Германският министър на отбраната призова 40 страни да се застъпят за мир

Pan.bg 04 юни 2023 | 11:32 views (1560) commentaries(0)
img
pan.bg

Страните от Индо-тихоокеанския регион трябва да заемат ясна позиция против атаките срещу международната архитектура на сигурността, каза Борис Писториус на форума Shangri-La Dialogue в Сингапур.

Германският министър на отбраната Борис Писториус призова индо-тихоокеанските държави да заемат ясна позиция срещу атаките срещу международната архитектура на сигурността, като руското нахлуване в Украйна. „Това е невероятно опасно за целия свят. Ако Русия победи, сигналът към ревизионистките сили в света ще бъде, че агресията и непровокираното използване на военна сила са приемливи и могат да бъдат успешни“, каза Писториус на международния форум за сигурност в Сингапур „Диалог Шангри Ла“ в неделя, 4 юни. Той подчерта, че това важи и за Индо-тихоокеанския регион.

Германският министър благодари на многото държави в региона, които направиха ясни изявления, че международната общност не приема тази незаконна война. Говорейки пред представители на повече от 40 държави, той отбеляза, че за Берлин нахлуването на руски войски в съседна страна е "историческа повратна точка в неговата външна политика и политика на сигурност". „Ангажирани сме да поемем по-голяма отговорност за нашата собствена сигурност и сигурността на нашите съюзници и партньори“, каза Писториус.

Според него, става дума за преосмисляне на политиката за износ на оръжие, "особено по отношение на подкрепата на страните партньори с техните законни права за самоотбрана".

Ръководителят на германското министерство на отбраната призова за защита на международния ред, основан на правила и върховенство на закона, където и да е застрашен. Наред с други неща, това включва правото на свободно корабоплаване. Германия е готова да подкрепи всички двустранни или многостранни мерки за изграждане на доверие, подчерта Писториус.

В същото време той посочи необходимостта от обмен на информация и наблюдение на военни учения, инспекции на военни съоръжения и споразумения за контрол на въоръженията. „Имаме нужда от върховенство на закона, а не от правото на по-силния“, добави той.

По-рано на същия форум китайският министър на отбраната Ли Шанфу на среща с министъра на отбраната на Украйна Алексей Резников предложи да се използват „всички възможни средства“ за прекратяване на войната с Русия, а също така обеща да разшири връзките между военното ръководство на страната си и Киев.

Украинският заместник-министър на отбраната Володимир Гаврилов каза в интервю за Bloomberg, че Украйна се опитва да задълбочи разбирането на Пекин за ситуацията на място. Китай е "готов за комуникация и разширяване на контактите между украинското и китайското военно ръководство", каза Гаврилов.

На свой ред Алексей Резников по време на панелна дискусия в Сингапур изрази мнение, че това е по-скоро руски мирен план, отколкото индонезийски. "Трябва да спечелим тази война. След това ще преговаряме с режима в Кремъл или с нов лидер", каза Резников.

Междувременно министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин предупреди Китай срещу военни действия против Тайван. „Конфликтът в Тайванския проток ще има катастрофални последици“, каза той.

Ръководителят на Пентагона е обезпокоен от липсата на диалог с китайската страна, изрази безпокойство от липсата на комуникация между САЩ и Китай на фона на изключително сериозно охлаждане в отношенията. Отворените канали за комуникация са особено важни за военните и политиците в сферата на отбраната, обясни той и подчерта, че сега е моментът за започване на диалог.

Източник: DW Снимка: Britta Pedersen/dpa/picture alliance / static.dw.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка