ВОЙНАТА РУСИЯ-УКРАЙНА - СЪОТНОШЕНИЕ НА СИЛИТЕ - ТЕХНИКА И ВЪОРЪЖЕНИЕ (КРАЙ НА ВТОРА ЧАСТ, СПЕЦИАЛНО ЗА PAN.BG - ДОЦ.Д-Р ЗАХАРИН МАРКОВ)

Pan.bg 26 юни 2023 | 19:19 views (40187) commentaries(0)
img
pan.bg
Публикуваме продължението на втората част на анализа на Доц.д-р Марков, припомняме че първата и втората част предизвикаха огромен интерес сред военните среди в България - общо 21 000 четения.

Към първа част:
https://pan.bg/view_article-49-566291-edna-godina-pod-znaka-na-vojnata--specialnata-voenna-operaciya-v-ukrajna-.html

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Към началото на втората част:
https://pan.bg/view_article-49-567487-vtora-chast-edna-godina-vojna-rusiya-ukrajna-specialno-za-Panbg-ot-doc-d-.html

НОВИЯТ ДОКУМЕНТ МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В ПДФ ТУК:
ДОКУМЕНТЪТ В PDF ВАРИАНТ МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК: PDF

КРАЯТ НА ВТОРА ЧАСТ

Част втора (продължение): съотношение на силите – техника и въоръжение (СВ и ВВС)


Този раздел от изследването на войната Русия-Украйна е продължение на втората част за съотношение на силите и е посветен на техниката и въоръжението. Съпоставянето на възможностите на Русия и Украйна за водене на война е доста сложен въпрос. Сложността, както вече бе посочено в предишния раздел на тази част, произтича от трудностите за намиране на приблизително достоверна информация, както и от факта, че това вече не е война само между Русия и Украйна. Налице е неофициално включване във войната на страните от НАТО и ЕС. От тази гледна точка може да се каже, че няма да е съвсем обективно и достоверно ако се ограничи анализът само до потенциалите на двете страни. Всъщност, войната към края на първата си година вече надхвърли границите на конфликт между Русия и Украйна и се води във всички сфери – политическа, икономическа, информационна и др., които обаче не са предмет на този анализ в тази част.
От друга страна, успехът на едната или другата страна не се свежда само до съпоставка на аналогични бройки техника и въоръжение. Трябва да се отчетат също качеството на техниката и въоръжението, тяхната пригодност за използване в конкретните географски условия, подготвеността на личния състав и сглобеността на щабовете и формированията. От голямо значение се оказват също (както показват уроците от първата година на войната) възможностите на военнопромишлените комплекси да възстановяват техниката, както и да произвеждат необходимите количества техника, въоръжение и боеприпаси. Голямо се оказа и значението на складовите наличности.
От изключително значение се оказва и възможността на научно-техническите институти да разработват нови образци, или да усъвършенстват наличните в съответствие с възникналите изменения и изисквания за водене на бойните действия.
Може би е малко дълъг този увод, но ми се струва необходим, за да се избегне манипулацията на различни анализатори и екипи, които отдават значение само на количествените параметри. Так те създават фалшиви илюзии за изхода от тази война.

ДОКУМЕНТЪТ В 32 СЛАЙДА МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ПО-ДОЛУ:Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ВОЙНАТА РУСИЯ-УКРАЙНА - СЪОТНОШЕНИЕ НА СИЛИТЕ - ТЕХНИКА И ВЪОРЪЖЕНИЕ (КРАЙ НА ВТОРА ЧАСТ, СПЕЦИАЛНО ЗА PAN.BG - ДОЦ.Д-Р ЗАХАРИН МАРКОВ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/32 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка