ISW: Пригожин подкопава авторитета на Путин заради неизплатената награда "за превземането на Бахмут"

Pan.bg 31 май 2023 | 00:28 views (763) commentaries(0)
img
пан.бг
Пригожин подкопава авторитета на Путин заради неизплатената награда "за превземането на Бахмут" - ISW
Олга Хлущенко — понеделник, 29 май 2023 г., 05:58

Пригожин, екранна снимка от интервюто

Експерти от Института за изследване на войната (ISW) предполагат, че основателят на групировката "Вагнер" Евгений Пригожин атакува руския президент Владимир Путин заради неизплатената награда "за превземането на Бахмут".

Източник: ISW

Подробности: В рецензията се посочва, че изглежда Пригожин отново косвено е подкопал авторитета и режима на руския президент Владимир Путин, като е обявил забрана на руските държавни медии да обсъждат всякакви дискусии за силите на "Вагнер".

Той каза, че неназовани руски служители ще се възползват от подобна цензура само в близко бъдеще, от 1 до 3 месеца, преди „хората да започнат да се съпротивляват и да мразят бюрократите“.

Според него руските официални лица биха могли да се насладят на историческата си способност да цензурират руското общество, ако Русия не беше започнала война в Украйна.

Тогава Пригожин забележимо измести дискусията от говорене за неназовани руски служители към пряко обръщение към един човек.

Експертите отбелязват, че коментарите на Пригожин вероятно са насочени към Путин, който руските държавни медии обикновено представят като лидер, който „ежеминутно се грижи за малки инфраструктурни проекти и живота на обикновените руснаци“.


Докладът предполага, че Пригожин може да атакува Путин, защото руският диктатор не му е платил обещаната награда "за превземането на Бахмут".

Анализаторите напомнят, че в нощта на 27 срещу 28 май руските войски нанесоха най-мащабния удар от началото на войната с помощта на безпилотни самолети Шахед-131/136 срещу Украйна.

Според института фактът, че Русия насочва въздушни боеприпаси към Киев, а не към инфраструктура или военни цели, ограничава способността на тази руска въздушна кампания значително да отслаби украинските настъпателни способности за бъдеща контраофанзива.

Експерти отбелязват, че Пригожин е заявил, че руската операция в Бахмут може да продължи до 5 юни.

На 28 май той съобщи, че изтеглянето на войските на ЧМК от града може да отнеме още няколко дни, тъй като "Вагнер" няма да успее да предаде цялата техника в добро състояние до 1 юни.

Експертите отбелязват, че темпът на руските операции около Бахмут остава значително нисък.

Според предварителната оценка на ISW, забавянето на руските настъпателни операции в района на Бахмут вероятно ще даде на украинските сили в района инициативата да започнат нов кръг от операции около града, ако решат.

Основни заключения на ISW за 28 май:

В нощта на 27 срещу 28 май руските войски нанесоха най-големия удар срещу Украйна с безпилотни самолети Shahed от началото на войната.

Пригожин каза, че руската операция в Бахмут може да продължи до 5 юни.

Темпът на руските операции около Бахмут остава забележимо нисък.

Изглежда, че Пригожин отново косвено подкопава авторитета и режима на руския президент Владимир Путин.

Може би Пригожин атакува Путин, че не е платил на Пригожин обещаната награда за превземането на Бахмут.

"Вагнеровци" проведоха незаконен митинг в подкрепа на Комунистическата партия на Украйна в Екатеринбург на 28 май, въпреки забраната на властите.

На 27 май руският пропагандист Володимир Соловьов разкритикува бойеца Игор Гиркин.

Руските войски извършиха ограничени сухопътни атаки североизточно от Купянск и по линията Сватово-Креминна.

Те също така проведоха ограничени настъпателни операции в района на Авдиевка-Донецк.

Руските войски продължиха да обстрелват райони в южната част на Украйна.

Британското министерство на отбраната заяви, че Русия изисква допълнителни дарения от руски граждани в подкрепа на военните усилия.

Руските окупационни служители продължават насилствено да водят украински деца в Русия под прикритието на летни лагери.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка