Politico: Пентагонът ще обяви липса на капацитет, поради подкрепата на Украйна и Израел

Pan.bg 04 дек 2023 | 00:26 views (548) commentaries(0)
img
пан.бг








Politico: Пентагонът ще обяви липса на капацитет, по-специално поради подкрепата на Украйна и Израел
Катерина Тищенко — понеделник, 4 декември 2023 г., 00:14 ч.
740
Politico: Пентагонът ще обяви липса на капацитет, по-специално поради подкрепата на Украйна и Израел
Пентагонът, снимка от Getty Images

Проектът на първата по рода си Национална отбранителна индустриална стратегия в историята на Съединените щати гласи, че американските компании в момента не могат да произвеждат оръжия достатъчно бързо, за да отговорят на глобалното търсене, по-специално поради войните в Украйна и Израел.

Източник: Politico, цитирайки чернова на все още непубликуван документ от 27 ноември

Подробности: Националната отбранителна и индустриална стратегия на САЩ трябва да бъде оповестена през следващите седмици от ръководителя на отдела за доставки на Пентагона Уилям Лаплант, пише изданието.

Проектът гласи, че в сегашния си вид американската отбранителна промишлена база „няма потенциала, способностите, отзивчивостта или устойчивостта, необходими за посрещане на пълния набор от нужди от военно производство с необходимата скорост и мащаб“.

Докладът отбелязва, че Америка прави най-добрите оръжия в света, но не може да ги произвежда достатъчно бързо.

Буквално: „Това несъответствие представлява нарастващ стратегически риск, тъй като Съединените щати са изправени пред императивите за поддържане на активна война... като същевременно съдържат по-голяма и по-напреднала в технологично отношение заплаха, надвиснала в Индо-Тихия океан.“


Повече подробности: В него се отбелязва също, че китайската индустрия „далеч надхвърля капацитета не само на Съединените щати, но и комбинираното производство на нашите ключови европейски и азиатски съюзници“.

В доклада се казва, че пандемията на Covid е разкрила уязвимостта на веригата за доставки. След това нахлуването на Русия в Украйна и атаката на Хамас срещу Израел „разкриха различен набор от индустриални нужди и съответните рискове“, докато САЩ се опитват да произвеждат оръжия, за да подкрепят Украйна и Израел.

„Стана ясно, че недостатъчният производствен капацитет и възможностите за доставка са дълбоко вкоренен проблем на всички нива на веригите за доставки“, се казва в доклада.

За да реши този проблем, Министерството на отбраната на САЩ ще „разработи по-устойчиви и иновативни вериги за доставки“, ще инвестира в малки предприятия и ще обърне повече внимание на иновациите.

„Трябва да насърчаваме участници от всякакъв тип: големи и малки, местни и чуждестранни, както и такива, които нямат нищо общо с Министерството на отбраната или отбранителната индустрия“, се посочва още в доклада.

„Нацията трябва да се обедини за обща защита“, заключава докладът.

В него се посочва, че въоръжените сили на САЩ трябва да разполагат с „материални и технически средства за възпиране на потенциални противници и, ако е необходимо, да ги победят в битка“.

„Този ​​призив за действие може да изглежда като страхотна цена, но последствията от бездействие или провал са много по-големи“, се казва в проектодокумента.




източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка