WSJ: Ако удържи 2024 г., Украйна ще поеме инициативата на фронта през 2025 г.

Pan.bg 08 дек 2023 | 21:22 views (466) commentaries(0)
img
WSJ: Украйна може да завладее инициативата на бойното поле през 2025 г., ако следващата година удържи Русия
Станислав Погорилов — петък, 8 декември 2023 г., 20:04 ч.

Снимка: Getty Images

Продължилата месеци военна кампания на въоръжените сили на Украйна, насочена към отблъскване на руснаците, приключи с малки промени на фронтовата линия, но НАТО се надява, че Украйна ще успее да вземе инициативата на бойното поле през 2025 г., ако устои на конфронтацията с Русия до края на следващата година, пише The Wall Street Journal.


Източник: The Wall Street Journal

Подробности: Изданието посочва проблемите, пред които е изправена Украйна на настоящия етап. "Икономическата и военна подкрепа от САЩ и Европа внезапно попаднаха под въпрос. А вътрешните политически разделения се разширяват на фона на упадъка на морала на нацията", се отбелязва в статията.

Западни дипломати и военни стратези казват, че изтощената Украйна се нуждае от време, за да се възстанови и може да не е в състояние да организира ново голямо контранастъпление до 2025 г., според публикацията.

„Промяната в настроението“ в сравнение с началото на годината, настоява вестникът, се показва и от факта, че Володимир Зеленски е наредил изграждането на широка мрежа от военни укрепления, за да помогне на войските да държат фронтовата линия.

„Способността на Украйна да възстанови голяма част от територията си сега е поставена под въпрос, докато преориентирането на икономиката на Путин по военна линия засили позицията му на бойното поле, а напоследък и на дипломатическата арена“, отбелязва WSJ.

В същото време министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба каза пред изданието, че всяка пауза във военните действия сега просто ще даде шанс на Русия да се прегрупира и да се подготви за нови военни операции.

„Единственият резултат ще бъде Русия да се отърси от загубите и проблемите, с които се сблъска в Украйна, и отново да премине в настъпление. Ние подготвяме нашите бригади за нови контранастъпателни и отбранителни операции“, подчерта Кулеба.

Wall Street Journal отбелязва, че ако Украйна и нейните съюзници успеят да преодолеят настоящите трудности и да продължат да доставят войските си, то следващата година ще бъде годината на възстановяване на украинската армия. „Надеждата е, че ограничен брой украински войници ще успеят да сдържат руските войски, което ще даде време на страните от НАТО да обучат нови украински войници, да разширят производството на оръжия и да попълнят арсеналите на Украйна“, пише изданието.

„Друга надежда, изразена на неотдавнашна среща на НАТО, беше, че опитите на Русия да пробие отбраната на Украйна ще се провалят, изчерпвайки нейните ресурси – както човешки, така и боеприпаси – и потенциално предлагайки на Украйна по-добър шанс да овладее инициативата на бойното поле през пролетта на 2025 г., ако не успее ще продължи до края на следващата година“, подчертава The Wall Street Journal.източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка