Освен Унгария вече и Гърция блокира новите санкции на ЕС срещу Русия

Pan.bg 28 май 2023 | 16:32 views (1087) commentaries(0)
img
пан.бгОсвен Унгария още една страна блокира новите санкции на ЕС - медиите
Събота, 27 май 2023 г., 11:30 ч. - Европейска истина


След като до голяма степен се противопостави сама на руските санкции, Будапеща сега е подкрепена от Атина в нейния скептицизъм относно новите мерки срещу Русия.

Както съобщава "Европейска истина", за това пише Politico позовавайки се на петима дипломати от ЕС.

В момента ЕС обсъжда 11-ия пакет от санкции срещу Русия. Ако предишните 10 пакета санкции бяха насочени към мерки срещу икономиката на Руската федерация, сега Брюксел иска да избегне заобикалянето на своите санкции. В безпрецедентен ход настоящият пакет от санкции може да се насочи към други страни, които помагат на Москва да избегне търговското ембарго.

Но Будапеща и Атина се противопоставиха, обвързвайки одобрението си на пакета с отделен неотложен проблем, засягащ Украйна. Киев състави списък с частни компании, които нарича "спонсори на войната", който включва редица европейски компании.

Двете страни искат някои от техните компании да бъдат изключени от списъка, преди да се съгласят с пакета от санкции. Въпреки че тези въпроси обикновено не са свързани, Унгария и Гърция използват пакета от санкции като политически лост за премахване на своите компании от Украйна.

Това предизвика напрежение на срещата на външните министри на ЕС по-рано тази седмица, където германският външен министър Аналена Бербок директно разкритикува Унгария, според дипломати, запознати с обмена.

Гърция беше в центъра на вниманието на срещата на посланиците на ЕС в сряда, казаха четирима дипломати. Атина се противопостави на предложенията за заобикаляне на санкциите.

"Гърция повтори, че ако има конкретни доказателства за нарушения на санкциите, те трябва да бъдат доведени до вниманието на съответните държави-членки на техническо ниво, така че да бъдат адекватно разследвани и след това да бъдат взети подходящи мерки", каза един от дипломатите на ЕС.

Друг дипломат от ЕС каза, че докато Унгария и Гърция отказват да се споразумеят за каквото и да било, преди компаниите им да бъдат заличени, „няма натиск за реален напредък другаде“.

Дипломати обаче казват също, че виждат Атина и Будапеща по различен начин. Нивото на недоволство от Будапеща е много по-високо, като се има предвид, че нейната проруска и прокитайска линия често пречи на ЕС да постигне единодушие в изявленията си по отношение на Москва и Пекин.

Както знаете, Унгария блокира поредния транш от 500 милиона евро от Европейския фонд за мир, който подкрепя Украйна с оръжие.

Припомняме, в интервю за Bloomberg Виктор Орбан също заяви, че Украйна не е в състояние да спечели агресивна война, която Русия е отприщила срещу нея. Министерството на външните работи на Украйна остро разкритикува изявленията на унгарския премиер.Снимка: Christoph Soeder/dpa/picture alliance / static.dw.com

източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка