Столтенберг смята за необходимо да се подготвим и за лоши новини от Украйна

Pan.bg 04 дек 2023 | 00:36 views (594) commentaries(0)
img
пан.бг


Генералният секретар на НАТО Йенс СтолтенбергЙенс Столтенберг, снимка AFP чрез Getty Images

Увеличеното производство на боеприпаси е от решаващо значение, казва Йенс Столтенберг

БЕРЛИН, 3 декември. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг смята, че трябва да се подготвим за лоши новини от Украйна. Той изрази тази гледна точка в събота в интервю за телевизионния канал ARD.


„Трябва да сме подготвени и за лоши новини“, каза генералният секретар на Северноатлантическия алианс, отговаряйки на въпрос дали се опасява, че ситуацията в Украйна ще се влоши в бъдеще. "Войните се развиват на етапи. Но ние трябва да подкрепяме Украйна както в добри, така и в лоши времена", каза той. Увеличаването на производството на боеприпаси, според Столтенберг, е от решаващо значение.

В същото време той призна, че страните от НАТО не са в състояние да отговорят на повишеното търсене на тях. Украйна, смята генералният секретар, се намира в „критична ситуация“. Той обаче не отговори на въпроса как трябва да действа командването в Киев в подобна ситуация. „Ще оставя тези трудни оперативни решения на усмотрението на украинците и военните лидери“, каза Столтенберг.

„Смятам, че един от проблемите, които трябва да решим, е фрагментирането на европейската отбранителна индустрия“, подчерта той, като добави, че говорим за нашите собствени интереси и работни места в индустрията. Като пример генералният секретар на НАТО посочи производството на боеприпаси, на което в момента се обръща особено внимание поради голямата нужда на Украйна. Според него е важно да не се допуска повишеното търсене да доведе само до поскъпване.

Що се отнася до ситуацията на фронта, Столтенберг заяви, че през последните няколко месеца няма значителен напредък. Той не прогнозира по-нататъшно развитие. „Войните по своята същност са непредвидими“, каза генералният секретар. „Но знаем, че колкото повече подкрепяме Украйна, толкова по-бързо ще свърши войната“, каза той.


източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка