Зеленски: Украйна повече няма да плаща със суверенитет за илюзорни обещания за мир

Pan.bg 02 окт 2023 | 00:12 views (532) commentaries(0)
img
пан.бг


Зеленски: Украйна повече няма да плаща със суверенитет за илюзорни обещания за мир
Катерина Тищенко — неделя, 1 октомври 2023 г., 19:40 ч.

Володимир Зеленски на тържествата на 1 октомври, снимка OP

По случай Деня на защитниците президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна никога повече няма да плаща бъдещето на децата си и суверенитета си за „фантомни обещания за мир“.

Източник: Зеленски на тържествата на територията на Националния историко-архитектурен музей на Киевската крепост, съобщава сайтът на президента

Пряка реч: "В днешно време съвременните поколения украинци - вие и всички онези, които в момента защитават нашата държава и народ, нашата свобода и независимост - имат възможност да спечелят повече, отколкото е било възможно преди. Нашата защита на Украйна срещу руската инвазия се основава върху историческото най-голямото единство на нашето общество. Единството, което ценим.

Украйна исторически има най-голямата подкрепа в света. И никога вече Украйна няма да плаща за бъдещето на своите деца, своя суверенитет и своята воля за илюзорни обещания за мир. Украйна направи исторически изводи“.

Подробности: Зеленски връчи държавни награди на военнослужещи, почетни звания, ордени и бойни знамена на военни части, а също така взе участие в полагането на клетва на възпитаниците на военния лицей.

Той връчи орден "Златна звезда" на близките на подполковник Васил Богач, който посмъртно бе удостоен със званието Герой на Украйна.


Роднините на сержант Игор Колесниченко получиха най-високото държавно отличие от ръцете на президента, който беше удостоен с него посмъртно.

Президентът връчи орден „Златна звезда“ и на близките на загиналия летец – Героя на Украйна майор Данило Мурашко, извършил 141 полета от първите дни на войната до януари 2023 г.

Главен сержант Максим Стрижак, който участва в отбраната на Бахмут, също беше посмъртно удостоен със званието Герой на Украйна.

Орденът беше връчен и на семейството на загиналия Герой на Украйна - старши лейтенант Владислав Скворцов, който се отличи в началото на войната по време на боевете за Охтирка и освобождаването на Тростянец.

„Златна звезда“ получиха и родителите на командира на минохвъргачната батарея старши лейтенант Андрий Сорока, който се отличи в боевете край Маринка в Донецка област миналото лято.

Александър Федорченко посмъртно е удостоен със званието Герой на Украйна и старши сержант на ротата за огнева поддръжка.

С ордена бяха наградени и роднини на военния медик Евгений Храпка, който от 2014 г. е бил доброволец в зоната на АТО в Донбас, а от 2016 г. е във Въоръжените сили.

Освен това президентът връчи орден „Златна звезда“ на Героя на Украйна, летеца от армейската авиация майор Олексий Гребенщиков, който защитава Украйна от първите дни на войната.

Също така, най-високото държавно отличие беше връчено на подполковник Семен Кухаренко, който през пролетта и лятото на 2023 г. защитаваше населените места в Донецка област, включително Бахмут.

„Златна звезда“ беше връчена от президента на подполковник Александър Марчук, който през юли тази година щурмува със свои подчинени позициите на руските войски в Запорожие.

Титлата Герой на Украйна с наградата „Златна звезда“ получи подполковник Кирил Перетятко, под чието ръководство бяха унищожени 65 въздушни цели на противника от юли до август 2023 г.

Героят на Украйна, пилотът на армейската авиация капитан Игор Харченко, извършил 107 полета по време на отблъскването на широкомащабното нахлуване на Руската федерация, също получи орден от ръцете на президента.

„Златна звезда“ беше присъдена и на старши лейтенант Сергей Харченко, който от първите дни на войната като част от батальон на Националната гвардия на Украйна унищожи много руски нашественици

Зеленски връчи и наградата на президента на Украйна „Кръст за бойни заслуги“ на четирима военнослужещи.

Той връчи на украинските защитници ордени Богдан Хмелницки I-III степен, „За храброст“ III степен, „За заслуги“ III степен, ордени Данило Галицки.източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка