Финландия се готви да затвори напълно границата с Русия

Pan.bg 20 ное 2023 | 15:19 views (271) commentaries(0)
img
пан.бг

Финландия се готви да затвори напълно границата с Русия - СМИ
"Европейска правда", "Украинска правда" — понеделник, 20 ноември 2023 г., 11:57

Снимка: Getty Images

В сряда вечерта финландските власти може да затворят останалите контролно-пропускателни пунктове, които все още работят на сухопътната граница с Руската федерация, поради използването от страна на Русия на нелегални мигранти като оръжие.

Източник: "Европейска истина" с позоваване на местното издание IltaLehti

Подробности: Правителството на премиера Петери Орпо може да реши в понеделник всички контролно-пропускателни пунктове по сухопътната граница с Русия да бъдат затворени в сряда вечерта, според източници.

Миналия четвъртък Финландия реши да затвори граничните пунктове Ваалимаа, Нуямаа, Иматра и Ниирала поради скока на нелегалната миграция. Те са затворени за движение от събота.

В същото време Финландия реши, че молбите за убежище ще се приемат само на граничните пунктове Вартиус и Сала.

По-рано Хелзинки беше предупреден, че руснаците могат да транспортират нелегални търсещи убежище до Костомукша, близо до граничния пункт Вартиус. По-късно стана известно, че това наистина се е случило.


В този случай финландското правителство реши да подготви възможността за затваряне на цялата източна граница, така че Финландия да изпрати силно послание на Русия, че няма да приеме използването на миграцията като средство за натиск.

Въз основа на наличните разузнавателни данни държавното ръководство е преценило, че руските власти са замесени в транспортирането на нелегално търсещи убежище до финландската граница.

В бъдеще ще бъде възможно да се кандидатства за убежище на летище Хелзинки-Вантаа.

Според изданието финландските власти са стигнали до извода, че гарантираното от международните споразумения право на искане на убежище е загубило своята актуалност на източната граница заради действията на Русия.

Финландия трябва да има право да връща нелегално търсещите убежище в Русия, която ги прие на своя територия и повечето от които имаха разрешение за пребиваване в Русия.

Финландското правителство обаче смята, че е малко вероятно Русия да приеме обратно поне един човек.

Какво предшества: Преди това финландските гранични служители съобщиха, че през последните месеци изключително голям брой хора без документи за влизане са се опитали да влязат във Финландия през контролно-пропускателните пунктове на югоизточната граница.


източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка