ISW анализ: Защо руските власти лъжат за "активната защита" на Авдиевка

Pan.bg 02 дек 2023 | 06:33 views (622) commentaries(0)
img
пан.бг

ISW обясни защо руските власти лъжат за "активната защита" на Авдиевка
Олга Глущенко — събота, 2 декември 2023 г., 05:18

Путин и Шойгу, снимка: Getty Images

Според специалисти от Института за изучаване на войната (ISW), руското ръководство говори за „активна отбрана“ на Авдиевка, за да прикрие „липсата на какъвто и да е значителен руски напредък около Авдиевка“ и да обясни неспособността на окупаторите да „ трансформират тактическите печалби в оперативно значими успехи."

Източник: ISW

Подробности: Анализаторите казват, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу продължава погрешно да характеризира руските настъпателни действия в Украйна като част от „активна отбрана“ в опит да намали очакванията относно способността на руската армия да постига оперативно важни цели.

Шойгу каза на 1 декември по време на конферентен разговор с руското военно ръководство, че руските войски водят "активна отбрана" в Украйна и завземат по-изгодни позиции във всяко оперативно направление.

Според експерти руският министър е отбелязал онези бригади, които вероятно действат в райони, където руските войски провеждат настъпателни операции в източната част на Украйна, вместо да се защитават срещу украинските контранастъпателни операции в Запорожка област.

Шойгу и Путин по-рано споменаха руските настъпателни операции за превземане на Авдиевка като „активна отбрана“, след като първата руска механизирана офанзива не успя да постигне значителни тактически успехи в началото на октомври 2023 г.

От началото на октомври 2023 г. руските сили започнаха две последователни широкомащабни настъпления за превземане на Авдиевка и продължават да атакуват селището с висока скорост, използвайки изтощена пехота.

В прегледа се подчертава: „Руските официални лица умишлено заблуждават, като наричат ​​тези нападателни действия част от „активна отбрана“.

Украинските сили никога не са провеждали широкомащабни настъпателни операции в района на Авдиевка от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г., а Авдиевка е известна статична украинска отбранителна позиция от 2014 г.

Независимо от това, руското ръководство продължава да представя операциите около Авдиевка като „активна отбрана“, което вероятно обяснява липсата на какъвто и да било значителен руски напредък около Авдиевка, въпреки повече от два месеца мащабни руски атаки.

Според експерти руското военно командване трябва да преследва ясно дефинирана оперативна цел, ако признае операциите по превземането на Авдиевка за настъпателни.

По този начин „активната отбрана“ позволява на руското военно ръководство да претендира за успех, докато руските сили не позволят на украинските сили да постигнат значителни успехи, което е напълно постижима цел, като се има предвид, че украинските сили не провеждат и никога не са провеждали контранастъпателни операции в района.


„Отбранителната“ формулировка на руското командване на настъпателните действия около Авдиевка, както и локалните настъпателни операции на други места в Източна Украйна, показва, че то не е уверено в способността на руската армия да трансформира тактическите постижения в оперативно значими успехи.

Руският президент Владимир Путин очевидно е загрижен за намаляването на руската подкрепа за войната преди президентските избори през 2024 г., така че вероятно е решил да омаловажи мащаба на руските операции пред руската общественост.

„Нарастващото несъответствие между тежките руски загуби в тези настъпателни операции и начина, по който руското командване представя тези операции, може да подхранва недоволството в по-широкото руско информационно пространство“, обобщава докладът на ISW.

Ключови констатации на ISW за 1 декември:

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и главнокомандващият на украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужни обявиха намерението си да укрепят украинската отбрана и укрепления около украинския театър на военните действия, но по-специално не включват Запорожието регион при обсъждането на настоящи и бъдещи отбранителни мерки.
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу продължава погрешно да характеризира руските настъпателни действия в Украйна като част от „активна отбрана“ в опит да намали очакванията относно способността на руската армия да постига оперативно важни цели.
Съобщава се, че украинското разузнаване е повредило друг влак в участък от Байкалско-Амурската железопътна линия, очевидно в опит да попречи на руската логистика в руския Далечен изток.
На 1 декември руският президент Владимир Путин официално промени състава на Съвета към президента на Руската федерация за развитие на гражданското общество и правата на човека.
Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров каза, че на 1 декември в Чечня е пристигнала втора група палестински бежанци от ивицата Газа, която може да е частично финансирана от организацията на дъщеря му „Децата на Чечня – децата на Палестина“.
Руски военни блогъри твърдят, че непропорционалното разпределение на безпилотни летателни апарати сред фронтовите единици и лошо изпълнените полеви производствени кампании на БЛА влияят върху ефективността на фронтовите части.
Руски източници се оплакаха, че постоянното използване от страна на окупаторите на лична електроника и приложения за съобщения в зоните на първа линия застрашава оперативната сигурност на Русия.
Руските войски продължиха настъпателните операции по линията Купянск-Сватов-Креминна, близо до Бахмут, близо до Авдиевка, на запад и югозапад от Донецк и на запад от Запорожка област и напреднаха в някои райони.
Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев каза на 1 декември, че между 1 януари и 1 декември 2023 г. руската армия е вербувала повече от 452 000 души.
Руските окупационни служители продължават да предлагат условия за депортиране на украинци в Русия по различни ваканционни схеми.


източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка