Блинкен: Как украинците ще използват ATACMS си е тяхна работа

Pan.bg 17 сеп 2023 | 01:06 views (3231) commentaries(0)
img
пан.бг
Блинкен: Как украинците ще използват ATACMS си е тяхна работа
"Европейска правда", "Украинска правда" — събота, 16 септември 2023 г., 08:47

СНИМКА: GETTY IMAGES

В момента САЩ и Германия обсъждат предаването на ракети с голям обсег на действие ATACMS и Taurus на Украйна, а държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен подчерта, че как въоръжените сили ще използват американските ракети е тяхна работа.

Източник: съвместна пресконференция на Блинкен и германския външен министър Аналена Бърбок, "Европейска истина"

Подробности: Коментирайки възможността за предоставяне на ракети ATACMS, Блинкен отбеляза, че при прехвърлянето на всяка оръжейна система в Украйна се вземат предвид редица фактори.

„Украинците трябва да могат да ги използват ефективно. Освен това новите сложни системи изискват поддръжка и, разбира се, ние го правим. Те трябва да могат да ги поддържат и това не се случва автоматично. И тогава те трябва да се поберат в последователна военна програма, която има смисъл да помогне на Украйна в постигането на нейните цели“, подчерта държавният секретар.

Той добави, че как украинците използват тези оръжия е "тяхна работа".

„И те сами трябва да вземат решения за това какво може да бъде най-ефективно за възстановяване на тяхната териториална цялост. В съответствие с нашата собствена политика, ние не насърчаваме и не позволяваме използването на нашите оръжейни системи извън Украйна. Но отново, това е Украйна решение", каза Блинкен.

По-специално Бърбок отбеляза, че възможните опасения за удари на територията на Руската федерация не са аргумент при разглеждането на въпроса за предоставяне на Украйна на оръжия с голям обсег, тъй като страната има право на самозащита

„Аргументът е, че има чувствителни въпроси, които се нуждаят от изясняване, особено за нашата система, Телец, и това не е толкова просто, колкото може да изглежда на пръв поглед. Ето защо федералното правителство, министърът на отбраната, канцлерът и аз говорихме в много случаи за това през последните седмици и ние изяснихме отново и отново, че водим интензивни дискусии и изучаваме какво можем да направим“, каза германският министър.

Ще напомним: Преди ден WSJ съобщи, че САЩ се доближават до предоставянето на Украйна на ATACMS и обмислят варианта за прехвърляне на ограничен брой ракети.

По отношение на ракетите "Таурус" Германия все още не е взела решение, но шефът на МВнР на Украйна Дмитро Кулеба е убеден, че това е само "въпрос на време".


източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка