Адмирал Ефтимов: Някои стари системи в армията не могат да се поддържат, няма да даваме целия комплекс С-300 на Украйна

Pan.bg 27 сеп 2023 | 11:32 views (575) commentaries(0)
img
pan.bg

Източник: Otbrana.com Снимка: bntnews.bg

Днес Народото събрание ще обсъжда и гласува предложението на депутати от управляващото мнозинство Република България да предостави на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р, в управление на Министерство на отбраната. Вчера Комиисята по отбрана подкрепи предложението. Както вчера, така и тази сутрин по БНТ по този и други въпроси говори началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Нямаме намерение да даваме целия ракетен комплекс С-300 на Украйна. Това заяви в "Денят започва" началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той подчерта, че няма пряка заплаха за сигурността на България, а действията на българската армия минимизират рисковете от конфликта в Украйна. Неизправените ракети С-300, които се обсъжда да изпратим в Украйна, са между 3 и 5% от цялото ни налично количество, а въоръжението, което сме предоставили досега, не засяга боеспособността на нашата армия.

"Състоянието на въоръжението и техниката на армията не е тайна за партиите. Всяка година аз предоставям доклад на министъра на отбраната по състоянието на въоръжението и техниката, включително състоянието на зенитните средства. Нормално е някои системи да не могат да се поддържат. Пробвахме преди войната в Украйна сделка с Руската федерация за ремонт на МиГ-29, както и за поддръжка на комплекса С-300". Нямаме намерение да даваме целия ракетен комплекс, докато не намерим заместваща способност - след това трябва да се сключи договор, да има доставка, да се обучи състав - тогава може да се мисли над този въпрос, но това няма да е скоро“, уточни началникъ на отбраната.

Основната цел на многонационалната бойна група на НАТО е възпиране на потенциален агресор. Като подготовка, желание и процедури сме равнопоставени, но техниката ни е по съветски модел, каза още той.

"Модернизацията е в ход. Правителството одобри проекта за модернизация на сухопътните войски. Надявам се да ни извикат в Комисията по отбрана да защитим нашите аргументи и сухопътните войски да получат един тласък", отговори на друг въпрос адмирал Ефтимов.

12 летци се подготвят за пилотиране на изтребители Ф-16, старите МиГ-29 ще летят, докато пристигнат Ф-16, ако има прозорец между двете, ще разчитаме на съюзници за въздушната отбрана, стана ясно от неговите думи.

Дилемата на Източния фланг на НАТО е инфраструктурата, каза началникът на отбраната. Съюзниците са готови да дойдат у нас, да харчат средства, но ние трябва да създадем условия да ги приемем. Освен да модернизираме армията, трябва да оправим инфраструктурата. Адмирал Ефтимов обясни, че за целта могат да се използват средства от общи фондове.

"Всяка една инициатива е включена в план програмата - правителството и парламентът ни дадоха срок до ноември да я представим за ревизия - този документ ще даде визията на държавата каква армия ще можем да изградим до 2032 година", каза още началникъ на отбраната.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка