Пореден антифренски преврат на африканския континент - вече в Конго

Pan.bg 18 сеп 2023 | 00:25 views (697) commentaries(0)
img
пан.бг


Чужди медии публикуват съобщения за поредния антифренски преврат на африканския континент - вече в Конго
Има информация за нов преврат на африканския континент. След Нигер и Габон се твърди, че президентът е свален от власт в Република Конго (да не се бърка с ДРК - Демократична република Конго). Подобно на Нигер и Габон, Република Конго за дълго време остава почти напълно контролирана от Франция. Властите на тази страна също бяха до голяма степен контролирани от Париж. Сега обаче за Париж настъпиха най-добрите времена в това отношение.
Съобщава се, че военните са поели властта в Конго. Освен това, както в Нигер, това беше направено от членове на личната президентска гвардия, противопоставящи се на френския контрол.

Чуждите медии твърдят, че президентът на Република Конго, 79-годишният Денис Сасу Нгесо, е напуснал страната и се е насочил към САЩ. Официалната заявка към момента е „за участие в заседание на Общото събрание на ООН“.

Твърди се, че конгоанската армия вече е поела контрола над всички ключови административни сгради в столицата Бразавил.

Република Конго е държава в Западна Африка с население от около 5,3 милиона души, около половината от които са християни. По отношение на БВП на глава от населението тя е на 140-то място в списъка на страните в света. Президентът Сасу Нгесо управлява страната от 1979 г. Републиката получава официална независимост от Франция едва през 1960 г. След това започва поредица от държавни преврати, много от които се смята, че са извършени с участието на западните разузнавателни служби.

Основният доход е износът на петрол. Република Конго има излаз на море и е част от ОПЕК.

Ако военните в Конго запазят властта, това ще бъде поредното поражение за Франция в африканския контингент през последните няколко месеца.

Междувременно министърът на комуникациите на Конго твърди, че съобщенията в чуждите медии за преврата са неверни. По думите му всичко в страната е спокойно. Въпреки че имаше проблеми с интернет в Конго. Министърът не коментира това, нито казва дали самият той действително е в страната.


източник


военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка