Зеленски към световните лидери: Заедно да потърсим отговорност от Русия за екоцида

Pan.bg 08 юни 2023 | 05:55 views (833) commentaries(0)
img
пан.бг


Зеленски към световните лидери: Заедно трябва да потърсим отговорност от Руската федерация за екоцида
"Украинская правда" — четвъртък, 8 юни 2023 г., 02:29 ч.
998
Зеленски към световните лидери: Заедно трябва да потърсим отговорност от Руската федерация за екоцида
Владимир Зеленски. Снимка на ОПУ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова световните лидери, държавните ръководители и междуправителствените организации да положат общи усилия за изправяне на руските окупатори пред съда за унищожаването на водноелектрическата централа Каховка и престъплението екоцид.

Източник: Зеленски по време на вечерното видео обръщение на 7 юни

Пряка реч: „Много световни лидери, ръководители на държави, правителства, междуправителствени асоциации изразиха своята подкрепа за Украйна и ясно осъждане на руското престъпление на екоцида. Благодаря ви за този принцип!

Заедно трябва да изправим окупаторите пред правосъдието. Те контролираха и язовира, и целия ВЕЦ повече от година. Руските пропагандисти сериозно и открито обсъждаха точно такъв сценарий на техногенна катастрофа, който осъществиха“.

Подробности: Зеленски каза, че миналата есен Украйна е предупредила света за минирането от страна на Русия на съоръженията на Каховската ВЕЦ.

"Ние също призовахме да бъде изпратена международна наблюдателна мисия в Каховка, за разминиране на звената и всички структури на станцията. За съжаление вниманието на света не беше достатъчно, за да се гарантира всичко това", подчерта украинският президент.

Зеленски добави, че „сега трябва да насочим вниманието на света към ликвидиране на последствията от поредната катастрофа, причинена от Русия, трябва да предотвратим по-нататъшни разрушителни действия на окупаторите“.


Прочетете също: „Ние не се страхуваме от нищо, отплувахме у дома“. Сигнал на УП за силна вода и евакуация в Херсон

Праистория:

В нощта на 6 юни 2023 г. руските окупатори взривиха водноелектрическата централа Каховка, разрушавайки машинното отделение и язовирната стена, станцията не може да бъде възстановена. Затлачването на Каховския резервоар застрашава безопасността на АЕЦ.
Експлозията на Каховската ВЕЦ предизвика екологична катастрофа. Водата от водоема започна да наводнява градове и села, започна евакуация. В резултат на експлозията на язовира Каховская ВЕЦ започнаха проблеми с водоснабдяването в Кривий Рог, Марханка и Никопол.
Володимир Зеленски подчерта, че предизвиканата от Русия авария в Каховската ВЕЦ няма да попречи на Украйна да деокупира собствената си територия и не е увеличила шансовете на окупаторите да останат на тази земя.


източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка