The Washington Post: ВСУ започнаха разминиране преди контранастъплението

Pan.bg 03 юни 2023 | 00:49 views (441) commentaries(0)
img
пан.бг

Въоръжените сили на Украйна започнаха разминиране преди контранастъпление - The Washington Post
Ирина Балачук — петък, 2 юни 2023 г., 22:29

Въоръжените сили на Украйна започнаха разминиране преди контранастъпление - The Washington Post
Разминиране. Снимка от Фейсбук на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна

Украинските сапьори започнаха разминирането на територията преди евентуално контранастъпление - тази работа продължава от няколко седмици, пише The Washington Post с позоваване на украинските военни.

Източник: The Washington Post

WP дословно: „Подобно на Русия, Украйна е заложила хиляди мини по своята фронтова линия. И за да навлязат в окупираната територия, нейните войски сега трябва да преминат през тези линии, без да предупреждават руснаците, които ще забележат, ако преминава тежка техника или се чуват експлозии Това означава, че сапьорите трябва да излязат на полето и незабележимо да премахнат мините. Те го правят на ръка. През нощта."

Подробности: Командирът на инженерното подразделение на 1-ва танкова бригада с позивна "Климат" каза, че работата по разминирането продължава от няколко седмици, но отказа да назове точните места и методите, с които са обезвредени мините.

По думите му след разминирането на района се поставят табели – понякога и светещи, които да указват пътя към руските позиции.

За разминирането украинските сапьори използват и специално модифицирани машини на базата на известния немски боен танк Leopard 2 и съветската разработка UR-77 "Метеорит".

WP отбелязва, че западните страни също са изпратили няколко модерни инженерни танка. По-специално танковете за разминиране Leopard 2R, осигурени от Финландия, които могат да пробиват минни полета.

Според Сергей Матвийчук, полковник от Дирекцията на инженерните сили на украинските въоръжени сили, най-добрият вариант за разминиране ще бъде десантната машина M1150 на базата на M1 Abrams, но Украйна не е получила такава техника. Той отбеляза, че като цяло на украинската армия липсват инженерни танкове и други подобни средства.

Според украинската армия Русия поставя мини по схема: една линия противотанкови мини, линия противопехотни мини заедно с капановите мини и след това още една линия противотанкови мини.

Защитниците посочват, че противотанковите мини могат да бъдат открити с дронове, но противопехотните мини се намират по-трудно.

Матвийчук каза още, че Русия е създала "мащабна система от инженерни прегради", които представляват "сериозна пречка за мобилността на войските".

WP отбелязва, че украинците ще трябва да пробият тези укрепления, за да си върнат територията и да прогонят руснаците. А това от своя страна изисква специална подготовка и оборудване, както и внимателно разузнаване за откриване на слабите места на окупаторите.

Освен това се подчертава, че офанзивата ще бъде по-трудна от освобождаването на украинските територии миналата есен, защото руснаците се учат от грешките си и освен това са по-добре подготвени.

WP подчертава, че вероятно всичко това са причините, поради които дългоочакваната контраофанзива все още не е започнала.


източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка