

– Андрей, известно е, че много хора в Луганск, особено участници в събитията от 2014 г., нямат много добро отношение към ЧВК „Вагнер“ поради факта, че са замесени в убийството на някои полеви командири в Луганска област. Ето защо възниква въпросът - как ЧВК "Вагнер" се отнасят към НМ на ЛНР и защо?

– От една страна, никой не е загубил паметта си и според опита от 2014–2015 г. всеки, който е видял този период, много добре си спомня, че наемник е човек, който стреля, когото поръчат за пари. Днес той е с теб, утре ти си неприятен, а той е против теб.

От друга страна, реално враждуващите части на армията и Вагнер нормално си взаимодействат на масово ниво – там, където не достига ехото на политическите игри. На същото ниво може ясно да се види защо някои армейски части губят от Вагнер. Прекомерните загуби са неизгодни за частния изпълнител - това удря джоба му, така че Wagners са оборудвани с добри затворени цифрови комуникации, модерни БПЛА от авиационен тип, SIBZ (средства за лична броня - бел.ред.) и т.н. Във въоръжените сили на Руската федерация обезщетенията за наранявания и смърт на бойци не се приспадат от заплатите на генералите, така че хората могат да бъдат изпращани в битка без комуникации, без БЛА и SIBZ, както беше в началото на СВO.

Тоест истинските слабости на армейския отбор и самият армейски отбор и вагнеровците разбират добре.

Но тогава започват пиарите и политическите игри. В който пиарите на Пригожин разпръскват или „Дайте снаряди на Вагнер“, или „А! Войниците отново бягат“. И двете дразнят хората, защото когато хората приблизително знаят средната си дневна консумация от 152 и средната дневна консумация за подобни задачи за частни търговци и след това чуят, че на частните търговци трябва да се дават още повече , те имат въпроси - защо ЧВК са въвлечени във войната, а армията в безкрайна кървава жертва на „месни атаки“, чиято единствена възможна рационална цел е да попречи на врага да изтегли артилерия и резерви срещу Вагнер.

Еднократно нападение върху вражески защитник след 4 (четири) артилерийска подготовка на снаряда може да промени много възгледите за света сред онези, които публикуват популярния лозунг за снарядите. Опростено, PR-ът на Пригожин добавя ентусиазирани почитатели на Вагнер, но все повече и повече ядосва хора с неентусиазиран начин на мислене.

- ЧВК "Вагнер" вербува доста криминално проявени хора, престъпници. В Луганск се разпространяват слухове, че те се занимават с грабежи и „беззаконие“ във фронтовата зона. Колко верни са тези слухове?

- Ако говорим конкретно за подразделенията на ЧВК "Вагнер", тогава воюващите подразделения на тази ЧВК "да се занимават с грабежи и" беззаконие ", като правило, просто няма . Както и обикновен военен, който реално води военни действия. Те са или директно на фронтовата линия, или във временни пунктове за разполагане близо до фронтовата линия, където няма нищо особено за ограбване и няма толкова много цивилни. Това важи и за частите на ЧВК, набирани от затворници - техните движения са още по-ограничени.

Но освен бойни части, тази ЧВК има и своя командирска служба, числено и организационно приблизително еквивалентна на полк. Този "комендантски полк" контролира тила на зоната за отговорност на ЧВК с контролно-пропускателни пунктове и патрули, в които са му делегирани командирски функции. Тези хора са непрекъснато на ръба на цивилизацията с всичките й изкушения - просто протегнете ръка, наоколо има пари. Е, най-лесният начин да получите пари преди завършването на договора е чрез злоупотреба с власт и използване на „фирмената репутация“, създадена от бойни единици. Ето, например, типичен случай - смъртоносна рана при опит за грабеж на капитан Игор Мангушев от 4-та мотострелкова бригада на ВС на РФ вечерта на 3 февруари тази година.

- Доколкото ми е известно, вие многократно сте повдигали въпроса за участието на ЧВК "Вагнер" в убийството на Игор Мангушев, но официални коментари от разследването за резултата не са получени. Разкажете ни повече за случилото се.

- Неуспешен опит за "автоматична настройка" завърши с преследване на пътя Стаханов-Кировск, колата на Игор беше настигната, отрязана. И се опитаха да го "опушат" затворен в колата, като обстрелваха колата от различни страни. Тогава разбраха, че Игор няма пистолет - той, както се очакваше, остави стандартната си картечница в оръжейната стая на PVD, но просто не му дадоха пистолет. Счупили прозореца на шофьора, отворили колата и под дула на оръжие ги принудили да отключат смартфона, тъй като той нямал много пари в себе си.

Преди полицията в Стаханов да пристигне при звука на тези изстрели, се оказа, че Игор е човек, който в миналото е работил за Пригожин като политически стратег, човек, който очевидно не би премълчал подобен инцидент и който би имате достатъчно връзки, за да си осигурите пробен период. Тогава нападателите изпуснаха нервите си - прозвуча нов изстрел.

Огледът на местопроизшествието продължи до около 5 часа сутринта, след което нападателите ... бяха освободени. И дълго време не образуваха наказателно дело, защото как да го напиша, намерихме ги над човек, който лежеше с куршум в главата, говорихме - говорихме и ... ги пуснахме. Това е смущаващо.

Но на следващия ден в интернет приятелски PMC, медийни работници и военни кореспонденти започнаха масово да разпръскват версията, че Игор уж се е опитал да пробие някакъв контролно-пропускателен пункт и те са стреляли след него. Разбира се, на това място никога не е имало контролно-пропускателен пункт, а историята за „стрелба след“ не обяснява обстрела на колата от всички страни, включително куршума, който влезе в таблото през долния ръб на предното стъкло.

Нямаше пост. Просто хората, които бяха част от комендантството на Вагнер, се оглеждаха за удобни жертви вечер - тогава заплатите на местните военни все още се раздаваха в брой.

Евгений Пригожин, след като обяви тази ситуация и предаде грабителите на местните правоприлагащи органи, можеше да направи този случай добър пример за прочистване на организацията си от гниене, но той реши друго - чрез ръцете на своите медийни работници и военни кореспонденти, работещи по temniks, да представят бойния ни другар като умрял от собствените си глупости алкохолик и скандалджия. Това е изборът на Пригожин.

Автор:
Виктор Бирюков (Луганск)
източник
военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка