Американският посланик коментира вероятността Индия да се присъедини към "НАТО Плюс"

Pan.bg 07 юни 2023 | 10:21 views (921) commentaries(0)
img
pan.bg

Индия, като един от най-близките партньори на Съединените щати, ще трябва да реши дали да се присъедини към групата "НАТО плюс". Това заяви посланикът на САЩ в Индия Ерик Гарсети. По-рано комитет на Конгреса на САЩ препоръча Индия да бъде приета в този формат, позовавайки се на необходимостта от укрепване на сигурността на фона на изострените отношения с Китай заради Тайван. Политолозите отбелязват, че по този начин САЩ се опитват да отдалечат Индия от Русия и да създадат аналог на НАТО в Азия за бъдеща конфронтация с Китай.

Индия трябва сама да реши да се присъедини към формата НАТО плюс, но САЩ смятат, че този и други въпроси на сътрудничество имат бъдеще. Това заяви посланикът на САЩ в Индия Ерик Гарсети в интервю за индийския телевизионен канал WION.

Така дипломатът отговори на въпроса на журналисти относно неотдавнашната препоръка на комисията на Конгреса на САЩ, която предложи Индия да бъде включена в НАТО Плюс.

„Според мен могат да се водят дискусии по всякакви въпроси. От Индия зависи да реши какво ще й бъде от полза най-много. Но едно нещо знам със сигурност: независимо дали говорим за четиристранния диалог за сигурност или сега за индо-тихоокеанското сътрудничество, ние установихме връзки. Съединените щати са източната граница, а тук, в Индия, е западната граница на нашия общ регион, където искаме да запазим свободите, да гарантираме нашата сигурност и също така да гарантираме, че са създадени благоприятни условия за мир, просперитет за нашата планета и нашите хора “, каза Гарсети.

Той добави, че САЩ и Индия разширяват сътрудничеството в областта на отбраната, което „беше немислимо преди 30-40 години“.

„Понякога взаимодействаме по-тясно с Индия, отколкото с някои от най-близките ни съюзници, както в съвместното производство, така и във възможността да продаваме важни системи, за да запазим Индия в безопасност“, обясни американският дипломат.

Предложение за формат

По-рано предложение Индия да бъде поканена във формата НАТО плюс беше направено от Специалния комитет на Конгреса на САЩ за стратегическата конкуренция между САЩ и Комунистическата партия на Китай.

Струва си да се отбележи, че комисията направи такава препоръка в контекста на конфронтацията между Вашингтон и Пекин по въпроса за принадлежността на Тайван.

„Спечелването на стратегическа конкуренция с Китайската комунистическа партия и осигуряването на Тайван изисква САЩ да заздравят връзките с нашите съюзници и партньори по сигурността, включително Индия. Включването на Индия в споразумението за сигурност на НАТО плюс ще се основава на тясно партньорство между Съединените щати и Индия за укрепване на глобалната сигурност и възпиране на агресията на КПК в целия индо-тихоокеански регион“, се казва в препоръката на комитета.

Припомняме, „НАТО плюс“ е група от държави, която освен членовете на алианса включва Австралия, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея и Израел. По-рано американски конгресмени вече предложиха в този формат да се включи и Украйна.

От началото на руската специална операция в Украйна САЩ засилиха опитите си да се сближат с Индия и да настояват Ню Делхи да се откаже от партньорството си с Москва.

И така, през пролетта на 2022 г. държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза на изслушване в Конгреса, че Вашингтон иска да замени Русия в ролята на основен външен партньор на Индия.

„В случая с Индия отношенията (с Русия – RT) датират от десетилетия. Русия беше партньор по необходимост за Индия, когато ние не бяхме в позицията да бъдем неин партньор. В момента полагаме усилия в тази посока. Вярвам, че сега има нарастващо стратегическо сближаване между САЩ и Индия. И, разбира се, Китай има сериозна роля тук“, каза Блинкен.

На свой ред координаторът на Белия дом за Индо-тихоокеанския регион Кърт Кембъл в началото на 2023 г. посочи Индия като основно направление на дипломатическата дейност на САЩ през тази година.

В същото време Индия последователно отхвърля критиките на западните страни заради продължаване на сътрудничеството с Москва и подчертава високия статус на партньорството между двете страни. Така през април индийският външен министър Субраманям Джайшанкар каза, че отношенията между Москва и Ню Делхи са сред най-здравите в света.

„Днес нашите партньорства са обект на внимание и коментари, не защото се променят, а (напротив – RT ), защото не се променят. Несъмнено в наше време те са едни от най-стабилните на фона на други примери за взаимодействие между големите сили в света“, подчерта ръководителят на индийската дипломация.

Джайшанкар добави, че подобно на Русия, Индия споделя „ангажимент към многополюсен свят, което също така предполага многополярност в Азия“.

Източник: russian.rt.com Снимка: Gettyimages.ru © AP Photo/Virginia Mayo / mf.b37mrtl.ru

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка