Ситуацията с окомплектоването на армията става по-зле

Pan.bg 09 авг 2023 | 12:42 views (4062) commentaries(0)
img
pan.bg

Източник: otbrana.com Снимка: dunavmost.com

Освен демографския фактор, министърът на отбраната Тодор Тагарев посочи дезинформационната кампания за изпращане на български войски на фронта.

Спирдон Спирдонов

Дълги години говорихме за липсата на пари за превъоръжаване, сега вече се обърнаха нещата, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в предаването „Добър ден, Европа“ на euronewsbulgaria Правителството задели, а парламентът гласува бюджет, който е значителен, като за 2024 и следващите години разходите за отбрана ще бъдат не по-малко от 2 процента БВП, припомни той.

Като основен проблем сега, министърът посочи окомплектоването с личен състав. Вчера този въпрос беше обсъждан с него и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов на среща при президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев. Според него едната причина е демографският фактор. Другата, която той е споделил с държавния глава, е мощната дезинформационна кампания и пропаганда, която е в проруски, антиевропейски и в крайна сметка в антибългарски интерес. Като пример министърът посочи дезинформацията и пропагандата, с които се залива българското общество, че ще изпращаме войници на фронта, които са довели рязко до намаляване на желаещите да влязат в армията. Тази година ситуацията е по-зле и това обяснение е много логично, посочи той. Противодействаме и ще противодействаме с открита комуникация, посочи министърът.

Срещата на министър Тагарев с началника на Главно управление „Разузнаване“ на Министерството на отбраната на Украйна генерал-майор Кирило Буданов, който гостува у нас, била кратка, но е допринесла за получаване на повече информация за хода на войната. Контранастъплението, например, не върви с такава скорост, каквато страничните наблюдатели очакваха, станало ясно в разговора. Това, смята министърът, не е такава изненада, с оглед на факта, че Украйна няма числено преимущество на фронтовата линия. Освен това, Русия е успяла да подготви в инженерно отношение овладените територии. Украйна търси начини за преимущество в различни сектори, но без авиация трудно се случва едно такова контранастъпление. Засега надеждите са в т.нар. коалиция Ф-16, като е започнала подготовката на украински пилоти и обслужващ състав, което ще продължи няколко месеца. България няма да дава бойни самолети, потвърди отдавнашната ни позиция министърът.

Що се отнася до предоставянето на бронираните машини на МВР, за което ще е необходимо решение на Народното събрание, и новия пакет военна помощ за Украйна, процесите са бавни и отнемат месеци, отговори на въпрос министърът.

Напрежението в Черно море е високо още от първия ден на войната, Русия не се колебае да използва всички средства, за да атакува Украйна, отбеляза министър Тагарев. „След като загуби няколко големи кораба, включително флагмана си, Русия изтегли военните си кораби на по-голямо разстояние в Новоросийск, но продължава да ги използва за да обстрелва с ракети различни цели на украинска територия“, посочи той. По неговите думи след демонстрацията на капацитет отстрана на Украйна, руските пристанища вече също са под заплаха, но не се очакват мащабни военни действия в Черно море. И продължи: „Преди 10 дни показаха на клип новият морски дрон и след това започнаха да удрят руски кораби един по един, което показва изключително нараснало самочувствие на Украйна и службите за сигурност. Русия по-скоро се опитва да блокира свободната навигация в Черно море, нарушавайки редица международни договори. Като вторична цел може би прави някаква провокация срещу нас с това, че обявява учения в значителни територии от нашата изключителна икономическа зона – първо за 10 дни, след това за още 10 дни и т.н. Нещо, което само по себе си не е проблем, ако се случва за кратко време“.

Сами трудно бихме противодействали военно на Русия, смята министърът. Ние обаче, допълни той, сме част от НАТО и работим с нашите съюзници. „Вече има съюзнически самолети, които разузнават обстановката. Основното нещо, което правим, е да обсъждаме със съюзниците евентуално да се засили присъствието тук, ако това се наложи. Не може да се прогнозира дали руските кораби ще се изтеглят от изключителната икономическа зона на България в Черно море, но това зависи от сигналите, които бъдат дадени от българското правителство и съюзниците в НАТО. Няма кой да извърши агресия срещу България в близко бъдеще, освен Русия“.

С ръководителя на украинското разузнаване са изяснили, че сайтът „Миротворец“ е преднамерено раздухана история и няма нищо общо украинската държава. Министър Тагарев не скри, че регулярно получава заплахи заради позицията му за Украйна. „В България има хора, които целенасочено работят в тази посока - част от тях са финансирани, други се поддават на пропаганда, която е в интерес на Кремъл“, коментира той.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка