Кулеба бойкотира срещата на министрите от ОССЕ заради участието на Русия

Pan.bg 28 ное 2023 | 18:10 views (342) commentaries(0)
img
пан.бгКулеба бойкотира срещата на министрите от ОССЕ заради участието на Русия
"Европейска правда", "Украинска правда" — вторник, 28 ноември 2023 г., 14:45 ч.

Дмитро Кулеба, снимка на Министерството на външните работи

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба ще бойкотира срещата на министрите на ОССЕ заради присъствието на руския външен министър Сергей Лавров.

Източник: "Европейска истина" с позоваване на говорителя на Министерството на външните работи Олег Николенко

Пряката реч на Николенко: „Делегацията на Украйна няма да участва в министерската среща на ОССЕ на ниво министър на външните работи“.

Детайли: Става въпрос за заседанието на Съвета на външните министри на ОССЕ на 30 ноември - 1 декември, което ще се проведе в Скопие.

Северна Македония се съгласи да отвори въздушното си пространство за самолета на Лавров, въпреки факта, че преди това въздушното пространство на страната беше затворено за руски самолети поради присъединяването към санкциите на Европейския съюз.

Говорителят на МВнР на Украйна уточни в коментар за "Европейска истина", че бойкотът е на ниво министър на външните работи. Украинската делегация ще присъства на ниво посланици.


Николенко отбеляза, че Украйна високо оценява усилията на Северна Македония като председателстваща държава и лично на ръководителя на външните работи Буяр Османи, които са демонстрирали висок професионализъм и непоколебима ангажираност за защита на принципите и задълженията на ОССЕ. Той също така благодари на Скопие, че е поставил като приоритет въпроса за противодействието на руската агресия срещу Украйна по време на председателството.

Пряка реч на Николенко: „Руската федерация последователно унищожава ОССЕ, злоупотребявайки с правилото на консенсуса. Прибягвайки до шантаж и открити заплахи, Руската федерация систематично блокира консенсуса по ключови въпроси. Блокирането на кандидатурата на Естония за председател на ОССЕ през 2024 г. също стана произволен.

Освен това Русия незаконно задържа трима украинци - представители на ОССЕ, които са в затвора повече от 500 дни. Русия създаде екзистенциална криза в ОССЕ и превърна организацията в заложник на своите капризи и агресия.

При такива условия присъствието на руска делегация на министерска среща на министерско ниво за първи път след началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна само ще засили кризата, в която Русия вкара ОССЕ.

Подробности: Говорителят на МВнР добави, че при сегашните обстоятелства страните участнички трябва да работят заедно, за да спасят ОССЕ от Русия, но не да й изпращат сигнали за възможността за връщане към "нормално" сътрудничество, както до 24 февруари 2022 г., откакто тази страна предприе най-голямата от края на Втората световна война въоръжена агресия в Европа и грубо наруши всички принципи на Заключителния акт от Хелзинки.

Пряка реч на Николенко: „Вземайки предвид това, делегацията на Украйна няма да участва в министерската среща на ОССЕ на ниво министър на външните работи.

В същото време Украйна остава ангажирана с принципите на ОССЕ и е готова да продължи да работи с партньори, за да възстанови спазването на Заключителния акт от Хелзинки, по-специално въз основа на прилагането на Формулата за мир на президента на Украйна Владимир Зеленски.

Праистория:

Миналата седмица Русия, заедно с Беларус, наложи вето на одобрението на Естония за следващ председател на ОССЕ през 2024 г. От 2020 г. Москва многократно се противопоставяше на подобно назначение, позовавайки се на факта, че Естония е член на НАТО.
На фона на съпротивата на Руската федерация Малта получи предложение да поеме председателството на ОССЕ през 2024 г. Малта беше разглеждана като компромисен вариант, тъй като декларира неутралитет, въпреки че осъди руската агресия и като член на ЕС се присъедини към санкциите срещу Русия.
Миналата седмица правителството на Северна Македония разреши на територията й да прелети руски самолет, който ще превозва делегация за участие в министерската среща на ОССЕ. България потвърди, че ѝ е разрешила да лети през нейното въздушно пространство за тази цел.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка