Депутатите разрешиха неизправни зенитно-управляеми ракети да бъдат дадени на Украйна

Pan.bg 27 сеп 2023 | 18:49 views (356) commentaries(0)
img
pan.bg

Източник: otbrana.com Снимка: clubz.bg / novini247.com

Спирдон Спирдонов

Народното събрание реши на открито и закрито заседание Република България да предостави на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р, в управление на Министерство на отбраната, както и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56x45 мм, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи. Задължи Министерският съвет да предприеме необходимите действия за изпълнение на решението. Проектът на решението е внесен на 26 септември от народните представители Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев, Кирил Петков и Христо Гаджев.

Самото обсъждане в пленарна зала не започна веднага, както се предвиждаше в дневния ред. От парламентарните групи на „БСП за България“ и „Възраждане“ поискаха две последователни почивки в очакване на министъра на отбраната. Председателят на Народното събрание Росен Желязков съобщи, че ще дойде началникът на отбраната, но от „Възраждане“ продължиха да настояват за участието на министър Тодор Тагарев, макар че той не е вносител на проекторешението. В пленарна зала бяха допуснати началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев.

В доклада на Комисията по отбрана, прочетен от нейния председател Христо Гаджев се посочваше, че България ще предостави боеприпаси с дефекти, които могат да се използват от украинската армия. „Страната ни няма нужния капацитет да ремонтира самостоятелно тези боеприпаси. Тяхното използване от нашата армия би създало сериозен риск за живота на българските военнослужещи. За разлика от България, Украйна е декларирала, че има капацитета да вкара в употреба такива дефектни боеприпаси и те да послужат на украинската армия да се противопостави на руските обстрели на населени места, които водят до много цивилни жертви“.

В периода 15 септември 2020 г. – 21 юли 2022 г. в Министерство на отбраната е провеждана процедура с цел възлагане на поддръжка на зенитно-ракетен комплекс С-300, става ясно още от доклада на комиисята. За участие в процедурата е допуснат единствен кандидат – Концерн за въздушно-космическа отбрана „Алмаз-Антей". В хода на процедурата от компанията са заявили, че нямат наличност и действащи производствени мощности за ремонт и производство на зенитно-управляеми ракети (ЗУР) от типа 5В55Р(К). От компанията предложили Министерство на отбраната да се обърне към Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Руската федерация за наличности от ЗУР от типа 5В55Р(К) в техническа годност от резервите на руската армия. Този вариант очевидно станал невъзможен след руската инвазия в Украйна.

Изводът в доклада е, „Поизводителят „Алмаз-Антей" не поддържа мощности за ремонт и производство на този тип ЗУР. Българската страна няма способност за ремонт и възстановяване на неизправните зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р(К) за ЗРК С-300. без това да застрашава живота и здравето на личния състав. Съответно България нито може да ги ремонтира, нито може да ги ползва, но те могат да послужат за нуждите на украинската противовъздушна отбрана при защитата на гражданската инфраструктура от обстрел“.

По втората част от проекторешението се посочва, че Министерство на вътрешните работи е придобивало през годините голям брой боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45мм (т.нар. стандартен НАТО калибър). „Към момента не малка част от тях се явявали излишни за структурите на МВР. Самите боеприпаси имат и съответния експлоатационен срок на годност. След неговото изтичане обикновено се прибягва до утилизация или унищожаване на боеприпасите, което изисква допълнителни финансови средства, тъй като се заплаща от бюджета. От друга страна Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) получиха военна помощ от подкрепящите Украйна държави и във вид на стрелково оръжие със стандартен НАТО калибър. Своевременното им предоставяне ще окаже съществена помощ на ВСУ в ежедневната защита на териториалната цялост на страната. Също така. те ще могат да бъдат предоставени, заедно с изпълнението на Решението на Народното събрание от 21.07.2023 г. за предоставяне на бронирана транспортна техника, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР“, се посочва в доклада на комисията.

По време на дискусията бяха поставени доста въпроси. От иметона вноситерите Христо Гаджев аргументира мотивите, като посочи, че целтана предосавянето на ЗУР на Украйна е да се използват за защита на цивилните граждани. Той призова депутатите да се фокусират върху придобиването на нови ПВО-системи за Българската армия. Атанас Зафиров изрази недоумение от скоростта, с която се приема това решение. Той бе категоричен, че с предоставянето на ракетите не се подобряват отбранителните ни способности, както пише в мотивите на вносителите. Има ли опасност българските зенитно-ракетни комплекси да останат без ракети и кой ще носи политическата отговорност за това, попита още народинят представител. Костадин Костадинов поиска отговор на въпроса колко точно ракети се предвижда да бъдат дадени. Същият въприос зададоха Петър Петров и други депутати. Борислав Гуцанов попита как да разберат народните представители кои ракети са годни и кои не са и призова вносителите да оттеглят проекторешението. На тези и други въпроси началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пожела да отговори, но на закрито заседание. Депутатите продължиха да обсъждат предложението за предоставяне на Украйна на неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р при закрити врати на пленарната зала, след което го подкрепиха. „БСП за България“ напусна пленарната зала по време на закритото обсъждане.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка