Руснаците могат да получават видеозаписи от камери в Украйна с години

Pan.bg 08 дек 2023 | 18:29 views (811) commentaries(0)
img
пан.бг

Властите на Руската федерация могат да получават видеозаписи от камери за наблюдение в Украйна с години - "Схеми"
Олена Рощина — петък, 8 декември 2023 г., 15:19 ч

Камери за наблюдение със софтуер Trassir предаваха данни на Русия, снимка на Радио Свобода

Руските разузнавателни служби вероятно са получавали видео от камери за наблюдение в Украйна от години, които работят с руски софтуер TRASSIR и изпращат данни до сървър в Москва.

Източник: разследване на предаването "Схеми" на "Радио Свобода"

Подробности: Въпреки войната и завземането на украински територии от Русия през 2014 и 2022 г., през цялото това време в Украйна са инсталирани и работят хиляди камери за видеонаблюдение, работещи на руски софтуер TRASSIR от DSSL.

В Украйна те бяха закупени както от държавни предприятия, включително за инсталиране в критични инфраструктурни обекти, като Чернобилската атомна електроцентрала, така и от частни предприятия. Масово ги купуваха и обикновените украинци за домовете си.

Активисти-специалисти в областта на технологиите за видеонаблюдение информираха редакцията на "Схем", че камерите под марката TRASSIR и "вграденият" в тях софтуер със същото име могат да изпращат информация от тях към руски сървъри.

"Схеми" реши да проведе експеримент съвместно със специалисти от две специализирани организации - "Лаборатории по компютърна криминалистика" и "Лаборатории по цифрова сигурност". Камерата, използвана в експеримента, е произведена в Китай, но софтуерът й е изцяло с руски произход.

Експериментът "Схеми" показа, че видеото от тези камери, преди да стигне до телефона или компютъра на потребителя, отива на сървъри, разположени в Москва и принадлежащи на компании, свързани с ФСБ на Руската федерация. В същото време системата за видеонаблюдение ви позволява да разпознавате лица, знаци на автомобили и да записвате движението на хора и превозни средства.

„Виждаме, че от тази камера идват заявки към поддомейна на сайта на производителя на тези камери, TRASSIR – m30.ru.cloudtrassir.com. Виждаме, че това име на домейн съответства на IP адрес, идентифициран като руски IP адрес с геолокация в Москва“, казва Наталия Онищенко, специалист по уеб сигурност от Лабораторията за цифрова сигурност.

С помощта на специалисти от "Схеми" са открити няколко такива IP адреса. А услугата, която помага да се деанонимизират - тоест да се свържат с физически адрес - показа, че тези сървъри се намират в Москва.

Тоест видеото от камерата със софтуера TRASSIR не достига веднага до телефона или друго устройство, към което е свързана камерата, а през московските сървъри.

Журналистите идентифицираха две компании, които притежават тези сървъри. Първата е телекомуникационната компания "Цифрова мрежа", сред чиито клиенти са например най-голямата руска търсачка "Яндекс" и федералният канал "Звезда". А втората е компанията "ВК", която по-специално е собственик на забранената в Украйна руска социална мрежа "Одноклассники" и услугата за електронна поща Mail.ru.

И двете компании, които притежават сървърите, получили видеото в резултат на експеримента "Схема", са тясно свързани с дейността на ФСБ и Министерството на вътрешните работи на Русия.
По-конкретно, от 2015 г. до 2017 г. "Цифрова мрежа" предоставя услуги за интернет връзка на звено № 43753 от структурата на ФСБ на Руската федерация, по-известно като "Център за защита на информацията и специални комуникации на ФСБ на Русия федерация“. Този център следи и провежда държавни експертизи на различен софтуер в Русия, както и дешифрира информация, получена от ФСБ.

Системата за видеонаблюдение TRASSIR съществува поне от 2011 г. на площадката на атомната електроцентрала в Чернобил, която Русия превзе в първия ден от пълномащабната инвазия, 24 февруари 2022 г. АЕЦ продължи да получава руския софтуер TRASSIR дори през април 2016 г., вече след анексирането на Крим от Русия.

Държавното предприятие, в отговор на запитването на „Схемите“, първо заяви, че TRASSIR „не е закупуван, инсталиран или експлоатиран“, но след това призна, че руски софтуер съществува, но „сървърите и софтуерът TRASSIR се използват в затворен йерархична локална мрежа без достъп до мрежата "Интернет" През 2023 г. софтуерът TRASSIR беше окончателно премахнат, съобщиха от Чернобилската атомна електроцентрала.

В Полтава програмата „Безопасен град“ също използва софтуер TRASSIR, Общинският съвет на Полтава търси пари за актуализиране на системата за видеонаблюдение без руски софтуер.

TRASSIR като марка е създадена от руската DSSL, компания, основана преди 20 години от руския бизнесмен Игор Олийник. Според Importgenius от 2016 г. насам редица компании са внесли в Украйна повече от 10 000 камери и видеорекордери с този руски софтуер. Последните доставки се състояха през февруари 2022 г.

Сред онези, които са използвали руски софтуер още след 2014 г., в допълнение към Чернобилската атомна електроцентрала и Общинския съвет на Полтава, "Схеми" забеляза и Администрацията на морските пристанища на Украйна, градските съвети на Харков, Херсон и Никопол, морското търсене и спасяване Сервиз в Одеса, "Днепростандартметрология" и други държавни структури и правоприлагащи органи.

Според оферти, открити от журналисти в Prozorro, те са поръчвали услуги по поддръжка, включително софтуер TRASSIR.

Закупен руски софтуер и камери след 2014 г. и частни фирми, включително Kernel, Interpipe, P&G, Velika Kishenya, Nova Poshta, 1+1 TV channel, KAN Development, Ukrbud, Allo , "Citrus", "Eldorado", IMAX.

От фирма "Елдорадо" не отрекоха, че са използвали системи за видеонаблюдение TRASSIR, но съобщиха, че в момента те липсват от обекта. Мрежата "Citrus" съобщи, че след кратко "тестово шофиране" са решили да не използват TRASSIR.

Новая поща потвърди, че са използвали видеорекордери със софтуер TRASSIR до 2019 г., но „видеорекордерите не са били свързани към външна интернет мрежа“ и „функционират изключително в рамките на затворена корпоративна мрежа“. Компанията съобщи, че на някои места все още има стари видеорекордери Trassir, които не са поддържани или ремонтирани от 2019 г.

Лариса Осадча, директор на един от ключовите продавачи на руско оборудване и софтуер в Украйна „TRASSIR EU“, каза пред журналисти, че не са работили с руската компания DSSL от април 2023 г.

Счетоводителят на компанията Олена Семенюк също увери, че марката TRASSIR е регистрирана в Украйна, а софтуерът е на украинския гражданин Олег Кияшко. Той е основател на "TRASSIR EU" и съсобственик на руската компания-продавач на системи за видеонаблюдение TRASSIR.

Схемите разполагат с документи, които потвърждават, че Олег Кияшко има руско гражданство и през 2021 г. е актуализирал паспорта и данните си като индивидуален предприемач в Москва, както се вижда от запис от регистъра на юридическите лица на Руската федерация.

Държавната служба за разузнаване съобщи, че е извършила проверка на оборудването и софтуера TRASSIR през 2019 г., но не сподели заключението. През май 2022 г. ведомството предупреди органите за сигурност и отбрана, че компанията „TRASSIR/DSSL“ си сътрудничи с федералните министерства и служби на сектора за сигурност на Руската федерация.

От СБУ казаха, че не могат да разкриват подробности за контраразузнавателната си дейност. Но след намесата на специалните служби през 2020 г. търгът за закупуване на видеокамери със софтуер TRASSIR беше отменен в Лвовска област.


Според Schem руският софтуер в Украйна започва да се изоставя главно през 2022 г., с мащабна руска агресия.източник

Українська правдаloading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка