/ВИДЕО/: Путин направи обръщение във връзка със събитията с ЧВК "Вагнер"

Pan.bg 27 юни 2023 | 01:07 views (1076) commentaries(0)
img
pan.bg

Руският президент Владимир Путин се обърна към руснаците. Ключово изявление - в материала на РИА Новости.

„Благодаря на онези войници и командири от групата „Вагнер“, които взеха единственото правилно решение – те не извършиха братоубийствено кръвопролитие, спряха на последния рубеж. Днес вие имате възможност да продължите да служите на Русия, подписвайки договор с Министерството на отбраната. или други правоохранителни органи или да се върнат при роднините и приятелите си.Който иска, може да отиде в Беларус.Обещанието, което съм дал, ще бъде изпълнено.Повтарям, изборът е на всеки от вас, но аз съм уверен, че ще бъде избор на руски войници, осъзнали своята трагична грешка“, каза държавният глава.

Той отбеляза, че по-голямата част от бойците и командирите на групата Вагнер са руски патриоти, предани на своя народ и държава, доказали това със своята смелост на бойното поле, освобождавайки Донбас и Новоросия. Те се опитаха да ги "използват на тъмно" срещу техните братя по оръжие, посочи Путин.

„Затова от самото начало на събитията, по мои преки указания, бяха предприети стъпки, за да се избегнат големи кръвопролития“, подчерта президентът.

Държавният глава отбеляза, че това е отнело време.

„Включително да дадем възможност на тези, които са направили грешка, да помислят, да разберат, че техните действия са категорично отхвърлени от обществото и до какви трагични, опустошителни последици за Русия, за нашата държава води авантюрата, в която бяха въвлечени“, каза Путин.

Държавният глава каза, че от самото начало на бунта властите незабавно са взели всички необходими решения за неутрализиране на възникналата заплаха, за защита на конституционния ред, живота и сигурността на руснаците.

„Въоръженият метеж при всички положения щеше да бъде потушен“, подчерта държавният глава.

Според него, организаторите на бунта, "въпреки загубата на адекватност", са разбрали това.

"Всички те разбраха, наред с други неща, че са тръгнали на престъпни действия, за да разцепят и отслабят страната, която сега е изправена пред колосална външна заплаха, безпрецедентен натиск отвън. Когато нашите другари умират на фронта с думите "нито крачка назад!“, отбеляза президентът.

Но организаторите на бунта предадоха страната си и тези, които замесиха в престъплението, подлъгвайки ги към смъртта и ги подтикнаха да стрелят по своите съграждани, каза Путин.

„Точно такъв резултат – братоубийство – искаха враговете на Русия: неонацистите в Киев, и техните западни покровители, и всякакви национални предатели. Те искаха руските войници да се избиват един друг, да загиват военнослужещи и цивилни, така че Русия в крайна сметка да загуби, а нашето общество да се разцепи, задушено в кървав граждански конфликт“, подчерта държавният глава.

Той отбеляза, че противниците на Москва „потриват ръце, мечтаейки да си отмъстят за неуспехите си на фронта и по време на т. нар. контранастъпление, но не са преценили“.

"Благодаря на всички наши военнослужещи, служители на реда, специални служби, които се изправиха на пътя на бунтовниците, останаха верни на своя дълг, клетва и своя народ. Смелостта, саможертвата на падналите герои-летци спасиха Русия от трагични, опустошителни последствия“, каза Путин.

Президентът благодари на руснаците за тяхната издръжливост, солидарност и патриотизъм, които показаха, че всеки шантаж и смут са обречени на провал.

„Беше показана най-висока консолидация на обществото, изпълнителната и законодателната власт на всички нива. Твърда, недвусмислена позиция в подкрепа на конституционния ред заеха обществени организации, религиозни деноминации, водещи политически партии, всъщност цялото руско общество. Всички бяха обединени и сплотени от главното – отговорността за съдбата на Отечеството“, каза държавният глава.

Путин също така изрази благодарност на президента на Беларус Александър Лукашенко за усилията и приноса му за мирното разрешаване на ситуацията.

"Но, повтарям, патриотичният дух на гражданите, консолидацията на цялото руско общество в тези дни изиграха решаваща роля. Тази подкрепа ни позволи да преодолеем заедно най-трудните изпитания за нашата родина. Благодаря ви за това. Благодаря“, завърши държавният глава.Източник: РИА Новости Снимка: РИА Новости / focus.ua

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка