WP за контраатаката: Залужни трябваше да промени тактиката си

Pan.bg 04 дек 2023 | 16:19 views (632) commentaries(0)
img
пан.бгWP за контраатака: Всичко не вървеше по план, Залужни трябваше да промени тактиката си
Олена Рощина — понеделник, 4 декември 2023 г., 15:59 ч


"Вашингтон пост" написа обширна статия за контранастъплението, според което то донесло малки постижения на Украйна, тъй като в началото всичко не вървяло по план и главнокомандващият на въоръжените сили Валерий Залужни трябвало да бъде сменен тактика въпреки препоръките на американците.

Източник: американското издание The Washington Post (WP) с позоваване на събеседници във властовите среди на САЩ и в украинската армия

Подробности: WP публикува история от две части за контраофанзивата, базирана на интервюта с повече от 30 висши украински и американски служители, както и повече от две дузини офицери и войници на фронтовата линия. Някои офицери и войници разказаха за военните действия при условие за анонимност.

Според изданието на 7 юни 47-а отделна механизирана бригада е трябвало да започне контранастъпателни действия, за да напредне почти 9 мили до село Роботине през първите 24 часа, за да освободи още Мелитопол и да пресече руските снабдителни пътища.

„Всичко обаче не вървеше по план“, посочва WP.

Плътността на минните полета и обстрелите надхвърлиха всички очаквания, загубите на хора и техника бяха твърде големи, много бойци „преживяха шока от битката за първи път“ и заминаха за прегрупиране, за да влязат отново в кървавата битка. „Беше огнен ад“, каза Олег Сенцов, командир на взвод от 47-а бригада.


На четвъртия ден генерал Залужни видя изгоряла западна военна техника: американски бойни машини на пехотата Брадли, немски танкове Леопард и машини за разминиране, покриващи бойното поле. Броят на убитите и ранените подкопава морала.

Според високопоставен украински военен служител Залужни е наредил на войските си да спрат атаката, преди всички ограничени оръжия на Украйна да бъдат унищожени.

Вместо да се опита да пробие руската отбрана с масирана, механизирана атака, подкрепена от артилерийски огън, както съветваха неговите американски колеги, Залужни реши украинските войници да се движат пеша в малки групи от 10 души - процес, който ще запази оборудването и живее, но ще бъде много по-бавно.

Месеците на планиране със Съединените американски щати бяха отхвърлени на този четвърти ден и вече закъснялата контраофанзива, която трябваше да достигне Азовско море в рамките на два до три месеца, беше почти спряна.

Вместо да направят пробив от 9 мили (почти 14,5 км) в първия ден, украинците за почти шест месеца от юни напреднаха около 12 мили (19,3 км) на дълбочина и освободиха няколко села, пише WP. Дори Роботин успя да бъде освободен за по-малко от два дни, а Мелитопол все още е недостъпен.

Основните констатации на WP от докладването за тази кампания включват следното:


70% от военнослужещите от 47-а бригада, която ръководеше контранастъплението и беше оборудвана с най-новите западни оръжия, влязоха в битката без боен опит.
Неуспехите на Украйна на бойното поле доведоха до разногласия със САЩ за това как най-добре да се пробие дълбоката защита на Русия.
Командващият американските сили в Европа не успя да се свърже с украинския главнокомандващ в продължение на няколко седмици в началото на кампанията на фона на напрежение заради различни възгледи относно решенията на бойното поле.
Всяка страна обвини другата в грешки и погрешни изчисления. Американската армия заключи, че Украйна се е провалила в основните военни тактики, особено в използването на наземно разузнаване, за да разбере плътността на минните полета. Украински служители казаха, че американците изглежда не разбират как бойните дронове и други технологии са трансформирали бойното поле.
Като цяло Украйна си върна само около 200 квадратни мили (почти 518 кв. км) територия с цената на хиляди мъртви и ранени и милиарди долари западна военна помощ само през 2023 г.

Буквално: „Почти шест месеца след началото на контранастъплението кампанията се превърна във война на постепенни победи“.

Подробности: WP отбелязва, че през януари, пет месеца преди началото на контранастъплението, тогавашният председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ, генерал Марк А. Мили, е посетил войници от 47-ма бригада, които трябва да бъдат основната „сила за пробив“ на полигон в Германия“. След като научава, че повечето от тях нямат боен опит, Мили казва на американските инструктори: „Дайте им всичко, което имате“.

През пролетта войниците от 47-ма се върнаха в Украйна и в началото на май вече бяха преразпределени по-близо до фронтовата линия, но заповедта за атака така и не беше дадена. Мнозина в отряда смятат, че елементът на изненада е загубен и врагът знае откъде ще дойдат подкрепленията.

В крайна сметка териториалните граници през юни 2023 г. почти не са се променили.

Мили и други висши американски офицери, участващи в планирането на офанзивата, убедиха украинците да съсредоточат силите си в една ключова точка в Запорожие, а украинският план призоваваше за атака в три направления и сдържане на руските сили.

Според плана на украинското командване настъплението трябваше да се проведе на юг по два различни маршрута към Азовско море, както и в източната част на Украйна около обсадения град Бахмут.

Някои украински войници смятат, че американските инструктори не разбират мащаба на конфликта с по-мощен враг.

Войник от 47-ма бригада с позивна "Жокер" каза, че американците не са взели предвид наличието на огромен брой дронове, укрепления, минни полета и други подобни - и в началото дори не са искали да интегрират използването на дронове в готови програми за обучение.

Американската програма имаше своите предимства, включително усъвършенствано обучение в студено време и възможност за коригиране на артилерийския огън, но много бяха отхвърлени, когато летяха истинските куршуми, каза той.

"Трябваше да подобрим тактиката си по време на самата битка. Не можахме да я използваме така, както ни учеха", казаха от "Жокера".

Освен това WP пише, че когато президентът на Украйна беше запитан по време на среща с генералния секретар на НАТО в края на септември защо неговите военни продължават да прехвърлят толкова много сили на изток, а не на юг, Володимир Зеленски отговори, че ако руснаците загубят изтока, ще загубят и войната.

Според информиран източник на изданието Зеленски е признал, че има различни мнения сред някои от командирите му. Но мнозинството от високопоставените украински военни продължават да вярват, че прехвърлянето на повече войски в един участък от фронта няма да доведе до пробив.

Руските опити да превземат Авдиевка потвърдиха предупрежденията на украинското командване.източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка