ТОДОР ТАГАРЕВ е новият военен министър

Pan.bg 06 юни 2023 | 16:33 views (1676) commentaries(0)
img УикипедияПрофесор Тодор Димитров Тагарев е български военен експерт, дългогодишен служител в системата на българската отбрана. От 13 март до 29 май 2013 г. е министър на отбраната в състава на служебното правителство на Марин Райков.[1]Биография
Ранен живот и образование

Тодор Тагарев е роден на 18 април 1960 г. в град Стамболийски, но е с корени от санданското село Пирин.[2] Завършва Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ в град Пловдив. През 1982 г. завършва Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ в СССР, а през 1994 г. – в Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ.

От 1999 г. е старши научен сътрудник II степен (доцент) по приложение на принципите и методите на кибернетиката, а от 2014 г е професор по същата специалност.
Професионална и политическа кариера

От 1982 до 1986 г. служи в бойно поделение на ВВС.

От 1989 до 1992 г. е преподавател във ВВВУ „Г. Бенковски“. От 1994 до 1998 г. е научен сътрудник последователно в Института по управление и системни изследвания и Института за космически изследвания на БАН, където продължава да работи като старши научен сътрудник от 2002 г. до 2004 г.

От 1999 до 2001 г. е последователно директор на Дирекция „Планиране на отбраната“ и „Политика по въоръженията“ в министерство на отбраната.

От 2004 до 2008 г. е ръководител на катедра „Мениджмънт на отбраната“ във Военна академия „Г. С. Раковски“.

От 2005 до 2008 г. Тодор Тагарев е член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел „Системни анализи и проучвания“. Притежава значителен опит в ръководството и участието в международни и национални интер-дисциплинарни изследвания по въпроси на сигурността и отбраната. Негови научни и научно-приложни публикации са преведени на арабски, арменски, бахаса, грузински, дари, испански, португалски, румънски, руски, сръбски, украински, унгарски и френски език.

От 2008 г. е в Института по паралелна обработка на информацията на БАН, сега Институт по информационни и комуникационни технологии, като ръководител на секция „Информационни технологии в сигурността“ и на Центъра по мениджмънт на сигурността и отбраната.

В периода септември 2009/2010 г. е съветник на министъра на отбраната по въпросите на стратегическия отбранителен мениджмънт.

От 13 март до 29 май 2013 г. е министър на отбраната в състава на служебното правителство на Марин Райков.[1]

От 3 май 2016 г. проф. Тодор Тагарев е назначен за директор на Института по отбрана, но на 31 март 2017 г. е освободен от служебния министър на отбраната о.з. бр. ген. Стефан Янев. Според МО на РБ това е заради „подмяна на тактико-техническите задания“ на проектите за закупуване на нов тип изтребител.[3]

За да защити доброто си име, през м. юни 2017 г. проф. Тагарев завежда иск срещу министерството на отбраната. В решение по гр. дело 7714/2017 г. СГС намира, че заповедта за прекратяване на трудовия договор на проф. Тагарев противоправна. Съдът приема, че разпространението на злепоставяща проф. Тагарев информация за извършени дисциплинарни нарушения е противоправна и дава основание да се ангажира отговорността на министерството за претърпените неимуществени вреди, настъпили в резултат от разпространението на злепоставяща информация.

На 28 февруари 2022 г. премиерът на България Кирил Петков обявява, че Тагарев ще бъде новият министър на отбраната, на мястото на Стефан Янев. На сутринта на 1 март предложението за това е оттеглено, без да бъдат обявени причините. [4]

Владее английски и руски език.[5]

БИОГРАФИЯ НА ТОДОР ТАГАРЕВ

otbrana.com 2013 година

Уточнения към биографията на бъдещия министър на отбраната.
- През 2004 г. доц д-р Тодор Тагарев, Аню Ангелов, Велизар Шаламанов, ген.ор Динко Иванов и ор. ген.Стефан Димитров основават клуб "Атлантик".
- През 2009 г. след победата на ГЕРБ на изборите Тодор Тагарев е назначен за съветник на министъра на отбраната Николай Младенов и като такъв и за член на политическия кабинет на ГЕРБ в МО.
След назначаването на Николай Младенов за министър на външните работи и на Аню Ангелов за министър на отбраната, Тодор Тагарев продължава да е член на политическия кабинет и съветник на Ангелов повече от година като е назначен на длъжността съветник по стратегически и отбранителен мениджмънт. От юли до декември 2003 и от октомври 2009 до септември 2010 д-р Тагарев бе председател на Съвета на директори на Терем ЕАД.

otbrana.com

Тодор Тагарев е доцент в Института по информационни и комуникационни технологии на Българска академия на науките и ръководител на секция "Информационни технологии в сигурността" и Центъра по мениджмънт на сигурността и отбраната, съобщава Procon.ltd.

Военна служба, изследователски и редакторски опит

След 12 години в бойни поделения, преподаване и управление във българските Военновъздушни сили, д-р Тагарев се фокусира върху изследователска дейност в Института по управление и системни изследвания (1994-1997) и продължи в Института за космически изследвания (1997-1998) – и двата част от Българска академия на науките. От 2008 год. e старши научен сътрудник в Института по паралелна обработка на информацията, понастоящем част от Института по информационни и комуникационни технологии.

Д-р Тагарев има опит като ръководител на катедра „Мениджмънт на сигурността и отбраната” на Военна академия "Г.С. Раковски" (2004-2008) и преподавател във ВВВУ „Г. Бенковски” в Долна Митрополия (1989-1992). От 2004 до 2006 г. преподава „Стратегически изследвания” във Философски факултет на Софийски университет. Понастоящем е гост професор във Военна академия "Г.С. Раковски" и Софийски университет, където преподава съответно отбранително планиране и мениджмънт и отбранителна политика.

От 2005 до 2008 г. д-р Тагарев бе член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел "Системни анализи и проучвания".

Главен редактор на Information & Security: An International Journal и монографичната серия Security and Defence Management на Женевския център по демократичен контрол на въоръжените сили. Член на Редакционните съвети на Консорциума на военните академии и институти за изследване на сигурността, издаващ Connections: The Quarterly Journal и Athena Papers и на Journal of Defense Management.

В МО

Д-р Тагарев бе първият директор на дирекция „Планиране на отбраната” в Министерството на отбраната (1998-2001), където е работил и като директор на дирекция „Политика по въоръженията” и Национален директор по въоръженията (май-септември 2001). От септември 2009 до септември 2010 бе съветник на министъра на отбраната. От юли до декември 2003 и от октомври 2009 до септември 2010 д-р Тагарев бе председател на Съвета на директори на Терем ЕАД.

Образование и квалификация

Старши научен сътрудник II ст. (доцент) е по приложение на принципите и методите на кибернетиката от 1999 г.

Оперативно изкуство и изследвания на въздушната мощ, Air Command and Staff College, Air University, авиобаза Максуел, Алабама, 1993-1994.

Д-р по теория на управлението и приложенията й, Военновъздушна инженерна академия "Н.Е. Жуковски", Москва, 1986-1989.

Инженер (магистър) по Автоматика и телемеханика, ВВВУ „Г. Бенковски”, Долна Митрополия, 1978-1982.

Консултации и обучение по въпроси на публичните политики и мениджмънт

Д-р Тагарев има значителен опит в подпомагането на формирането на публични политики, организационното проектиране, усъвършенстването на процеси, развитие на капацитета и подготовка на кадри в Аржентина, Армения, Азербайджан, Грузия, Индонезия, Казахстан, Киргизия, Молдова и Украйна, както и в България и страните от Югоизточна Европа.

Негови научни и научно-приложни публикации са преведени и публикувани на арабски, арменски, бахаса, грузински, дари, испански, португалски, румънски, руски, сръбски, украински, унгарски и френски езици.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка