ISW: За събитията в Белгород Русия показва"повишено безпокойство"

Pan.bg 02 юни 2023 | 06:29 views (415) commentaries(0)
img
пан.бг
Реакцията на руските власти на събитията в Белгородска област показва "повишено безпокойство" - ISW
Олга Хлущенко — петък, 2 юни 2023 г., 05:42

Снимка: екранна снимка

Експерти от Института за изучаване на войната (ISW) посочват, че реакцията на руските власти на операциите в Белгородска област свидетелства за "повишена тревога от войната в Украйна" в руското информационно пространство и общество.

Източник: ISW

Подробности: В доклада се отбелязва, че на 1 юни подразделения на "Руския доброволчески корпус" и легион "Свобода на Русия" са провели друга операция в Белгородска област.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков заяви, че „на територията на Белгородска област не е имало враг“ по време на опита за пробив, въпреки че видеозаписите с геолокация показват, че военните части на споменатите части уж действат на руска територия .

Анализаторите отбелязват: реакцията на руските официални лица и т. нар. военни блогъри на ограничената операция в Белгородска област показва, че в руското информационно пространство има повишена тревога от войната в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитро Песков каза на 1 юни, че руският президент Владимир Путин получава постоянна информация за ситуацията в Белгородска област и че Путин е наградил ръководителя на района Шебекин Владимир Жданов с "Орден за храброст" за реакцията му на ситуация на границата.

Експертите обръщат внимание на факта, че на 1 юни Гладков се договори с властите на няколко руски региона да приемат 1200 жители на Белгород по време на евакуацията.
ВИДЕО НА ДЕНЯ
Реклама: 1:58

Той също така обяви евакуацията на 200 деца в района на Пенза и планира да евакуира още 600 деца в областите Калуга и Ярославъл на 3 юни.

Според анализаторите разговорите за евакуацията, вниманието на Путин и характеризирането на споменатите операции от Министерството на отбраната на Руската федерация като опит за „нахлуване“ на руска територия показват, че Кремъл се опитва да използва тези ограничени операции за подкрепа актуални информационни движения, които имат за цел да представят войната в Украйна като "екзистенциална" и да получат подкрепа вътре в страната за дълга война.

В обзора на института се припомня, че руските войски са нанесли още една серия ракетни удари по Украйна в нощта на 31 май срещу 1 юни и следобед на 1 юни.

ISW отбеляза, че по-рано е оценил, че руските сили са започнали нова въздушна кампания през последните месеци, за да отслабят контраофанзивните способности на Украйна, но че приоритизирането на ударите срещу Киев от Русия вероятно допълнително ще ограничи способността на кампанията да възпира значително потенциални контраофанзивни действия. .

В доклада се посочва още, че на 1 юни чеченски командири и длъжностни лица са извършили координирани атаки срещу финансиста на групата "Вагнер" Евгений Пригожин, вероятно с цел да подкопаят авторитета му.

Пригожин отговори на атаките, като каза, че ще продължи да говори, докато служители на руското министерство на отбраната не бъдат наказани "за грешки при планирането на нахлуването в Украйна".

Експертите отбелязват, че чеченските атаки срещу Пригожин може да са част от усилията на Кремъл да дискредитира и подкопае авторитета му в момент, когато "вагнерианците" напускат фронтовата линия.

Атентатите по-специално бяха извършени на 1 юни - денят, в който Пригожин обяви, че "Вагнер" ще изтегли войските от фронтовата линия, както и на рождения си ден.

Основните изводи на ISW за 1 юни:

Руските войски извършиха поредната серия ракетни удари срещу Украйна в нощта на 31 май срещу 1 юни и следобед на 1 юни.
Според съобщенията на 1 юни „Руският доброволчески корпус“ и легионът „Свобода на Русия“ са провели друга операция в Белгородска област.

Реакцията на руски официални лица и т. нар. военни блогъри на тази операция в Белгородска област показва, че в руското информационно пространство има повишена тревога от войната в Украйна.
На 1 юни чеченски командири и служители извършиха координирани атаки срещу основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, вероятно с цел да развенчаят изявленията му в обжалването.
Пригожин отговори на атаките, като каза, че ще продължи да говори, докато служители на руското министерство на отбраната не бъдат наказани за грешките си при планирането на нахлуването в Украйна.
Чеченските атаки срещу основателя на ЧВК Вагнер може да са част от усилията на Кремъл да дискредитира и подкопае авторитета на Пригожин в момент, когато войските му се изтеглят от фронтовата линия.
Руските войски проведоха настъпателни операции североизточно от Купянск и северозападно от Сватово.
Към 1 юни темпът на руските и украинските настъпателни операции в Бахмутското направление остава нисък, а руските сили са извършили ограничени наземни атаки по линията Авдиевка-Донецк.
В южната посока руските сили не са извършили потвърдени наземни атаки.
Държавната дума на Русия отхвърли проектозакона, който предвиждаше освобождаване от мобилизация на кандидати и доктори на науките.
Руските окупационни власти обявиха, че регионалните избори в окупираните територии ще се проведат на 10 септември.
Главният прокурор на Украйна Андрий Костин каза на 31 май, че Украйна разследва повече от 2900 престъпления срещу деца, извършени от руските окупатори.източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка