Кличко: Залужни каза истината за безизходицата във войната, Зеленски ще плати за своите грешки

Pan.bg 03 дек 2023 | 12:12 views (2153) commentaries(0)
img
pan.bg

Спадът в популярността на Владимир Зеленски не е изненадващ, каза кметът на Киев. „В края на войната всеки политик ще носи отговорност за своите успехи и неуспехи“, добави Виталий Кличко.

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валери Залужни „каза истината“, когато в интервю за The Economist описа настоящата ситуация във войната на Украйна с Русия като безизходица. Тази оценка изрази кметът на Киев Виталий Кличко в интервю за швейцарското онлайн издание 20 Minuten в събота, 2 декември.

Отговаряйки на въпроса дали генерал Залужни греши, като оценява ситуацията във войната като патова, Кличко посочи: "Не. Той каза истината. Понякога хората не искат да чуят истината. Но в крайна сметка той е отговорен. Той обясни и обоснова каква е ситуацията днес. Разбира се, можем еуфорично да лъжем нашите хора и нашите партньори. Но няма да можем да правим това вечно. Някои от нашите политици критикуваха Залужни за тези ясни думи - несправедливо. Аз съм на негова страна".

Кличко за военната помощ от Запада за Украйна

Коментирайки военната помощ на Запада за Украйна, Кличко каза, че доставките на боеприпаси „далеч изостават от обещанията“. "Фронтът е с дължина над хиляда километра", отбеляза той. "Потреблението на боеприпаси е огромно и производството не може да го поддържа. Това го разбирам, но не и когато става въпрос за ракети с голям обсег - тук нашите партньори проявяват прекомерна предпазливост“.

Говорейки за нежеланието на Германия да достави ракети Taurus, Виталий Кличко каза, че това са „извинения“. „Но що се отнася до системите за противовъздушна отбрана, получихме много и сме много благодарни“, добави той.

В края на март 2022 г. председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза: "Нашата цел е да доставим на Украйна един милион снаряда през следващите 12 месеца. Тази съвместна инициатива на ЕС е важна нова стъпка към истинска европейска отбрана”. За да осигури доставките на боеприпаси за въоръжените сили на Украйна, Европейският съюз инвестира 2 милиарда евро от Европейския фонд за мир. Към днешна дата най-малко 300 хиляди единици боеприпаси вече са пристигнали в Украйна от запасите на страните от ЕС.

Кличко за Зеленски

Отговаряйки на въпрос дали самият той има президентски амбиции, кметът на Киев каза, че смята за неразумно да се говори за това в момент, когато страната му се бори за съществуване. В същото време Кличко отбеляза, че не е изненадан от спада в популярността на настоящия държавен глава Владимир Зеленски.

"Хората виждат кой е ефективен и кой не. Имаше и има много очаквания. Зеленски ще плати за грешките, които направи", обясни пред 20 Minuten. Пояснявайки по молба на журналиста за какви точно грешки на Зеленски говори, Кличко посочи: "Хората се чудят защо не бяхме по-добре подготвени за тази война. Защо Зеленски до последния момент отричаше, че ще се стигне дотук. Или защо се оказа възможно руснаците толкова бързо да стигнт до Киев".

"И все пак: днес президентът има важна функция и ние трябва да го подкрепяме до края на войната - подчерта Виталий Кличко. - Но в края на войната всеки политик ще носи отговорност за своите успехи и неуспехи".

Коментирайки ситуацията с корупцията в Украйна, кметът на Киев каза, че за борбата с нея страната се нуждае от „европейски закони и европейски стандарт на живот“. „Когато говорим за възстановяване на Украйна, говорим не само за разрушени къщи и мостове, но и за реформи в съдебната система, администрацията и политиката“, обясни Кличко.

Източник: DW Снимка: Kay Nietfeld/dpa/picture alliance

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка